MENU
klinika

Ja çfarë ndikon në mushkëri

Nuk keni pirë duhan… por rrezikoheni nga kanceri

13.04.2020 - 16:13

COPD, shkurtim për sëmundje pulmonare obstruktive kronike, është e lidhur me një rrezik të shtuar të kancerit të mushkërive te njerëzit që kurrë nuk kanë pirë duhan, tregon stuudimi i publikuar në internet në revistën Thorax.

Rreziku është në një nivel me atë të duhanpirësit pa sëmundje kronike të mushkërive, tregojnë zbulimet.

COPD është një term “ombrellë” për kushtet e frymëmarrjes që ngushtojnë rrugët e frymëmarrjes, siç janë bronkiti dhe emfizema. Pirja e duhanit është faktori kryesor i rrezikut për COPD, e cila vetë shoqërohet me një rrezik të shtuar të zhvillimit të kancerit të mushkërive.

Por deri në 39% të njerëzve që zhvillojnë COPD kurrë nuk kanë pirë duhan, dhe nuk është e qartë se cili është rreziku i tyre nga kanceri në mushkëri, sepse shumica e studimeve që shikojnë këtë kanë përfshirë shumë pak pjesëmarrës. Për të eksploruar këtë më tej, studiuesit tërhoqën të dhëna nga studimi Kombëtar i Shërbimit Kombëtar të Sigurimeve Shëndetësore (NHIS), Sample Cohort, që përfshin një kampion përfaqësues të qytetarëve koreanë.

Për qëllimet e studimit aktual, studiuesit përfshinë 338.548 burra  dhe gra  191,552 midis moshës 40 dhe 84 vjeç, pa histori kanceri në mushkëri, të cilët kishin pasur të paktën një kontroll shëndetësor të siguruar nga NHIS midis 2002 dhe 2013.

Shëndeti i tyre u gjurmua për një mesatare prej 7 vjet, bazuar në trajtimin ambulator dhe rekomandimet e lëshuara. Gjatë kësaj periudhe monitorimi, 1834 pjesëmarrës zhvilluan kancer të mushkërive. Në 290 raste, personi kishte COPD, por në 1544 raste, jo. Në mesin e duhanpirësve aktualë dhe të dikurshëm, ata që nuk kishin COPD kishin dy herë më shumë të ngjarë të zhvillonin kancer të mushkërive ndërsa ata me COPD kishin 6 herë më shumë të ngjarë ta bënin këtë, krahasuar me njerëzit që kurrë nuk kishin pirë duhan dhe nuk kishin COPD.

Por, pasi morën parasysh faktorët potencialisht me ndikim, në mesin e atyre që nuk kishin pirë duhan kurrë, njerëzit me COPD kishin më shumë se 2.5 herë më shumë të ngjarë të zhvillonin kancer në mushkëri sesa ata pa COPD, tregoi analiza e të dhënave. Për më tepër, rreziku i kancerit të mushkërive në ato me COPD, por që kurrë nuk kishin pirë duhan, ishte në një barabartë me atë të duhanpirësve pa COPD, tregojnë gjetjet.

“Duke pasur parasysh që funksionimi i dobët i mushkërive në COPD është shpesh një pengesë për trajtimin optimal të kancerit të mushkërive për shkak të rritjes së rrezikut për sëmundje të lidhura me trajtimin, studimi ynë sugjeron që zbulimi i hershëm i kancerit të mushkërive në pacientët me COPD mund të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve të trajtimit”, shkruajnë studiuesit.

Ata pranojnë se ashpërsia e COPD nuk ishte vlerësuar, as nuk ishin në gjendje të grumbullonin informacione për ekspozimet mjedisore dhe profesionale, të gjitha këto mund të kenë ndikuar në zhvillimin e kancerit të mushkërive. Sidoqoftë, ata sugjerojnë që gjetjet e tyre tregojnë se COPD është një faktor i fortë i pavarur i rrezikut për kancerin e mushkërive.

“Studimet e ardhshme duhet të vlerësojnë nëse pacientët me COPD janë kandidatë për ekzaminim të kancerit të mushkërive, pavarësisht nga statusi i pirjes së duhanit,” përfundojnë ata.