MENU
klinika

Udhëzues

Prindër, mos e lini COVID-19… t’ju stresojë!

01.04.2020 - 14:56

Prindërit e stresuar duhet të arrijnë të tjerët për mbështetje gjatë pandemisë koronavirus, thonë ekspertët e shëndetit të fëmijëve.

Ndërsa numri i rasteve të koronavirusit rritet dhe familjet kalojnë periudha të gjata në izolim, prindërit përballen me strese unike financiare dhe emocionale. Hulumtimet tregojnë se stresi familjar i vë fëmijët në rrezik të shtuar të abuzimit, sipas Akademisë Amerikane të Pediatrisë (AAP). Akademia këshillon prindërit dhe kujdestarët e tjerë të fëmijëve të marrin kohë për t’u kujdesur për veten e tyre, duke përfshirë ngrënien e një diete të shëndetshme, ushtrimin dhe marrjen e gjumit të mjaftueshëm. Është  gjithashtu e rëndësishme të ruani lidhjet përmes telefonit ose videove me miqtë, familjen dhe të tjerët që mund të ofrojnë mbështetje, tha AAP në një njoftim për lajmet.

“Gjatë kësaj kohe të ankthit të kuptueshëm, kthehuni dhe prekni prindërit e tjerë kur ata kanë nevojë për mbështetje,” këshilloi presidenti i AAP, Dr. Sara Goza. “Nëse dikush ju telefonon i irrituar në lidhje me një fëmijë që qan ose vogëlush që bërtet, ofroni ndihmë.”

Fëmijët mund të shfaqin shenja të stresit të shtuar nëse janë të izoluar në shtëpi me familjet e tyre për një kohë të gjatë, gjë që mund të rrisë zhgënjimin për të gjithë familjen.

kolana e librave

Doktor Robert Sege, anëtar i Këshillit të AAP për Abuzimin e Fëmijëve dhe Neglizhencën, tha: “Mjerisht, rreth pesë fëmijë vdesin çdo ditë në Amerikë nga abuzimi dhe neglizhenca. Pa dyshim, ne jemi të shqetësuar për stresin financiar dhe emocional që është kjo pandemi. vendosja e familjeve, veçanërisht më e rrezikuara “. Këshillat e tij për prindërit e stresuar: “Telefononi  pediatrin ,mikun tuaj të ngushtë, të afërm ose dikë që keni besim dhe mund të flisni për problemet tuaja.”

Prindërit të ballafaquar me stres akut duhet të kërkojnë disa sekonda për të bërë vetes tre pyetje:

  1. A paraqet problemi një rrezik të menjëhershëm?
  2. Si do të ndjehem për këtë problem nesër?
  3. A është kjo situatë e përhershme?

Në shumë raste, përgjigjet do të lehtësojnë stresin dhe impulsin për ta shprehur  gojarisht ose fizikisht te fëmijët, tha AAP.

Sipas doktor Suzanne Haney, kryetare e Këshillit AAP për Abuzimin e Fëmijëve dhe Neglizhencën, “Marrëdhëniet pozitive dhe ushqyese janë aq të rëndësishme për fëmijët ndësa zhvillohen, dhe prindërit dhe kujdestarët gjithashtu kanë nevojë për mbështetje – veçanërisht gjatë kohërave të pasigurisë dhe stresit që ne po kalojmë  tani. ”

Haney tha, “Të gjithë mund të luajnë një rol brenda familjes dhe në rrjetin e tyre të miqve dhe fqinjëve për të mbështetur më të prekurit midis nesh.”

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Koha për të ndryshuar strategji...

Bota merret me koronavirusin, Trump merret me Iranin!

Vargjet do t'ju shkrijnë së qeshuri...

Bes Kallaku ia merr këngës nga ‘izolimi’