MENU
klinika

Çfarë janë aerosolet?

Si bëhët transmetimi i infeksionit nëpërmjet ajrit?

18.04.2020 - 12:15

Aerosolet janë pjesë e një popullsie të madhe të grimcave të sekretimeve respiratore që variojnë në madhësi prej më pak se 1 deri në 20 mikron në diametër që mund të mbyllin organizmat infektivë të zbatueshëm.

Ata çlirohen  në ajër kur dikush flet, këndon, kollitet ose teshtitjet. Këndimi është treguar që prodhon të njëjtën sasi grimcash me madhësi aerosol si kollitja .Grimcat më të mëdha vendosen me anë të gravitetit shpejt brenda disa hapave në sipërfaqet e afërta mjedisore,të cilat  fillojnë të humbasin ujin me avullim.

Grimcat më të mëdha gjithashtu mund të vendosen në sipërfaqet mukozale të syve, gojës ose hundës së një personi të afërt. Grimcat më të vogla vendosen më ngadalë, avullojnë dhe bëhen “bërthama pikash”, të cilat janë aq të vogla (5 mikronë ose më pak) dhe me peshë të lehtë, ato mund të qëndrojnë  pezull në ajër për disa orë. Në mungesë të rrymave të ajrit, bërthamat e pikës do të shpërndahen ngadalë. Nëse bëhet nga rrymat e ajrit, këto grimca mund të shpërndahen gjerësisht në varg 6-hapash të këshilluar aktualisht si një rreze e sigurt shmangie nga CDC. Nëse thithet, grimcat e madhësisë së bërthamave të pikave  depozitohen në traktin e poshtëm të frymëmarrjes .

Shkalla e ndotjes së mjedisit nga SARS-CoV-2 mund të jetë e rëndësishme. ARN nga virusi është gjetur rreth shtratit dhe tualetit të një pacienti të infektuar me COVID-19, i depozituar gjoja nga pikat e mëdha të frymëmarrjes dhe derdhja e fekaleve . SARS-CoV-2 ARN gjithashtu u gjet në daljen e shkarkimit të ajrit të sistemit të ventilimit në dhomën e spitalit të këtij pacienti, ka të ngjarë të ketë udhëtuar si bërthama pikatore në rrymat e ajrit në distanca të gjata nga shtrati i pacientit , megjithëse kulturat virale nuk janë bërë për të demonstruar që virusi ishte i gjallë në këto vende dhe i aftë të shkaktonte infeksion.

Aftësia e organizmave brenda pikave të mëdha ose të vogla për të shkaktuar infeksion varet nga karakteristikat e mbijetesës së patogjenëve individualë në sipërfaqet e mjedisit ose në aerosolet, dhe ndjeshmëria ndaj infeksionit (në lidhje me receptorët e sipërfaqes së qelizave pritëse) të indeve të ndryshme të ekspozuara ndaj këtyre organizmave. Një studim i fundit tregoi se SARS-CoV-2 mund të mbijetojë 24 orë në karton, 48 orë në çelik inox, 72 orë në plastikë, dhe gjithashtu të paktën 3 orë si një aerosol në kushtet laboratorike të eksperimentit .