MENU
klinika

Më pak stres, më shumë siguri për të porsalindurit

Lajm i mirë për nënat shtatzëna, zbulohet testi që…

14.04.2020 - 14:47

Një ekip ndërkombëtar studiuesish ka zhvilluar një test të urinës që mund të përdoret për të parashikuar se sa mirë do të rritet një fëmijë në rrezik të kequshqyerjes.

Në punimin e tyre të botuar në revistën Science Advances, grupi përshkruan se si ata zhvilluan testin dhe pse besojnë se mund të përdoret për të ndihmuar në identifikimin e fëmijëve që vuajnë nga kequshqyerja.

Kequshqyerja te fëmijët është një problem global, dhe jo vetëm në rajonet ku njerëzit janë të uritur. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar që kequshqyerja te fëmijët mund të çojë në probleme fizike dhe mendore ndërsa fëmija rritet. Për shkak të kësaj, punonjësit e shëndetit kanë kërkuar mënyra për të identifikuar fëmijët që nuk mund të marrin ushqimin e duhur për tu rritur të shëndetshëm. Hulumtimet e mëparshme gjithashtu kanë treguar që fëmijët që vuajnë nga kequshqyerja kanë tendencë të rriten më të shkurtër se sa ata që rriten duke ngrënë një dietë të shëndetshme. Studiuesit me këtë përpjekje të re e përdorën atë informacion për të zhvilluar një test urine që mund të parashikojnë sesa mirë do të rritet një fëmijë gjatë gjashtë muajve në vijim.

Puna përfshiu mbledhjen e mostrave mujore të urinës nga fëmijët në Peru, Tanzani dhe Bangladesh midis moshave nga tre muajsh deri në dy vjec. Secili nga fëmijët u mat gjithashtu për gjatësinë e trupit. Ekipi gjithashtu bëri të njëjtën gjë me fëmijët në dieta të shëndetshme për të shërbyer si një grup kontrolli. Studiuesit studiuan mostrat e urinës dhe zbuluan se fëmijët e kequshqyer kishin nivele më të ulëta të metabolitëve të caktuar në urinën e tyre sesa normalet. Studimi i mëtejshëm tregoi se metabolitët e lidhur me ciklin e Krebs dhe ata që lidhen me metabolizmin e triptofanit ishin të lidhur më ngushtë me rritjen e trupit gjatë fëmijërisë. Mangësitë e të dyjave përgjithësisht janë të lidhura me fëmijët që nuk hanë mjaft proteina.

Hulumtimet shtesë treguan se testet e urinës që matin nivelet e metabolitëve të tillë tek fëmijët mund të përdoren për të identifikuar ata që janë në rrezik të kequshqyerjes. Studiuesit vërejnë se identifikimi i fëmijëve me kequshqyerje do t’u lejonte punonjësve shëndetësorë në zona të varfëra të shohin se cilët fëmijë kishin nevojë për më shumë burime.

Ekipi gjithashtu vëren se zbuluan se shumë fëmijë të cilët ishin të ekspozuar ndaj agjentëve infektues në baza të shpeshta, kishin nevojë për më shumë proteina në dietën e tyre sesa normalja për të mos u bërë të kequshqyer.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Dr. Dritan Subashi, Obstetër-Gjinekolog

A duhet të hiqni dorë nga veganizmi gjatë shtatzënisë?