MENU
klinika

Zbulojeni!

Ilaçi eksperimental premton trajtimin e skizofrenisë

18.04.2020 - 12:25

Një ilaç eksperimental mund të lehtësojë një sërë simptomash që godasin njerëzit me skizofreni, pa efektet anësore të ilaçeve ekzistuese, sugjeron një provë e hershme klinike.

Studiuesit zbuluan se, mbi një muaj, ilaçi ndihmoi në menaxhimin e mënyrave të ndryshme në të cilat manifestohet skizofrenia – nga  halucinacionet, tek emocionet e rrafshuara dhe tërheqja sociale. Midis 120 pacientëve që morën ilaçin, 65% ishin përgjigjur në javën e katërt. Kjo krahasuar me 44% të pacientëve që kishin marrë një qetësues.

Ilaçi – i quajtur SEP-363856 – gjithashtu u shfaq për të shmangur efektet anësore të zakonshme me ilaçet standarde antipsikotike.

Ekspertët kishin shpresë se gjetjet, botuar më 16 prill në Neë England Journal of Medicine, do të çojnë në një mundësi të re trajtimi. Ndërsa ekziston një listë e ilaçeve antipsikotikë për skizofreninë, ato janë të vjetra. Dhe për miliona njerëz në të gjithë botën me sëmundje mendore, ekziston ende një “nevojë e paplotësuar mjekësore”, tha autori i studimit Kenneth Koblan.

Ai është zyrtari kryesor shkencor në Sunovion Pharmaceuticals në Marlborough, Mass., Kompani që zhvillon SEP-363856.

Një çështje me ilaçet ekzistuese është se efektet anësore mund ta vështirësojnë aderimin, tha Koblan. Ilaci  më i vjetër “i gjeneratës së parë” mund të shkaktojë dëmtime në lëvizje të ngjashme me ato që shihen në sëmundjen e Parkinsonit – dridhje, ngurtësi të nyjeve dhe probleme të koordinimit. Relativisht më të reja, antipsikotikët e gjeneratës së dytë kanë më pak të ngjarë të shkaktojnë ato efekte anësore, por ato mund të nxisin shtimin e peshës dhe sheqerin në gjak dhe nivelet e kolesterolit të lartë.

Përtej kësaj, ilaçet ekzistuese adresojnë vetëm një grup simptomash të skizofrenisë – halucinacionet, dhe mendimet e hutuara që mjekët i quajnë simptoma “pozitive”. (Në këtë rast, “pozitiv” do të thotë i pranishëm.)

Ilaci funksionon mirë kundër simptomave pozitive në rreth 70% të pacientëve, tha Dr. Donald Goff, profesor i psikiatrisë në Shkollën e Mjekësisë Universitare në New York. Por, tha Goff, ato nuk lehtësojnë simptomat “negative” që pllakosin njerëzit me skizofreni. “Negativ” i referohet asaj që humbet, dhe simptomat përfshijnë emocione të rrafshuara, vështirësi në ndjenjën e kënaqësisë dhe tërheqje nga të tjerët.

Në këtë gjykim afatshkurtër, SEP-363856 lehtësoi simptomat pozitive dhe ato negative.

“Ajo që bie në sy, për mua,” tha Koblan, “është efikasiteti kundër simptomave negative”.

Goff, i cili shkroi një editorial të botuar me studimin, ra dakord se rezultatet fillestare janë “shumë inkurajuese”.

“Kjo mund të ndihmojë me simptoma që nuk përmirësohen nga ilaçet aktuale”, tha ai, “dhe kjo mund të mos ketë të njëjtat efekte anësore.”

Nuk është plotësisht e qartë se si ilaçi funksionon, sipas Koblan, por ai vepron përmes një mekanizmi të ndryshëm sesa antipsikotikët aktual. Ndërsa ato ilaçe janë të shumta, tha Goff, ata të gjithë punojnë në një mënyrë të ngjashme – duke bllokuar një receptor në qelizat e trurit të quajtur D2, i cili ndërvepron me dopaminën kimike. Bllokimi i D2 mund të zvogëlojë simptomat e psikozës, por është gjithashtu përgjegjës për efektet anësore më të mundimshme të ilaçeve.

Në të kundërt, ilaçi eksperimental e lë D2 vetëm. Përkundrazi, ajo stimulon një receptor të ndryshëm të trurit, të quajtur TAAR1. Ai receptor ndihmon në modulimin e transmetimit të dopaminës.

Dr Ken Duckëorth është drejtor mjekësor i Aleancës Kombëtare për Sëmundjen Mendore. Ai tha, “Unë jam i lumtur që shoh që ata po investojnë në një ilaç me një mekanizëm të ri të veprimit. Dhe unë jam me optimizëm të kujdesshëm për këtë.” I kujdesshëm, tha ai, sepse ky ishte një gjykim afatshkurtër. Efektet anësore të konsiderueshme nuk u shfaqën, por ato mund të kërkojnë kohë për t’u manifestuar, vuri në dukje Duckëorth.

Studimi përfshiu 245 pacientë me skizofreni të moshës 18 deri në 40 vjeç, të gjithë në rrjedhën e hershme të sëmundjes. Rreth gjysma u caktua rastësisht të merrnin kapsula SEP-363856 një herë në ditë, ndërsa pjesa tjetër morën kapsula me qeyësues antipsikotik. Pas një muaji, pothuajse dy të tretat e pacientëve me ilacin e ri po shfaqnin një përgjigje – domethënë rezultatet e tyre në një masë standarde të simptomave ishin përmirësuar me të paktën 20%.

Pas kësaj pike, të gjithë pacientët kishin mundësinë që të hynin në një studim zgjatje gjashtëmujor, ku ilaçi u jepej të gjithëve. Në përgjithësi, efektiviteti u mbajt, tha Koblan. Një studim më i madh i ilaçit është duke u zhvilluar. Nëse rezulton i sigurt dhe efektiv, Goff tha që një pyetje në të ardhmen do të jetë nëse mund t’i ndihmojë njerëzit që nuk kanë arritur t’i përgjigjen antipikotikave standard.