MENU
klinika

Një zgjidhje imediate

Testi i gjakut mund të zbulojë kancerin e pankreasit

18.04.2020 - 12:20

Kanceri  i pankreasit njihet si një “vrasës i heshtur” sepse shpesh zbulohet shumë vonë. Por ka shpresë se një test i ri gjaku mund të jetë në gjendje të vërejë llojin më të zakonshëm të tumorit pankreatik në fazat e tij të hershme.

Në një studim të vogël, testi gjithashtu dukej se ishte në gjendje të identifikonte me saktësi fazën e kancerit të pankreasit tek pacientët – duke ndihmuar në përcaktimin e trajtimit më të përshtatshëm, thanë studiuesit në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Pensilvania.

Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, më shumë se 47,000 njerëz vdesin nga kanceri i pankreasit çdo vit. Pacienti

“Tani për tani, shumica e pacientëve që diagnostikohen tashmë kanë sëmundje metastatike [të përparuar], kështu që ekziston një nevojë kritike për një test që jo vetëm që mund të zbulojë sëmundjen më herët, por edhe me saktësi të na tregojë kush mund të jetë në një pikë ku mundemi ti drejtojmë  pacientët  drejt një trajtimi potencial kurativ ”, tha bashkëautorja e studimit Erica Carpenter në një njoftim universitar. Ajo drejton Laboratorin e Biopsisë së Lëngshme të Penn’s dhe është një asistente kërkuese profesore e mjekësisë.

“Nëse vërtetohet [në një grup më të madh të pacientëve], ky test jo vetëm që mund të sigurojë një mjet kryesor për pacientët në rrezik, por edhe një mjet monitorimi për pacientët me disa faktorë të njohur të rrezikut, si mutacionet BRCA,” tha Carpenter.

Studiuesit zbuluan se testi – i njohur si një biopsi e lëngshme – ishte më i saktë në zbulimin e adenokarcinomës të pankreasit të pankreasit (PDAC) sesa çdo biomarker tjetër i njohur vetëm. Një biomarkues është një substancë e matshme në një test gjaku ose formë tjetër e testimit.

Në një test të 20 pacientëve me PDAC dhe 27 persona që ishin pa kancer, testi ishte 92% i saktë në zbulimin e kancerit, i cili është më i mirë se sa biomarkeri më i njohur, CA19-9 (89%).

Biopsia e lëngshme ishte gjithashtu më e saktë në vendosjen e kancerit në krahasim me përdorimin e skanimeve radiologjike, raportoi ekipi i studimit. Testi i gjakut ishte 84% i saktë në përcaktimin e fazës së kancerit të pankreasit, krahasuar me 64% vetëm për imazhe.

Sipas ekipit të studimit, PDAC është forma më e zakonshme e kancerit të pankreasit dhe shkaku i tretë kryesor i vdekjeve nga kanceri. Shkalla e mbijetesës pesë-vjeçare është vetëm 9%, dhe shumica e pacientëve jetojnë më pak se një vit pas diagnostikimit.

Nëse kanceri zbulohet herët, pacientët mund të jenë në gjendje të bëjnë operacione për të hequr kancerin, i cili mund t’i shërojë ata, por është e vështirë të kapni kancerin përpara se të përparohet ose përhapet.

Pacientët, kanceri i të cilëve nuk është përhapur përtej pankreasit, por që ende nuk mund të bëjnë operacion për shkak të madhësisë ose vendndodhjes së tumorit, zakonisht i nënshtrohen tre muaj kimioterapisë ose rrezatimit, dhe më pas rivlerësohen për të përcaktuar nëse operacioni është një mundësi.

Për pacientët, kanceri i pankreasit të të cilëve është përhapur, aktualisht nuk ka trajtime që mund t’i shërojnë ato.

Dr. Wasif Saif është zëvendës-mjek i përgjithshëm dhe drejtor mjekësor në Institutin e Kancerit të Shëndetit Northëell në Lake Success, NY duke lexuar për gjetjet e reja, vuri në dukje se biopsia e gjilpërave aktualisht është “standardi i artë për të diagnostikuar dhe staduar [pankreatikun] tumorin, “por edhe atëherë, saktësia është e pamjaftueshme.

“Studimi i tanishëm ofron një potencial të biopsisë së lëngshme në kancerin pankreasit si mjet diagnostikues dhe garanton hulumtime të mëtejshme në këtë fushë,” tha Saif.

 “Biopsia e lëngshme zakonisht përcaktohet si një mostër gjaku për të kërkuar qelizat kancerogjene nga një tumor që qarkullon në gjak, ose për copa të ADN-së nga qelizat e tumorit që janë në gjak.”

Studimi u botua më 16 prill në revistën Research Research Kancer.