MENU
klinika

Dr. Enrique Ostrzega

Është sulm në zemër apo vetëm një fryrje stomaku?

17.04.2020 - 16:52

Një fryrje e rëndë mund të krijojë  presion në zemër dhe të shkaktojë lexime të monitorit të zemrës që mund të gabohen për një sulm në zemër, tregon një raport i ri i rastit.

Rasti  përfshinte një burrë 41 vjeç të shëndetshëm më parë, i cili u pa nga mjekët në Universitetin e Kalifornisë Jugore në Los Angeles, pas tre javësh të fryrjes së ekstremiteteve të ulëta, lodhjes dhe gulçimit. Ai u dërgua në njësinë e kujdesit intensiv dhe më vonë u diagnostikua me limfomë metastatike Hodgkin. Ndërsa ishte nën qetësim në një ventilator në njësinë e kujdesit intensiv , monitori i zemrës papritmas tregoi fillimin e ngritjeve të segmentit ST – shpesh një tregues i një sulmi në zemër.

Por kur u vendos presion në pjesën e sipërme të barkut të burrit për të vlerësuar fryrjen e rëndë, monitori i zemrës papritmas ndaloi të tregonte ngritje të segmentit ST, sipas raportit në numrin e 15 prillit të revistës JACC: Case Reports. Pasi u fut një tub nazogastrik për të lehtësuar fryrjen e pacientit , një elektrokardiogram (EKG) konfirmoi ndalimin e ngritjeve të segmentit ST dhe ai nuk kishte shenja të tjera të problemeve në zemër.

goditje ne zemer-konica.al

“Është e rëndësishme të jesh i vetëdijshëm se, ndërsa distanca e rrallë, akute gastrointestinale e stomakut mund të shkaktojë ndryshime të segmentit ST në një EKG. Mjekët duhet t’i dallojnë këto raste nga sulmet e vërteta në zemër për të parandaluar trajtime të panevojshme dhe procedura invazive sa herë që të jetë e mundur”, thotë autori i vjetër dhe kardiologu

Dr. Enrique Ostrzega tha në një njoftim për lajme. Disa shkaqe që nuk lidhen me zemrën e ngritjes së segmentit ST përfshijnë pankreatitin, pneumoni të fituar  dhe gjakderdhje intrakraniale.

“Ekzaminimi i kujdesshëm klinik dhe vendosja e diagnozës së saktë diferenciale është gurthemeli i trajtimit të çdo pacienti. Këtu – duke u nisur nga një vëzhgim i rëndësishëm – [autorët] e trajtuan pacientin pa pasur nevojë për procedura ndërhyrëse,” kryeredaktori i revistës Dr. Julia Grapsa tha në prononcim.