MENU
klinika

Shifrat e 3-mujorit

Po tani si do t’ja bëjmë!? Çmenden italianët!

24.04.2020 - 17:35

Presidenti i Istat(Instituti i Statistikave në Itali) ka folur me shifrat lidhur me vdekjet në vend për 3 mujorin e parë të vitit, krahasuar këto me vitet paraardhëse. Në të dhënat e paraqitura, sipas tij, numri i vdekjeve nga sëmundjet aspiratore gjatë Marsit të vitit 2020 mbetet ende me i ulët krahasuar me atë të vitit 2019 si dhe vitit me parë.

Më poshtë do të gjeni një prej intervistave të tij, ku presidenti Gian Carlo Blangiardo flet në mënyrë të detajuar për “pjesën e zhytur të ajsbergurt”.

Shënimi i 31 Marsit – dyfishimi i vdekjeve në Veri në 21 ditët e para të Marsit – do të kishte qenë e mjaftueshme për të kuptuar se “Istat është atje”, thotë Presidenti Gian Carlo Blangiardo në këtë intervistë, duke njoftuar se 2.200 punonjësit e Institutit të Statistikave, të gjithë me inteligjencë po punojnë në shtëpi, “po bashkëpunojnë intensivisht me Ministrinë e Shëndetësisë për të ndërtuar anketime në terren që na ndihmojnë të shohim pjesën e zhytur të ajsbergut Covid”.

Dhe ai zbulon: numrat në dorë, në të njëjtën periudhë kohe, vitin e kaluar, më shumë njerëz vdiqën nga sëmundjet e frymëmarrjes sesa këtë vit për Covid-19.

Pra, a do ta studiojë Istat asimptomatikën?

Vetëm ata – përgjigjet demografi – dhe njerëzit e padukshëm, ata të sëmurë që shërohen, ose që as nuk e dinë se kanë kontaktuar me virusin.

Si do t’i gjeni?

Ne po ndërtojmë studimin, por procedura do të jetë e ndryshme nga ajo tradicionalja. Do të jetë çështje e mbledhjes së një kampioni shumë të madh dhe përfaqësues të popullatës italiane, e cila do të analizohet me procedurat shëndetësore si teste gjaku, etj. Ne gjithashtu do të përpiqemi të kuptojmë të ashtuquajturin efektin e ‘Imunitetit të tufës’.

Çfarë ndikimi kanë disa teste në vlerësimin e patogjenitetit dhe vdekshmërisë?

Gjithashtu ndryshon.

Pjesa e zhytur në ajsberg është formuar edhe nga të vdekurit që nuk janë regjistruar kurrë, kjo tani pranohet edhe nga Instituti i Lartë i Shëndetit … A mund ta kuptoni sa ka?

Ne shprehemi me numrat që arrijmë të mbledhim dhe vërtetojmë. Kur themi se në 21 ditët e para të marsit në Veri, vdekjet më shumë dyfishohen në krahasim me mesataren 2015-19 nuk është një përshtypje, por një shifër. Kur shkruajmë se në Bergamo vdekjet pothuajse janë katërfishuar duke kaluar nga një mesatare prej 91 rastesh në 2015-2019, në 398 në vitin 2020, ne raportojmë provat.
Kur denoncojmë “situata veçanërisht alarmante” në Brescia ose një rritje më të madhe të vdekjeve të burrave dhe personave mbi 74 vjeç. Ne punojmë për të zgjeruar këtë njohuri, por duhet të kemi parasysh faktin që transmetimi i të dhënave është më i ngadaltë dhe më i ndërlikuar sesa do të donte në kushte të zakonshme, e lëre më në një emergjencë shëndetësore. Kur Istat siguron një vlerë, ajo është trajtuar sipas standardeve evropiane.

Le të qëndrojmë në pjesën e poshtme të ajsbergut: Sa vdekje ishin sëmurë tashmë?

Kemi tre lloje të vdekjeve: Ato që mund të lidhen kryesisht me Covid, me ose pa patologji të tjera; ata që nuk vdesin nga Covid por nga Covid, d.m.th. për shembull sulme në zemër që do të shpëtoheshin në kushte normale; të vdekurit që nuk kontaktuan me Covid. Ne jemi në gjendje të japim informacion mbi vdekjet, t’i dallojmë ato sipas grupmoshave dhe ta bëjmë këtë duke nxjerrë këto numra nga regjistri qendror, në mënyrë që t’u japim vendimmarrësve elementë të vlefshëm vlerësimi. Për një ekzaminim të thelluar të kartave të vdekjes, ekziston ‘Istituto Superiore di Sanità’.

Sidoqoftë, a është ky një virus për njerëzit e moshuar?

Po, të dhënat që shfaqen rreth vdekshmërisë thonë qartë se prek njerëzit e moshuar në një mënyrë shumë të përhapur: Është pothuajse një proces i tmerrshëm i seleksionimit natyror që eliminon lëndët e dobëta. E tmerrshme. Por edhe më e tmerrshme sepse duket disi e lehtësuar nga aftësia jonë për t’i kuruar ato.

Çfarë do te thuash?

Unë e quaj mallkimin madje të viteve. 2019, si gjithë vitet e çuditshme, pa një regres në vdekjet. Edhe viti fillon mirë, por më pas vjen Marsi, me një virus që mashtron ata që kishin kursyer vdekjen …

A i trajton Shërbimi Kombëtar i Shëndetit në mënyrë të barabartë të gjitha grupmoshat?

Po dhe do të ishte barbare ndryshe. Ne nuk kemi të dhëna për të sugjeruar ndryshe. Nëse ka burime të pakta, kjo mungesë ka pasur një ndikim linear në të gjitha grupmoshat.

Zakonisht shpëtohen gratë dhe fëmijët së pari. Pse ky raport?

Ka patologji që lidhen me moshën dhe seksin, nuk është diçka e re.

Nga 21 shkurti deri më 31 mars 12. 428 njerëz vdiqën për Covid 19. Sa vdekje nga gripi ndodhen në Mars (në të cilin vdekjet e koronavirusit u përqendruan këtë vit) të viteve të kaluara?

Më shumë sesa vdekjet nga gripi, e cila është më e vështirë të atribuohet si një fakt aktual i vdekjes, ia vlen të kujtojmë të dhënat për certifikatat e vdekjes për sëmundjet e frymëmarrjes.
Në Mars të vitit 2019 kishte 15.189 dhe një vit para se të kishte qenë 16.220. Rastësisht, vihet re se ato janë më shumë se numri korrespondues i vdekjeve për Covid (12,352) të raportuar në Mars 2020.

Ky nuk është një vend për fëmijë: A do të jetë më keq pas Covid?

Kam frikë nga një efekt i Çernobilit, një shqetësim mbi nivelin e lindjeve. Por tani flas si demograf, jo presidenti i Istat, sepse ende nuk ka të dhëna statistikore.

Çfarë ndikimi ekonomik vlerësoni për bllokimin?

Ne jemi duke e vlerësuar atë. Në dokumentin që kemi paraqitur në Parlament në një seancë dëgjimore në Komisionin e Buxhetit të Senatit, të dhënat ekonomike në lidhje me sektorët që kanë pësuar pezullimin e aktiviteteve tregojnë se bllokimi përfshin 2.2 milion biznese (48.8% e totalit). , mbi 7 milion të punësuar (42.8%), me një vlerë të shtuar vjetore prej nën 300 miliardë. Është ende herët për të përcaktuar skenarët, megjithëse ka pak për të qenë të lumtur, duke pasur parasysh se, siç kemi komunikuar ditët e fundit, epidemia Covid-19 ndodhi në një kohë kur në Itali faza ciklike e rimëkëmbjes po humbiste forcën, për shkak të Brexit, tarifave amerikane dhe ngadalësimit të kërkesës gjermane. Sidoqoftë, në shënimin mujor që do të botohet në 7 Prill, ne do të paraqesim simulime interesante të ndikimit ekonomik (direkt dhe indirekt) të kufizimeve të aktiviteteve prodhuese.

/Intervista marrë dhe përshtatur nga Avvenire.it