MENU
klinika

"Shumë pak Inhalatorë të astmës"

Një kërcënim tjetër shëndetësor fshihet pas koronavirusit

01.04.2020 - 15:09

Ndërsa spitalet japin gjithnjë e më shumë pacientë COVID-19 albuterol për t’i ndihmuar ata të marrin frymë, personat me astmë mund të kenë një kohë të vështirë për të marrë një aparaturë.

Kolegji Amerikan i Alergjisë, Astmës dhe Imunologjisë (ACAAI) tha se disa zona të Shteteve të Bashkuara po përjetojnë mungesë të inhalatorëve albuterol, dhe mungesa mund të përhapet.

Por, Dr Michael Blaiss, drejtori ekzekutiv mjekësor i ACAAI, theksoi se nuk është asgjë për tu frikësuar. Prodhuesit po përpiqen të vazhdojnë me rritjen e papritur të kërkesës, tha ai. Cështjet  e prodhimit nuk janë fajtore. “Askush nuk duhet të frikësohet ose mbledhë albuterolin, megjithëse meqenëse keni nevojë për një recetë, nuk është e mundur ti grumbulloni si letër higjienike. më shumë se një vit, “tha Blaiss.

Dhe, nëse nuk mund të merrni një inhalator albuterol nga farmacia , Blaiss tha që është e rëndësishme të dini se ka mundësi të tjera. Pacientët me infeksione COVID-19 fillimisht u trajtuan me nebulizatorë, një mënyrë e zakonshme për të trajtuar problemet e frymëmarrjes në spitale, dhe ndonjëherë në shtëpi. Por hulumtimet e fundit sugjeruan se kur aerosolizohet , koronavirusi mund të varet në ajër për një kohë, dhe disa nebulizatorë mund të aerosolizojnë grimcat e virusit, shpjegoi Blaiss.

kolana e librave

Kështu që, nga kujdesi, shumë spitale kanë kaluar përdorimin e inhaluesve të albuterolit. Albuterol është një ilaç që ndihmon në hapjen e rrugëve të frymëmarrjes. Konsiderohet një ilaç “shpëtimi”. Ekzistojnë gjithashtu ilaçe parandaluese, përfshirë lloje të ndryshme të inhalatorëve për astmën. Dallimi i madh midis një nebulizator dhe një inhalator është doza e marrë. Në mënyrë tipike, dikujt që i jepet një inhalator këshillohet të marrë dy doza gjatë një flakërimi të simptomës astmatike. “Një trajtim me nebulizator është i barabartë me rreth 10 shtypje të një inhalatori,” tha Blaiss. Nëse përpiqeni të rimbushni një recetë për një inhalator albuterol dhe nuk mundeni, Blaiss rekomandoi të kontaktoni mjekun tuaj. Ndërkohë, vazhdoni të merrni ilaçet tuaja parandaluese të astmës.

“Ju me të vërtetë dëshironi të siguroheni që astma është nën kontrollin optimal, duke u siguruar që mushkëritë të funksionojnë sa më mirë,” tha ai. Mbajtja e mushkërive sa më të shëndetshme është e rëndësishme tani, sepse njerëzit me astmë dhe sëmundje të tjera të mushkërive ka më shumë të ngjarë të zhvillojnë komplikime nga një infeksion COVID-19, sipas Qendrave të Sh.B.A-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Njerëzit gjithashtu mund të përdorin nebulizatorë në shtëpi, dhe zgjidhja albuterol është në dispozicion për t’u përdorur në shtëpi. Nëse keni qenë të ekspozuar ndaj dikujt me COVID-19 ose keni ndonjë simptomë të infeksionit – ethe, kollë, gulçim që nuk lidhet me astmën – përdorni nebulizatorin tuaj në një zonë të izoluar, mundësisht jashtë, rekomandoi Blaiss. Nëse duhet ta përdorni në ambiente të mbyllura, sigurohuni që askush tjetër nuk do të jetë në atë zonë për të paktën disa orë.

Ekzistojnë gjithashtu inhalatorë që përmbajnë ilaçe shpëtimi me veprim të gjatë që mund të lehtësojnë frymëmarrjen dhe vështirësitë në frymëmarrje. Blaiss tha që kushdo që përdor një inhalator – shpëtues ose parandalues – duhet të vëzhgojë banakun në pajisje për të qenë i sigurt se ka ilaçe aktive në kuti. Për shkak se situata ende po shpaloset, Blaiss tha që ai nuk e di se sa kohë mund të zgjasë ndonjë mungesë. Doktor Len Horovitz, një specialist pulmonar në Spitalin Lenox Hill në Neë York City, tha që njerëzit thjesht mund të plotësojnë recetat e tyre më rregullisht për të siguruar që ata kanë një furnizim në vend.

“Meqenëse albuterol është një ilaç shpëtimi, jo domosdoshmërisht një ilaç për mirëmbajtjen e përditshme, mungesa e furnizimit me shpresë do të jetë e përkohshme,” tha Horovitz.