MENU
klinika

Historia e pazakontë e mjekut shqiptar

“Para 10 vitesh kemi shëruar një pacient me Covid”

14.04.2020 - 09:16

Mjeku shqiptar anestezist dhe reanimator në Francë Teni Kamberi, këtë të martë në një intervistë është shprehur se e vetmja mënyrë për të mbajtur nën kontroll përhapjen e koronavirusit është karantinimi. Mjeku Kamberi ndër të tjera, është shprehur se koronavirusi nuk është një virus i panjohur për mjeksinë.

Ai ka theksuar se para 10 vitesh ato kanë pasur një pacient me simptoma të ngjashme, i cili i shte i kafshuar nga një lakuriq nate, ndërsa ka theksuar se ky lloj koronavirusi ishte më agresiv dhe se mjeksinë e ka kapur në mënyrë të papërgatitur.

Gjithashtu mjeku eshte shprehur se zbulimi i vaksinës është mënyra më e mirë për të qenë të sigurtë nga përhapja e koronavirusit.

Pjesë nga intervista:

Kemi të bëjmë me një pandemi agresive apo alarmi është ngritur për të mos shkuar te e ekeqja

Unë mendoj se është një pandemi që bota nuk e ka njohur, prandaj dhe masat jan ëte niveli me i i lartë i kësaj pandemie. Nuk është vonë për të parandaluar këtë pandemi.

Franca sipas jush ka reaguar me vonesë?

Sipas meje dhe shumë ekspertëve Franca ka reaguar me vonesë ndaj koronavirusit.

Pse është i rëndësishëm karantinimi deri më 11 maj ndërsa zonja Merkel tashmë është nën presion për të zbutur masat?

Franca është shtet demokratik dhe të gjithë jemi të prekuepuar që të kemi sa më pak viktima. Presidenti Macron një ditë më parë ishte shumë i qartë. E vetmja masë që ka treguar rezultate shkencore deri më tani është karantinimi pasi ka bërë që shumë pacientë të mos vijnë në gjendje të rëndë në spital. Në Francë ka shumë zona që janë të prekura dhe zona që janë më pak të prekura, edhe presidenti e theksoi se në zonat që janë më pak të prekura të fillojë pak nga pak dhe dekarantintimi. Lill është një nga rajonet më pak të prekura, por kemi ardhur në momentin që kemi vetëm “20 vende,” Franca ka pasur deri te 5000 shtretër për reanimacionin por tashmë në Francë thuajse është dyfishuar numri i pacientëve që ka shkuar në 6845 pra mbi kapacitetin e mëparshëm.

Tani spitalet i kryejnë shërbimet e tjera mjekësore apo janë të përqëndruar te koronavirusi?

Në spitalin tonë të gjithë operacionet që nuk janë urgjente janë ndaluar, merremi vetëm me operacionet semiorurgjente që ka të bëjë me sëmundjet kancerogjene dhe të gjithë urgjencat.

Dy problemet më të mëdha në Shqipëri janë të presësh flokët dhe të shkosh te dentisti?

Është interesante prerja e flokëve por dhe në Francë është një gjë e tillë. Çështja e dentistit do i pëlqejë shumë vëllai tim që është në Shqipëri i cili është dentist dhe mezi pret fillimin e punës, por duhet me patjetër që të bëjmë durim.

A mund të më shpjegoni pse rastet që intubohen kanë përgjigje kaq të lartë vdekshmërie?

Kolegët e mi e dinë shumë mirë se trajtimi ipacentëve duhet të jetë sa më pak invaziv duhet të evidohet sa më shumë momenti i intubimit, intubimi i pacientit shkakton edhe probleme siç është dëmtimi i mushkrive përmes ventilimit, dhe gjëra e dytë është se nuk bllokohet një respitator që me të vërtet një pacientë ka nevojë, jemi sa më pak invaziv por kur pacienti është i lodhur dhe nuk ja del dot patjetër do përdorim metodën e intubimit. Ka vende të zhvilluara që shumë pacientë po dalin nga reanimacioni, por të ruajë zoti Shqipërinë dhe Ballkanin, pasi unë e di se kushtet janë të vështira për mjeksinë atje dhe uroj mos të ketë pacientë që duhet të kenë nevojë për terapi intensive.

Doktori i Shkencave në Shqipëri Ilir Alimehmeti, ka bërë një shënëm vetëm për punonjësit mjeksorë duke theksuar se heparina funksionon, ai ka theksuar se trupi reagon për tu mbrojtur dhe për pasojë mpiks gjakun, që është dhe një ndër shkaqet e vdekjes së koronavirusit. Heparina mund të jepet dhe si profilaksi por patjetër duhet nën kujdesin e mjekut. Si ju duket ju si tezë?

Kjo është një tezë shumë e verifikueshme, në fillim trajtimi i këtyre pacientëve u bë në ardes një sëmundje e rëndë e mushkërive me kalimin e kohës edhe në Lillë është konstatuar se nuk është problem alveolar i mushkërive por i mikroqarkullimit të mushkërive, oksigjenimi i gjakut poërhet përmes alveolave. Heparina terapia nuk bëhet në popullatën e gjërë por për pacientët që janë në gjendje të rëndë dhe nga kjo shpjegohet dhe lezionet në mushkri, veshka dhe në sistemin nervor qendror.

A ka shanse që të kthehemi në normalitet shpejt?

Mund të konstatoj se jemi drejt një stabilizimi dhe rënie të ngadaltë por kjo nuk do të thotë se mund të jemi të lirë që të dalim, ne jemi të lumtur që numri i të vdekurve dhe i të shtruarve në reanimacion është në rënie kjo është një shenjë e mirë se karantinimi po jep rezultat.

Rritja e temperaturave nuk do na jepte dhe lirinë?

Shumë njerëz po e presin këtë fenomen por unë jam i rezervuar por shkatërrimi i tij bëhet në 56-60 gradë mund të jemi më mirë por nuk e dimë se si do të shkojë. Gjithsesi shpresojmë të jetë e vërtetë.

A ka gjasë që vaksina të jetë popullore këtë vit?

Franca ka vënë kapacitete të mëdha shkencore dhe financiare në kërkim të vaksinimit që do të jetë dhe zgjidhja e kësaj çështje, pritet që të dalë në javët në vijim por akoma nuk ka asgjë në këtë drejtim.

Si shpjegohet që në Gjermani numri i të vdekurve në krahasim me të infektuarit është shumë i vogël?

Gjermania ka një kapacitet shtretërish dhe nivel për hospitalizimin e pacientëve më të mirin dhe ka qenë më e përgatitur se Franca duke qenë se ka dhe popullsi më të moshuar se Franca, e ka nivelin shumë të lartë mjekësor prandaj dhe vdekshmëria është e vogël. Disiplina gjermane dhe niveli shëndetsor kanë bërë të mundur një mbajtje nën kontroll të kësaj gjëje. Ju keni një rast që është shumë interesant që para 10 vitetesh ju jeni ndeshur me një rast të Covid, a mund të ma shpjegoni se si ka mundeësi që para 10 vitesh jeni ndeshur me një gjë të tillë. Ka qenë një pacient dhe kishte temperaturë të lartë. Ai vinte nga Arabia Saudite dhe ai ishte kafshuar nga një lakuriq dhe menjëherë dihej se mbartës ishin lakuriqët dhe matet nga virulenca.

Ky person që e ka kaluar para 10 vitesh është sot i rrezikuar?

Jo nuk ma merr mendja pasi antitrupat janë krijuar. Pra një lloj ideje mund ta keni për koronavirusin, sepse deri më sot u shit sikur ishim përballë të panjohurës. Koronavirusi njihet prej kohësh, por forma e fundit u tregua i rrezikshëm dhe virulent dhe na kapi në mënyrë të papritur.