MENU
klinika

Paralajmërimi klimatik

Poli i Veriut mund të mbetet pa akull që në shtator të 2020-ës

22.04.2020 - 13:44

Oqeani Arktik mund të mbetet plotësisht i zbrazur nga akulli në verë edhe para vitit 2050. Këto janë rezultatet e një studimi të ri të drejtuar nga Dirk Notz nga Universiteti i Hamburgut, rezultat i bashkëpunimit të një ekipi ndërkombëtar të studiuesve nga 21 institucione, përfshirë Italianët e fondacionit Cmcc Centro Euro-Mediterraneo për Ndryshimin e Klimës. Ata analizuan rezultatet e 40 modeleve të ndryshme klimatike. “Shumica e tyre – shpjegon italiania Dorotea lovino – presin që Arktiku të gjendet pa akull në shtator para vitit 2050, në të gjitha skenarët e ekzaminuar”.

Në veçanti, duke përdorur këto modele, studiuesit konsideruan evolucionin e ardhshëm të mbulesës së akullit të detit Arktik për një skenar me emetime të larta të CO2 në të ardhmen, dhe masa të dobëta për mbrojtjen e klimës. Siç pritej, me këto simulime akulli i detit në Arktik u zhduk shumë shpejt gjatë verës. Sidoqoftë, studimi i ri zbulon se si akulli i detit Arktik në verë zhduket herë pas here edhe pse emetimet e CO2 zvogëlohen me shpejtësi.

“Edhe nëse ulim emetimet globale shpejt dhe në mënyrë të konsiderueshme, dhe në këtë mënyrë arrijmë të qëndrojmë nën 2 gradë ngrohje globale nga nivelet para-industriale, akulli i detit Arktik herë pas here mund të zhduket gjatë verës edhe para vitit 2050. Dhe ky është një lajm që na habiti me të vërtetë, “thotë Dirk Notz, kreu i ekipit të kërkimit.
Aktualisht akulli në Oqeanin Arktik rreth Polit të Veriut është i pranishëm gjatë gjithë vitit. Çdo verë, shpjegojnë studiuesit, shtrirja e akullit të detit zvogëlohet, për tu rritur përsëri në dimër. Si përgjigje ndaj ngrohjes aktuale globale, sipërfaqja e përgjithshme e Oqeanit Arktik të mbuluar nga akulli i detit është zvogëluar me shpejtësi gjatë dekadave të fundit, me pasoja të rënda për ekosistemin Arktik dhe klimën: mbulesa e akullt e detit është toka e gjuetisë dhe habitati i fokave dhe arinjve polare, dhe mban rajonin e Arktikut më të freskët duke reflektuar rrezet e diellit.

Sa shpesh Arktiku do të humbasë mbulesën e tij të akullit në të ardhmen, studimi sugjeron se do të varet nga nivelet e ardhshme të emetimeve të CO2. Nëse emetimet zvogëlohen shpejt, vitet pa akull do të ndodhin vetëm herë pas here. Për shkak të niveleve të larta të emetimeve, Oqeani Arktik do ta gjejë veten të zbrazur nga akulli në shumicën e viteve të ardhshme.(ANSA)