MENU
klinika

Vetëm tek të moshuarit

Ja cilat janë shenjat që tregojnë se presioni gjakut po bie

01.04.2020 - 15:02

Presioni i gjakut që zbret kur qëndroni në këmbë shoqërohet me ndjesi dobësie dhe bie te personat e moshuar, sipas një studimi të ri që mbron më shumë testime.

Hulumtimi, i botuar të hënën në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës, paraqiti marrëdhëniet midis pacientëve geriatrikë dhe hipotensionit ortostatik – një lloj presioni i ulët i gjakut që shfaqet kur ngrihesh në këmbë, ndonjëherë duke bërë që të ndjeheni të marramendur  ose dhimbje koke të lehtë.

(Geriatria: sherbimet dhe kujdesi per te moshuarit)

 Gjendja paraqitet në 5% deri në 30% të njerëzve mbi 65 vjeç.

Studiuesit testuan 168 burra dhe gra, me një moshë mesatare 81 vjeç, të cilët vizituan një klinikë geriatore ambulatore për probleme njohëse ose lëvizshmërie. Presioni i tyre i gjakut monitorohej vazhdimisht pasi u kërkohej të shtriheshin për pesë minuta, pastaj të ngriheshin dhe të qëndronin në këmbë për tre minuta.

Studimi zbuloi se rënia e niveleve të tensionit sistolik kishte shoqatën më të fortë me sa i dobët ishte personi dhe numri i rënieve që pati gjatë vitit të kaluar. Sistolik është numri kryesor ,numri më i lartë në një lexim të presionit të gjakut, dhe diastolik është numri i vogël . Dobësia  u mat nga katër faktorë: lëvizshmëria, mosmbajtja, funksioni konjitiv dhe aktivitetet e jetës së përditshme. Shkalla e rënies së tensionit diastolik të presionit të gjakut kishte shoqatën më të fortë me një grup të ndryshëm të ndjesive të dobëta: humbje peshe pa dashje, rraskapitje, pasivitet fizik, shpejtësi në ecje dhe forcë dore.

kolana e librave

Ndërsa presioni i ulët i gjakut nuk është domosdoshmërisht një problem për njerëzit e shëndetshëm, testimi i shkallës së presionit të gjakut të një personi geriatrik mund të jetë një mënyrë kuptimplote për të parashikuar se kush ka të ngjarë të bëhet i dobët dhe të bjerë, tha Dr. Andrea Maier, autori kryesor i studimit. “Dobësia  është një problem i madh sepse do të thotë që ju nuk keni gjasa të vazhdoni të jetoni në mënyrë të pavarur. Të dish pse ndodhin këto episode dhe rënie është shumë e rëndësishme”, tha Maier, një kirurg  dhe profesor në Universitetin e Melbourne dhe Universitetin Vrije në Amsterdam. Presioni i ulët i gjakut në pacientët geriatrikë mund të jetë një shenjë e rrjedhjes së pamjaftueshme të gjakut në organe të tjera jetësore, përfshirë zemrën dhe trurin, tha ajo.

“Nëse gjaku nuk po rrjedh dhe është e vështirë që presioni të ngrihet, është pak a shumë e mundur që energjia elektrike të jetë mbyllur në trup,” tha Maier. “Si profesionistë mjekësorë, ne ndonjëherë mendojmë për trajtimin e një organi dhe harrojmë që organet bashkëveprojnë së bashku, si një rrjet.” Doktor Jeff Williamson, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, tha se gjetjet shërbejnë si një kujtesë që mjekët duhet të mbajnë një vëmendje të ngushtë në nëngrupin e pacientëve geriatrikë me hipotension ortostatik.

“Ju gjithashtu duhet të jeni të kujdesshëm që ilaçi i presionit të gjakut nuk po kontribuon në këtë, megjithëse në shumicën dërrmuese të njerëzve, nuk është kështu, dhe është e sigurt për të trajtuar presionin e tyre të gjakut në nivelin udhëzues,” tha Williamson, një profesor i gerontologjisë dhe mjekësi geriatrike në Universitetin Wake Forest në Winston-Salem, Karolina Veriore. Ai është gjithashtu shef i mjekësisë geriatrike në Ëake Forest Baptist Health. Williamson ishte pjesë e komitetit të shkrimit për udhëzimet më të fundit të presionit të gjakut të nxjerra në vitin 2017 nga Kolegji Amerikan i Kardiologjisë dhe Shoqata Amerikane e Zemrës.

Ai tha se studimi i ri ishte i kufizuar nga modeli i tij. “Ky është një studim i shoqatës që nuk thotë se presioni i ulët i gjakut shkakton mangësi. Thjesht thotë se të ndihesh i dobët dhe presioni i ulët i gjakut ecin krah për krah.” Williamson bëri thirrje për studime të ardhshme se cilat lloje të ilaçeve për presionin e gjakut – dhe çfarë doza – funksionojnë më së miri për pacientët e dobët të guaskës me presion të ulët të gjakut. Ai gjithashtu do të donte të shihte hulumtime nëse ushtrimi i moderuar dhe një dietë më e mirë mund të ndihmojnë personat e moshuar me hipotension ortostatik. Maier tha që ajo po kryen hulumtime mbi nivelet e oksigjenimit të gjakut në tru për të kuptuar më mirë sesi ndikohet nga hipotensioni ortostatik. “Ne po përpiqemi të individualizojmë diagnostikimet tona, në mënyrë që të kemi një kujdes të personalizuar për rregullimin e presionit të gjakut.” Në ndërkohë, ajo u kërkoi klinikëve që të jenë më agresivë në testimin e pacientëve geriatrikë për hipotension ortostatik me të njëjtën matje të përdorur në studim: Shtrihuni për pesë minuta, pastaj ngrihuni dhe qëndroni në këmbë për tre minuta, të gjitha me monitorim të vazhdueshëm të presionit të gjakut.

“Duhen tetë minuta, gjë që është një kohë e gjatë për një mjek, dhe kjo është arsyeja pse është lënë pas dore pak në praktikën klinike,” tha Maier. Ajo këshillon të moshuarit të flasin me mjekët e tyre “nëse nuk ndjeheni mirë kur ngriheni në këmbë, ose keni pasur një rënie në të kaluarën, ose thjesht mendoni se” po bini fizikisht “. Duke pasur parasysh të gjitha njohuritë që kemi, testi duhet të bëhet në mënyrë rutinore ”.