MENU
klinika

Xi nuk heq dorë nga "ëndrra"

Presidenti kinez e ka një plan. Po ai i Amerikës?

12.04.2020 - 16:16

Pas Presidentit të SHBA Donald J. Trump, Sekretari i Përgjithshëm i Partisë Komuniste Kineze (CCP) Xi Jinping është lideri më i diskutuar në botë këto ditë.

Dy të tjerët që kualifikohen në katër të parët nuk janë Angela Merkel apo Boris Johnson, por Vladimir Putin dhe Narendra D. Modi. Duajini ata ose urrejini ata, këta janë katër individë që është e pamundur që bota t’i injorojë.

Ndërsa dy të parat janë tashmë superfuqi, India shpresojmë se do të kualifikohet brenda një dekade. As rritja e shpejtë dhe as prapambetja nuk ndodh rastësisht. Të dy rezultatet janë rezultat i politikës. Politika e zgjuar promovon rritjen, ndërsa ato jofunksionale e ngadalësojnë atë.

Tani që ekonomia botërore po lufton me pandeminë Covid-19, nuk ka gjasa që Kina së shpejti të rimarrë shpejtësinë e avionit luftarak që ekonomia e saj arriti për një gjeneratë. Sidoqoftë, është qartë qëllimi i Xi.

Sekretari i Përgjithshëm Xi, ndërkohë, do të punojë për të siguruar që Kina të ketë lavdinë e dikurshme, fokusohet tek ekonomia. Në një plan të tillë, monedha e tregtia do të luajnë një rol kryesor.

Në këtë detyrë, Xi duhet t’I jape fund rolit të dollarit si monedhë rezervë globale.

Tani që SHBA nuk është më konsumatori më i madh por konkurrenti më i i Lindjes së Mesme, gjithçka është bërë më e lehtë.

Dhe duke pasur parasysh mënyrën se si SHBA ka dëshmuar të jetë një partner i paqëndrueshëm, disa nga aleatët e saj duket se po e rishqyrtojnë besimin tek SHBA për sigurinë. Një sjellje e tillë amerikane është në kontrast me aleancën Sino-Ruse, e cila ka qëndruar pranë miqve të saj tradicional edhe kur e bëjnë këtë është kundër interesave të tyre kombëtar, siç është rasti i Kinës me Pakistanin.

Xi ka një plan. A ka Trump një të tillë? Përgjigja e kësaj pyetjeje do të përcaktojë gjeopolitikën e shekullit 21.