MENU
klinika

Fibroza pulmonare

Një sëmundje e mushkërive që shumë nuk e njohin…

13.04.2020 - 16:17

Më shumë se 200,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara kanë fibrozë pulmonare, por më shumë se tetë në 10 amerikanë nuk dinë simptomat e sëmundjes së mushkërive, zbulon një studim i ri.

Fibroza pulmonare është një sëmundje progresive që shkakton dhëmbje të mushkërive. Simptomat përfshijnë kollë të vazhdueshme, të thatë, gulçim dhe lodhje. Nuk ka kurë të njohur. Një studim në internet i më shumë se 2,000 të rriturve amerikanë u krye nga Fondacioni Pulmonar Fibrosis, dhe zbuloi se 86% nuk dinin simptomat e fibrozës pulmonare.

Forma më e zakonshme e fibrozës pulmonare është fibroza idiopatike pulmonare, e cila nuk ka ndonjë shkak të njohur. Disa njerëz janë në rrezik të shtuar për fibrozë pulmonare idiopatike, përfshirë ata më të vjetër se 60 vjeç dhe ata me një histori të pirjes së duhanit. Por sondazhi zbuloi se në mesin e të anketuarve të moshës 60 vjeç dhe më të vjetër, 91% nuk dinin simptoma të fibrozës pulmonare dhe 96% nuk kishin biseduar kurrë me mjekun për sëmundjen. Normat midis duhanpirësve aktualë ose të mëparshëm ishin përkatësisht më shumë se 80% dhe 91%. Njerëzit me një histori të pirjes së duhanit kishin tre herë më shumë të ngjarë të kishin fibrozë pulmonare ose njihnin dikë të prekur nga sëmundja, zbulimet treguan.

“Ndërgjegjësimi i fibrozës pulmonare dhe simptomave të tij mbetet shumë i ulët, dhe për shumë njerëz, hera e parë që ata dëgjojnë për këtë është kur diagnostikohen”, tha Ëilliam Schmidt, president dhe CEO i Fondacionit Pulmonar Fibrosis.

“Përmirësimi i të kuptuarit të kësaj sëmundje mund të ndihmojë në nxitjen e diagnozave të mëparshme dhe inkurajimin e mbështetjes për hulumtimin e nevojshëm, në mënyrë që në fund të fundit të gjejmë një kurë për fibrozën pulmonare,” shtoi Schmidt në një njoftim për fondacionin. Nëse do të shfaqnin simptoma të fibrozës pulmonare, shumë të anketuar thanë se do të kërkonin kujdes mjekësor: 80% do të shihnin mjekun nëse kishin gulçim për më gjatë se një muaj; 78% do ta shihnin mjekun nëse kishin simptoma të një kollë të gjatë dhe lodhje; dhe gjysma do të priste më pak se tre javë për të parë një mjek nëse ata kishin simptoma të një kollë të gjatë dhe lodhje. “Për shkak se shumë simptoma të fibrozës pulmonare janë të ngjashme me ato të sëmundjeve të tjera, si ftohja e zakonshme, mund të jetë e vështirë për t’u diagnostikuar dhe trajtuar, duke çuar në diagnoza të fazës së vonë,” shpjegoi Schmidt.

“Rezultatet tona të sondazhit kombëtar tregojnë një nevojë të qartë për të rritur kuptimin e fibrozës pulmonare, kështu që pacientët janë më të aftë të njohin shenjat e hershme të sëmundjes dhe të fillojnë bisedat me mjekët e tyre,” shtoi ai.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN