MENU
klinika

Planet e një laboratori amerikan

Një test antitrupash zbulon nëse keni koronavirus!

19.04.2020 - 14:56

Laboratorët Abbott po nxjerrin një provë të re që mund të tregojë nëse njerëzit kanë pasur koronavirusin e ri. Testi zbulon antitrupa që trupi krijon për të luftuar virusin, dhe Abbott tha se do të jetë në gjendje të dërgojë gati 1 milion prova këtë javë, sipas një njoftimi të një kompanie.

Ata do të dërgohen në laboratorë në të gjithë vendin dhe do të përdoren me pajisje Abbott që shumë prej tyre tashmë posedojnë, sipas kompanisë. Makinat mund të kryejnë 100-200 prova në orë. Abbott tha se planifikon të jetë në gjendje të prodhojë 4 milion teste në prill dhe 20 milion në qershor. Kompania nuk u përgjigj menjëherë në pyetjen në lidhje me saktësinë e testeve ose se ku do të dërgohen.

Abbott është ndër kompanitë më të mëdha të kujdesit shëndetësor që prodhojnë teste të antitrupave deri më tani, sipas të dhënave të përpiluara nga Qendra për Sigurinë Shëndetësore në Johns Hopkins. Me aftësinë për të bërë deri në 20 milion teste deri në verë, Abbott mund të sjellë një lehtësim në një treg të mbushur me komplete të paverifikuara dhe prodhues ndërkombëtarë me më pak aftësi për të shkallëzuar.

Zbulimi i virusit ‘muaj dhe ndoshta vite’ pas ekspozimit Testet e antitrupave, të njohura ndryshe si teste serologjike, gjejnë antitrupa në gjak të krijuar për të luftuar infeksionin.

Njerëzit mund t’i prodhojnë ato pasi të vijnë në kontakt me koronavirusin, edhe nëse ata kurrë nuk shfaqin simptoma. Lloje të tjera të diagnostifikimit në treg kërkojnë infeksione aktuale, zakonisht duke mbledhur mostra nga rrugët e frymëmarrjes, dhe duke kërkuar shenja të koronavirusit. Abbott, për shembull, ka një provë që mund të tregojë në rreth 15 minuta nëse dikush është infektuar aktualisht me koronavirus. Ekspertët thonë se testet e antitrupave janë thelbësore për t’i nxjerrë  njerëzit përsëri nga shtëpitë e tyre, kthimin e punonjësve të kujdesit shëndetësor në linjat e përparme dhe matjen e një numri të madh të popullatës për imunitetin e mundshëm. Testet mund të ndihmojnë zyrtarët qeveritarë të kuptojnë kur ka kuptim për të lehtësuar bllokimet. Testet Abbott do të kërkojnë antitrupin IgG, një proteinë e prodhuar në përgjigjen imunitare sekondare të trupit. Ai zgjat për “muaj dhe ndoshta vite” pasi një person është ekspozuar, sipas kompanisë.

Testimi shtesë që identifikon antitrupin IgM, i cili prodhohet menjëherë pas ekspozimit, është duke u zhvilluar, tha Abbott në një deklaratë. CDC dhe NIH që po punojnë në përpjekjet e testimit të antitrupave Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) kanë zhvilluar testet e veta të antitrupave dhe synon t’i vendosë ato për sondazhe më të mëdha në javët e ardhshme, tha Scott Pauley, në një prononcim.

Studimet e tij për transmetimin e komunitetit, të cilat filluan muajin e kaluar, së shpejti do të përfshijnë analizat e gjakut në më shumë zona me një numër të madh të njerëzve me infeksione të diagnostikuara, tha ai. CDC nuk pranoi të ofrojë më shumë detaje se kush do të testohej dhe në çfarë sasie.

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë po regjistron deri në 10,000 njerëz në studimin e tij të antitrupave, i dizajnuar për të kuptuar se sa njerëz kanë qenë të ekspozuar në koronavirus. Disa qendra mjekësore akademike po fillojnë studime për imunitetin që kryesisht u përkasin punonjësve të kujdesit shëndetësor. Departamentet e shëndetit shtetëror përfshirë ato në Neë York dhe Californi po shikojnë gjithashtu programe serologjike.Një vaksinë ose ndërhyrje e ngjashme COVID-19 mund të kërkojë  muaj ose vite për tu zhvilluar.

Një periudhë e vetme e distancës sociale do të çojë në rikthim sezonal të COVID-19 dhe një tendosje vjetore të kujdesit kritik.

Frenimi i transmetimit COVID-19 mund të kërkojë një monitorim të kujdesshëm gjatë gjithë vitit mbi shkallët e transmetimit dhe distancimin periodik shoqëror. Kjo lehtëson shtrëngimin e kujdesit kritik dhe lejon zhvillimin e imunitetit të popullatës.