MENU
klinika

Zbulojeni!

Çfarë do të thotë një njollë e verdhë në gji?

10.04.2020 - 16:02

Njolla  ndodh kur enët e vogla të holla të gjakut nën lëkurë prishen. Kjo është zakonisht rezultat i fryrjes së zonës, e cila shkakton sasi të vogla të gjakderdhjes.

Zhvillimi i një fryrje të verdhë në gji nuk është zakonisht një shqetësim. Ka tendencë të thotë se një person ka pasur një goditje në gji.

Ky artikull shqyrton pse një fryrje e verdhë mund të shfaqet në gji, disa mundësi trajtimi dhe nëse një person duhet të vizitojë apo jo një mjek.

Shkaqet

 • Rreth 7-10 ditë pas një dëmtimi të gjirit, një mavijosje mund të bëhet e verdhë.
 • Zhvillimi i një fryrje të verdhë në gji tregon se ka ndodhur një dëmtim ose traumë në indin e gjirit, zakonisht rreth 7-10 ditë më parë.
 • Jo të gjithë ata që pësojnë trauma në gji do të vërejnë fazën e verdhë të një njolle. Për shembull, ngjyrosja mund të mos shfaqet në lëkurë më të errët.
 • Përplasja në një objekt ose mbajtja e një dëmtimi të vogël sportiv është e mjaftueshme për të shkaktuar një mavijosje. Traumat më të rënda, të tilla si të qenit në një aksident automjeti ose të keni një rënie, gjithashtu mund të shkaktojnë mavijosje.
 • Disa njerëz mavijosen më lehtë se të tjerët. Një dëmtim që mund të shkaktojë një fryrje te një person, mezi mund të lërë një shenjë te një tjetër.
 • Të rriturit e moshuar dhe ata me lëkurë të drejtë kanë më shumë të ngjarë të kenë fryrje. Njerëzit që kanë një gjendje ose përdorin ilaçe që rrit rrezikun e gjakderdhjes do të thotë gjithashtu mund të preken lehtë.
 • Shenja  e gjirit mund të ndodhë gjithashtu si rezultat i abuzimit . Kushdo që po përjeton një abuzim të tillë mund të dëshirojë të flasë me mjekun në mënyrë konfidenciale për opsionet e disponueshme.
 • Ushqyerja me gji nganjëherë mund të shkaktojë fryrje, veçanërisht nëse foshnja rrëmben ose shtrydh indin gjatë gjidhënies. Pompimi gjithashtu herë pas here mund të shkaktojë fryrje të thithkës .
 • Nëse fryrja rezulton nga ushqyerja me gji, një person duhet të flasë me një specialist të laktacionit, pasi ata mund të jenë në gjendje të gjejnë një mënyrë më të përshtatshme për të ushqyer fëmijën.
 • Njolla është gjithashtu e zakonshme pas operacionit të gjirit. Disa gjakderdhje ka të ngjarë të ndodhin gjatë operacionit estetik ose heqjes së gungës së gjirit. Edhe procedurat më të vogla, siç është biopsia e gjirit, mund të çojnë në mavijosje gjatë procesit të rimëkëmbjes.
 • Mjeku ose kirurgu do të këshillojë një person se çfarë të presin në lidhje me bruizimin pas operacionit.

Shkaqe të tjera

Disa gjendje të rënda mund të çojnë në bruizim të lehtë, megjithëse jo posaçërisht në gji.

Ato përfshijnë:

 1. purpura senile, një gjendje që mund të prekë të rriturit
 2. përdorimi i disa ndërmjetësimeve, siç është hollimi i gjakut
 3. sëmundja e von Willebrand
 4. sindromë e lehtë e mavijosjes, ose purpura Simplex
 5. nivele të ulëta të vitaminës C ose vitaminës K
 6. vaskuliti, ose pezmatimi i enëve të gjakut
 7. disa gjendje gastrointestinale
 8. hemofili

Ndryshimet e lëkurës, të tilla si inflamacioni ose puçrrat, mund të jenë shenjë e disa llojeve të kancerit të lëkurës. Megjithatë, fryrje e verdhë nuk është një shenjë e kancerit. Në të kaluarën, ekspertët kanë shtruar pyetjen nëse një traumë e gjirit mund të rrisë rrezikun e kancerit të gjirit.

Disa studime të vjetra kanë sugjeruar që kjo është e mundur. Sidoqoftë, Shoqata Amerikane e Kancerit vëren se megjithëse një goditje në gji mund të rezultojë në një gungë, ajo nuk do të rrisë rrezikun e kancerit të gjirit.