MENU
klinika

Studimi i ri

Pllakat e trurit sinjalizojnë Alzheimerin, para simptomave

15.04.2020 - 15:39

Edhe përpara se të zhvillohen simptomat, truri  i njerëzve me sëmundjen e hershme të Alzheimerit ka nivele të larta të pllakave të proteinave amiloide, zbulon një studim i ri. Këto nivele në të rriturit më të vjetër pa simptoma të çmendurisë shoqërohen me një histori familjare të sëmundjes, rezultate më të ulëta në testet e të menduarit / kujtesës dhe bien në funksionin e përditshëm mendor.

Gjetjet e para nga të ashtuquajturat studim A4 të financuar nga Instituti Kombëtar i Amerikës mbi Plakjen (NIA) u botuan së fundmi në revistën JAMA Neurology. A4 qëndron për Mjekimin Anti-Amiloide në Sëmundjen Asimptomatike të Alzheimerit. Studimi – për shkak të përfundimit në fund të vitit 2022 – është një gjykim i vazhdueshëm që u nis në vitin 2014. Është duke hetuar nëse ilaçi solanezumab mund të ngadalësojë rënien mendore të shoqëruar me amiloidë të ngritur nëse njerëzit fillojnë ta marrin atë përpara se të shfaqen simptomat e Alzheimerit. Amyloid, një shenjë dalluese e Alzheimerit, ka qenë objektivi i trajtimeve eksperimentale në studimet klinike që përfshijnë njerëz që tashmë kanë simptoma të sëmundjes.

“Një çështje madhore për studimet klinike të sëmundjes Alzheimer të shënjestruara në amiloide, dhe ajo që po adresohet me studimin A4, është se gjykimet e mëparshme mund të kenë qenë duke ndërhyrë shumë vonë në procesin e sëmundjes për të qenë efektive”, tha drejtori i NIA-së Dr. Richard Hodes.

“A4 është pionier në terren sepse synon akumulimin e amiloideve në të moshuarit më të vjetër në rrezik për zhvillimin e demencës para fillimit të simptomave,” vuri në dukje ai në një njoftim të lajmeve të NIA.

Studiuesit përdorën tomografinë e emetimit të postitronit amiloide (PET) për të ekzaminuar afro 4500 të moshuar për studimin. Hetuesit identifikuan dhe regjistruan më shumë se 1.300 me nivele të larta të amiloidit në tru, por pa simptoma të Alzheimerit. Studimi ishte i pari që përdori PET për të identifikuar njerëzit me nivele të larta të amiloidit por pa shenja të rënies mendore (“njohëse”), sipas Laurie Ryan, shefe e degës Dementias të NIA të plakjes.

“Para disponueshmërisë së amiloid PET, provat e tjera klinike synojnë se amyloid mund të kenë qenë testuar në terapi në disa njerëz që nuk kishin amyloid,” tha ajo në njoftimin e lajmeve.

Autori kryesor Dr. Reisa Sperling, nga departamenti i neurologjisë në Brigham dhe Spitali i Grave në Boston, tha që të dhënat e shqyrtimit për të gjithë ata që kishin skanime PET janë në dispozicion të studiuesve të tjerë. Kjo mund të ndihmojë në përmirësimin e depistimit dhe regjistrimit në gjykime të tjera të dizajnuara për të parandaluar Alzheimerin te njerëzit pa simptoma, tha ajo. Sipas Ryan, “A4 demonstron se trajtimet e parandalimit mund të regjistrojnë individë me rrezik të lartë – njerëz me tregues për Alzheimer të cilët janë konjitivisht normal. Në fund të fundit, qasjet e mjekësisë precize do të jenë thelbësore.”

Ajo parashikoi që sëmundja e Alzheimerit kurrë nuk do të ketë një trajtim “me një madhësi të përshtatshme”. “Ne kemi të ngjarë të kemi nevojë për trajtime të ndryshme, madje edhe kombinime të terapive, për individë të ndryshëm bazuar në faktorët e tyre të rrezikut,” shpjegoi Ryan.