MENU
klinika

Beteja unike

Pse Erdogan ka zgjedhur ta luftojë ndryshe koronavirusin?

17.04.2020 - 14:15

Turqia renditet në vendin e nëntë për numrin e rasteve të koronavirusit në botë me 69,392 raste të konfirmuara.

Sidoqoftë, interesant është se shkalla e vdekjes në Turqi është më e ngadaltë se në 10 vendet e para për sa i përket numrit të rasteve, dhe shkalla e rikuperimit është më e lartë. Për shembull, rritja e shkallës së vdekjeve në Turqi është gjysma e asaj në SHBA, e cila ka më shumë viktima.

Por si ka ndodhur? Sipas Ministrisë së Shëndetësisë, Turqia grumbulloi 1 milion njësi të ilaçeve hidroksilkolinë dhe favipiravir saktësisht një muaj e gjysmë para se të kishte ndonjë rast në vend.

Deri më tani, asnjë vend nuk ka përdorur hidroksiloklorinë. Ndërsa ky ilaç përdoret për të trajtuar fazën e dytë ose të tretë të sëmundjes në shumicën e vendeve, Turqia ka kërkuar jo vetëm pacientë të diagnostikuar, por edhe pacientë që janë nën ndjekje të ngushtë mjekësore në shtëpi, madje edhe ata që dyshohen se janë të infektuar, ta marrin këtë ilaç në fazat e hershme të infeksionit.

Përveç kësaj, sipas Ministrisë së Shëndetësisë, favipiravir i sjellë nga Kina po përdoret gjithashtu në një protokoll unik në Turqi.

Aktualisht, Turqia është duke punuar me terapinë e plazmës, përdorimin e qelizave burimore dhe vaksinat për të luftuar virusin.

Një ndryshim tjetër është se ndërsa sistemet e kujdesit shëndetësor të të gjitha vendeve të zhvilluara që jashtë Turqisë për sa i përket numrit të rasteve të konfirmuara janë në prag të kolapsit, Turqia nuk ka probleme me njësitë e kujdesit intensiv, pajisjet mjekësore ose numrin e saj të personelit të kujdesit shëndetësor dhe spitalet.

Kjo është për shkak të aftësisë së madhe të kujdesit intensiv të spitaleve të qytetit që Presidenti Rexhep Tajip Erdogan ka ndërtuar gjatë pesë viteve të fundit. Është gjithashtu për shkak të detyrimit që të gjithë spitalet private dhe publike duhet të ofrojnë shërbime të trajtimit falas, përfshirë kujdesin intensiv, për të gjithë personat e diagnostikuar me COVID-19, pavarësisht nëse janë shtetas, apo refugjatë, me një dekret presidenti.

Për më tepër, Turqia është shteti i vetëm që ka filluar shpërndarjen e maskave falas, pesë për person çdo javë, si në shtëpi ashtu edhe në farmaci. Deri më tani, rreth 30 milion njerëz janë pajisur me maska ​​dhe sanitizues pa pagesë.

Të dhëna të tjera interesante treguan se, megjithëse numri më i madh i rasteve në baza javore u pa në javën e 11-të në Sh.B.A dhe në javën e shtatë në Kinë, ai u përjetua në javën e katërt në Turqi. Me këtë, dua të them që rritja e shkallës së çështjeve në Turqi filloi të ngadalësohet pas javës së katërt. Kjo ndodh kryesisht për shkak se shkollat ​​dhe universitetet e mbyllura nga shteti turk, filluan distancimin shoqëror, vendosën kufizime për njerëzit mbi moshën 65 vjeç, dhe karantinuan 25,000 njerëz të sjellë në Turqi nga 70 vende.

Në këtë proces, Turqia jo vetëm që zhvilloi një luftë kombëtare, por gjithashtu kontribuoi në luftën globale kundër virusit.

Sasha Toperich përmend në artikullin me titull “Turqia del si lojtari kryesor në luftën globale COVID-19” në The Hill, se Turqia ka marrë thirrje për ndihmë nga 88 vende dhe ka dërguar ndihmë për 30 prej tyre deri më tani.

Turqia gjithashtu vazhdon të ofrojë mbështetje përmes mjeteve tregtare, siç është eksporti i 500,000 testeve të prodhuara në vend drejt SHBA-së.

Në mesin e vendeve që u është dhënë ndihmë, ka anëtarë të NATO-s, si Britania, Spanja dhe Italia, si dhe të tjera si Armenia dhe Izraeli.

Muaji tjetër është kritik, por të dhënat deri më tani janë premtuese.

Përkthyer dhe përshtatur nga Daily Sabah/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja ç'thuhej në memorandumin e tij presidencial

Erdogan kishte folur për një pandemi një vit më parë…

Kumar me 80 milionë jetë

Pse Erdogan gënjeu për koronavirusin?