MENU
klinika

Ky është shkaku

Fëmija ka urinë të shkumëzuar, enjtje të fytyrës dhe duarve?

01.04.2020 - 14:48

Çfarë  është proteinuria?

Proteinuria, e quajtur edhe albuminuria, është proteinë e lartë në urinë. Nuk është një sëmundje në vetvete, por një simptomë e kushteve të caktuara që prekin veshkat. Në mënyrë tipike, shumë proteina në urinë do të thotë që filtrat e veshkave – glomeruli – nuk po funksionojnë siç duhet dhe po lejojnë shumë proteina të clirohen në urinë. Kur dëmtohen glomerulat gjendja quhet nefrit ose glomerulonefrit. Kushtet e tjera mund të çojnë në nefrit, duke përfshirë hipertensionin, sëmundjen e zemrës dhe diabetin, si dhe llojet e tjera të sëmundjeve të veshkave.

Albumin është proteina që ka shumë të ngjarë të shfaqet në urinë, kjo është arsyeja pse proteinuria quhet nganjëherë albuminuria. Proteinat e tjera gjithashtu mund të rrjedhin në urinë. Niveli dhe lloji i proteinave zbulon shkallën e dëmtimit, si dhe rrezikun për zhvillimin e dështimit të veshkave. Nëse nivelet e proteinave janë ngritur vetëm në mënyrë minimale, gjendja quhet mikroalbuminuria dhe sinjalizon dëme minimale. Sidoqoftë, ndërsa gjendja përparon, dëmi përkeqësohet dhe më shumë proteina clirohen në urinë, duke çuar në albuminuria të plotë në zhvillim.

Simptomat

Urina e shkumëzuar

Enjtje e duarve, këmbëve, fytyrës dhe / ose barkut

Mos harroni: Në fazat e hershme, proteinuria mund të mos shkaktojë simptoma të dukshme.

Diagnoza

kolana e librave

Një test i shpejtë i urinës me zhytje mund të zbulojë proteina në urinë. Një shkop letre i zhytur në urinë do të ndryshojë ngjyrën nëse nivelet e proteinave janë të larta.

Sidoqoftë, testet e mëtejshme janë të nevojshme për të përcaktuar sasinë e saktë të proteinave dhe raportet e proteinave të caktuara me substancat e tjera në urinë. Më shumë teste janë të nevojshme për të përcaktuar shkakun e saktë të proteinurit. Këto përfshijnë teste të gjakut për të matur kreatininën dhe azotin e urenë, materialet e mbeturinave të filtruara nga veshkat që janë rritur te njerëzit me funksion të dëmtuar të veshkave. Disa organizata dhe ekspertë rekomandojnë kontrollimin rutinë të proteinave për njerëzit në rrezik të lartë për dëmtimin e veshkave. Grupet në rrezik të lartë për dështimin e veshkave përfshijnë afrikano-amerikanët, indianët amerikanë, hispanikët / Latinët, amerikanët e qetë të Paqësorit, njerëz me diabet dhe / ose hipertension dhe njerëz me histori familjare të sëmundjes së veshkave.

Trajtimi

Trajtimi varet nga shkaku themelor i gjendjes. Nëse nefriti është shkaku, përcaktimi i arsyes së inflamacionit të veshkave dhe trajtimi në përputhje me rrethanat është hapi i parë. Nëse hipertensioni ose diabeti janë shkaku, qëllimi i parë është kontrolli i presionit të lartë ose sheqerit në gjak, përkatësisht.

Kur të kërkoni ndihmë?

Nëse fëmija  ka urinë të shkumëzuar dhe / ose fryrje rreth syve, ënjtje të fytyrës, duarve ose këmbëve, bisedoni me pediatrin.