MENU
klinika

Arsyet

Distancim social deri në vitin 2022?!

19.04.2020 - 14:53

Sipas një analize të fundit të Shkollës së Shëndetit Publik të Harvard Chan, strategjia më e mirë për të lehtësuar barrën e kujdesit kritik dhe humbjen e jetës mund të jetë distanca sociale përsëri, përsëri.

Ky është kursi më i mirë i veprimit, thonë studiuesit, duke penguar zhvillimin e ndërhyrjeve të tjera, si një vaksinë. Arsyeja është se ndërsa distanca sociale lehtëson menjëherë barrën e kujdesit kritik dhe zvogëlon humbjen e jetës, ajo zgjat sasinë e kohës së kërkuar për të zhvilluar imunitetin e tufës, duke lejuar që pikat e infeksionit të luhaten me stinët në ndryshim, thonë studiuesit.

“Në mungesë të ndërhyrjeve të tilla, mbikëqyrja dhe distancimi i përhershëm mund të duhet të mirëmbahen në vitin 2022, gjë që do të paraqiste një ngarkesë të konsiderueshme sociale dhe ekonomike,” shkruajnë studiuesit. “Për të shkurtuar epideminë SARS-CoV-2 dhe sigurimin e kujdesit adekuat për të sëmurët kritikë, rritja e kapacitetit të kujdesit kritik dhe zhvillimi i ndërhyrjeve shtesë janë përparësi urgjente.” Përfundimet e ekipit të hulumtimit, të cilat u lançuan si një shkrim akademik në pritje të një vlerësimi nga kolegët, ndryshojnë nga ato të ekspertëve të tjerë shëndetësorë. Për shembull, një botim i kohëve të fundit në Neë York Times, botuar nga Dr. Ezekiel J. Emmanuel, profesor në Universitetin e Pensilvania, përshkruan një plan për të rihapur ekonominë amerikane deri në qershor. Qasja e Emmanuel bën thirrje për 8-10 javë strehimi në vend. Për kontekstin, parashikimet e COVID-19 të Institutit për Metrikë të Shëndetit dhe Vlerësimit të Shtëpisë së Bardhë aktualisht parashikojnë një kurbë të rrafshuar deri në 1 qershor me rreth 60,000 vdekje.

France to impose Italian-style coronavirus lockdown | Daily Sabah

Kërkesa e spitalit të Peak pritet të ndodhë. Gjithashtu për krahasim, ish-komisioneri i FDA Scott Gottlieb foli së fundmi si autori i një plani 4-fazor për rihapjen e vendit. Tani për tani, duket se jemi në fazën 1: ngadalësoni përhapjen. Plani i Gottlieb nuk ofron një datë të rihapjes, ose nuk do të përfundojë në distancimin shoqëror. Në sytë e ekipit të Harvardit, problemi me një dozë të distancës sociale është i dyanshëm: Si ta lehtësojmë barrën për kujdesin kritik dhe të shpëtojmë jetë? Si e zhvillojmë imunitetin e tufës ndërsa zhvillohet një vaksinë ose ndërhyrje tjetër? Nëse COVID-19 ndjek modelin e gripit dhe të ftohjes, atëherë rastet do të arrijnë kulmin në muajt më të ftohtë. Nëse ky do të jetë rasti, studiuesit thonë se një periudhë e vetme e distancimit shoqëror tani nuk do të bëjë punë , dhe modeli infektues i infeksionit sezonal do të përsëritet çdo vit pa kohë të përshtatshme për imunitetin e tufave. Studiuesit vërejnë se kjo është “sepse nën çdo skenar të konsideruar e lë mjaft popullsinë të ndjeshme që një rikthim në transmetim pas përfundimit të periudhës do të çojë në një epidemi që tejkalon këtë kapacitet.” “Në rastin e një periudhe 20-javore të distancës sociale : distancimi shoqëror është aq efektiv sa që praktikisht asnjë popullatë imuniteti nuk është ndërtuar, ”shkroi ekipi.

Me horizontin kohor që një vaksinë ose një ndërhyrje e ngjashme të jetë 12-18 muaj larg, nëse duam të lehtësojmë barrën e kujdesit kritik ndërsa ndërtojmë njëkohësisht imunitetin e tufës, përgjigjja është të monitorojmë numrat e infeksionit COVID-19 dhe të ulim përkatësisht distancën sociale.

Distancimi shoqëror i përhershëm, ndërsa është një shqetësim i menjëhershëm, në të vërtetë vonohet nga kënaqësia në kuptimin që do të shkurtojë kohëzgjatjen e epidemisë, si dhe gjatësinë totale të distancimit shoqëror. Ajo përfaqëson,  “mënyrën e vetme për të shmangur tejkalimin e aftësive të kujdesit kritik, ndërsa ndodh ndërtimi i imunitetit të popullatës”.