MENU
klinika

Covid-19

Shkencëtari i dokumentarëve të Netflix ka gjetur kurën

01.04.2020 - 10:27

Një shkencëtar nga Kalifornia beson se ai ka gjetur një kurë antitrupash për koronavirusin e ri.

Dr Jacob Glanville, Drejtori i Përgjithshëm i Distribuuar Bio, është i njohur edhe si mjeku që merr pjesë në dokumentarët e Netflix.

“Ne jemi të lumtur të njoftojmë që kemi përfunduar testime dhe kemi disa antitrupa shumë të fuqishëm që mund të jenë efektivë kundër virusit,” tha Dr Glanville.

Ai tha për Radio Zelandën e Re se ekipi i tij përdori pesë antitrupa që neutralizuan SARS në 2002, dhe i adaptoi ata për të sulmuar COVID-19.

Koronavirusi i ri, tendosja e të cilit njihet si SARS-CoV-2, është pjesë e familjes së koronavirusëve. Ato mund të shkaktojnë simptoma që variojnë nga problemet e rënda të frymëmarrjes e deri te infeksionet e buta të frymëmarrjes siç është ftohja e zakonshme.

Coronavirusi i ri besohet të jetë më i butë se kushëriri i saj, SARS, dhe kërkon më shumë kohë që simptomat të shfaqen.

Por, për shkak se ata janë kushërinj, Dr Glanville thotë se antitrupat që luftojnë kundër një virusi ka të ngjarë të funksionojnë edhe për tjetrin.

kolana e librave

“Pra, ajo që kemi bërë është krijimi i qindra miliona versione të atyre antitrupave,” i tha ai Radio Zelanda e Re.

‘Ne i kemi mutuar ato pak dhe në atë grup versionesh të mutuara, gjetëm versione që i tejkalojnë ato. Kjo i bën ata ilaçe të përshtatshme të përdoren pasi të ketë kaluar testimi tek njerëzit”, shprehet ai.

“Ne po ecim shumë shpejt me këtë sepse në vend që të fillojmë nga e para të zbulojmë një antitrup, shkuam tek këta antitrupa ekzistues që tashmë janë karakterizuar jashtëzakonisht efektivë kundër SARS. Ne i kemi përshtatur ato, kështu që jemi duke kërkuar një studim dy vjeçar”, tha Dr Glanville.

Dr Glanville e quan ilaçin si vaksinën e tij ‘afatshkurtër’, por, ndryshe nga një vaksinë e vërtetë, antitrupat mbrojnë dikë vetëm për tetë deri në 10 javë.

Mjeku gjithashtu u shreh se po përpiqet të shpejtojë prodhimin e ilaçit, i cili zakonisht zgjat diku nga nëntë deri në 12 muaj.

Dr Glanville tha që ai dhe kolegët e tij janë në kontakt me qeverinë amerikane në lidhje me zhvillimin e mundshëm të një studimi mbi dobinë e trajtimit.

Nëse ky studim do të përfundojë deri në fund të verës dhe tregon efikasitetin dhe sigurinë, ilaçi mund të përdoret. Fatkeqësisht shtatori është larg për të gjithë, por për krijimin e një ilaçi mund të themi se është një periudhë e shkurtër dhe e shpejtë.