MENU
klinika

Nga The Hill

Evropa nuk mund të presë që ta shpëtojë Amerika!

09.04.2020 - 11:55

Kritikët pretendojnë se Hungaria është shndërruar në një diktaturë me zgjedhje, me votimin e parlamentit për t’i dhënë Kryeministrit Viktor Orban fuqi për të sunduar me dekret. Kjo pason Presidentin e Turqisë Rexhep Tajip Erdogan. Çfarë supozohet të bëjë NATO?

Një pyetje më e mirë do të ishte, pse SHBA duhet të vazhdojë të nënshkruajë aleancën transatlantike?

Me një diferencë të madhe, SHBA shpenzon më shumë se të tjerët. Vetëm tetë qeveri të tjera përmbushin objektivin zyrtar të NATO-s për shpenzimet ushtarake që arrijnë në 2 përqind të PBB-së. Vetëm Bullgaria është dukshëm mbi atë nivel. Greqia e bën këtë grup elitar sepse po armatoset kundër Turqisë, jo Rusisë apo ndonjë kërcënimi tjetër të jashtëm.

Synimi prej 2 përqind nuk është i ri: ai u vendos në vitin 2006, kur gjithsej shtatë anëtarë e arritën atë nivel.

Padyshim që standardi 2 përqind është arbitrar, thjesht tregon përpjekje ushtarake. Sidoqoftë, ai paraqet prova të rëndësishme të angazhimit të një vendi për të mbrojtur veten dhe rajonin e tij. Me sa duket, shumica e evropianëve nuk shqetësohen për këtë.

Të gjithë pretendojnë se ndjehen të frikësuar nga agresioni i mundshëm rus.

Shumica e vendeve evropiane, sigurisht ato që përbëjnë “Evropën e vjetër”, siç e përmendi Donald Rumsfeld, nuk kanë frikë nga Rusia.

Sulmi i Moskës ndaj Ukrainës ka nxitur një rritje të vogël por të qëndrueshme të shpenzimeve nga disa anëtarë. Sidoqoftë, ndikimi është dhe do të mbetet i vogël.

Tani edhe mbrojtësit e flaktë janë tmerruar nga lëvizja autoritare e Hungarisë. Megjithatë, Turqia e ka shkatërruar një rend demokratik, duke kërcënuar Greqinë anëtare të NATO-s, si dhe Qipron, duke ndihmuar shtetin islamik dhe radikalët e tjerë islamikë në Siri, dhe duke u afruar vetëm me Rusinë, madje edhe duke blerë armë nga Moska.

BE ka 10 herë forcën ekonomike dhe tre herë popullsinë e Rusisë. Me Amerikën kaq të zënë diku tjetër në botë – duke luftuar luftëra të pafundme në Lindjen e Mesme dhe të përballet me një Kinë në rritje në Azi – qeveritë evropiane duhet të bëjnë atë që normalisht duhet të bëjnë të gjitha qeveritë, të mbrojnë popujt e tyre. Është koha për heqjen e barrës, jo vetëm për ndarjen e barrës.

Aleancat duhet të jenë një mjet për një qëllim.

Në mes të një pandemie virale dhe shpërthimit të borxhit, amerikanët nuk mund të përballojnë sigurimin e mirëqenies ushtarake për pjesën tjetër të botës, veçanërisht Evropën e populluar dhe të prosperuar. Evropianët duhet ta marrin përsipër atë përgjegjësi.

Doug Bandow është anëtar në Institutin Cato dhe ish-asistent special i Presidentit Ronald Reagan,.