MENU
klinika

Nga The Atlantic

“Amerika e para” nuk është “Amerika e vetme”!

05.04.2020 - 16:22

Kur u shfaq koronavirusi i ri në Kinë dhe filloi të përhapej në të gjithë botën, përfshirë në Shtetet e Bashkuara, shumë kritikë të Presidentit Donald Trump e përcaktuan atë si pjesë të problemit.

Trump kishte bërë fushatë për një politikë të jashtme “Amerika e para”, e cila pas fitores së tij u përfshi në Strategjinë zyrtare të Sigurisë Kombëtare që administrata e tij botoi në vitin 2017. Në atë kohë, unë shërbeja në administratë dhe orkestrova shkrimin e këtij dokumenti.

Në vitet që pasuan, Trump është kritikuar për shkatërrimin e rendit pas Luftës së Dytë Botërore dhe kundërshtimin e rolit që Shtetet e Bashkuara kanë luajtur prej kohësh në botë.

Amerika po kundërshtohet për ndërprerjen e bashkëpunimit shumëkombësh.

Larg këndvështrimit të Trump, kriza COVID-19 zbulon atë që pohoi strategjia e tij: që bota është një arenë konkurruese në të cilën rivalët e fuqisë së madhe si Kina kërkojnë epërsi, dhe se institucionet ndërkombëtare kanë aftësi të kufizuar për të transformuar sjelljen e shteteve.

Kina, rivalja më e fuqishme e Amerikës, ka luajtur një rol veçanërisht të dëmshëm në krizën aktuale, e cila filloi në tokën e saj.

Fillimisht, mungesa e transparencës së këtij vendi parandaloi veprimet e menjëhershme që mund të frenonin virusin.

Në Wuhan, zyrtarët kinezë fillimisht ndëshkuan qytetarët për “përhapjen e thashethemeve” për sëmundjen.

Tani propagandistët e Kinës po përpiqen të fajësojnë Shtetet e Bashkuara për virusin.

Përvoja e koronavirusit demonstron se bashkëveprimi ekonomik nuk ndodh në një vakum të konkurrencës gjeopolitike.

Ekspertët kishin paralajmëruar varësinë e Amerikës nga përbërësit kryesorë të ilaçeve nga Kina. Wall Street Journal ka raportuar se Kina është prodhuesi i vetëm i përbërësve kryesorë për lloje të caktuara të ilaçeve, duke përfshirë edhe antibiotikë  që trajtojnë një sërë infeksionesh bakteriale si pneumonia. Mbështetja amerikane nga furnizuesit kinezë për produkte të tjera farmaceutike dhe medicinale është gjithashtu shqetësuese.

Amerikanët nuk duhet të varen nga një shtet rivalitar autoritar për shëndetin e qytetarëve.

Shumë nga kritikët e Presidentit Trump në komunitetin e politikës së jashtme duket se presin shumë nga aftësia e organizatave shumëpalëshe dhe ndërkombëtare për të kufizuar sjelljen e gabuar të Kinës dhe shteteve të tjera. Në praktikë, sidoqoftë, mënyra sesi performojnë organizatat ndërkombëtare ndikohet nga marrëdhëniet e pushtetit midis shteteve anëtare.

Përkundër asaj që argumentojnë kritikët, “Amerika e parë” nuk do të thotë “Amerikë vetëm”.

Dhe realiteti është që vetëm një organizatë në të gjithë botën ka si përgjegjësi të vetme sigurinë e popullit amerikan. Ky institucion është qeveria amerikane. Qoftë e udhëhequr nga republikanë apo demokratë, ose nga Donald Trump apo dikush tjetër, duhet ta vendosë gjithnjë popullin amerikan në radhë të parë.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Atlantic/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


CNBC/ "Themeli i luftës është ekonomia"

“Me apo pa koronavirus, Kina do tejkalojë SHBA”