MENU
klinika

Çfarë kanë zbuluar studiuesit?

Trajtimi i problemeve të mitrës me lazer?

09.04.2020 - 15:38

Rreth 10 përqind e grave në të gjithë botën jetojnë me endometriozë, një gjendje e dhimbshme gjinekologjike ku inde të ngjashme me muret e mitrës (të quajtur “endometrium”) formohen jashtë mitrës, zakonisht në vezoret, tubat fallopiane dhe indet që mbështjellin legenin.

Edhe pse nuk ka kurë të njohur për gjendjen, këto lezione të padëshiruara mund të hiqen gjatë operacionit. Sidoqoftë, rezultatet mund të ndryshojnë, me lezione që kthehen në rreth gjysmën e rasteve dhe më shumë se një e katërta e pacientëve kanë nevojë për tre ose më shumë operacione për të hequr të gjithë indin e sëmurë.

Për të përmirësuar trajtimet për endometriozën një ekip shkencëtarësh nga Oregon, kanë zhvilluar një teknikë të bazuar në nanoteknologji për të gjetur më saktë dhe hequr lezionet që lidhen me çrregullimin. Të detajuara në ditar, nanopartikulat janë të ngarkuara me një bojë, e cila mund të gjenerojë një sinjal fluoreshencë dhe nxehtësi që shkatërron qelizat nën dritën e afërt me infra të kuqe. Me rëndësi ishte gjetja e një nanopartiku që kërkonte zonat e synuara.

“Sfida ka qenë gjetja e llojit të duhur të nanopartikujve,” tha Olena Taratula, një nga studiuesit kryesorë të Kolegjit të Farmacisë të Universitetit Shtetëror Oregon, në një deklaratë. “Ato  mund të grumbullohen kryesisht në lezione endometriotike pa efekt toksik në trup, duke ruajtur karakteristikat e tyre të imazhit dhe ngrohjes.” Dnopartikulet grupohen në mënyrë efektive në indin endometrial 24 orë pasi ato u administruan. Kur ekipi e vendosi rajonin nën dritën lazer infra të kuqe afër, nanopartikulat arritën temperaturat deri në 46.1 ° C (115 ° F) – mjaftueshëm për të shkatërruar lezionet.

kolana e librave

kanceri i qafes se mitres-konica.al

“Nxehtësia prodhohet nën dritën e lazerit me infra të kuqe që është e padëmshme për indet pa praninë e nanopartikujve,” vazhdoi Taratula. “Nxehtësia e gjeneruar zhduk plotësisht lezionet e endometrit brenda një ose dy ditësh.”

Endometrioza është një gjendje kronike dhe e keqe, që prek gratë dhe vajzat e moshës së lindjes së fëmijëve. Simptomat përfshijnë menstruacione të dhimbshme, dhimbje gjatë ose pas marrëdhënieve seksuale, gjakderdhje të rëndë, dhimbje kronike të legenit dhe në disa raste, infertilitet. Dhimbja lind sepse, ndryshe nga qelizat endometriale në murin e mitrës, qelizat e ngjashme në lezione nuk kanë asnjë mënyrë të shpëtojnë nga trupi pasi ato gjithashtu ndërtohen dhe prishen si përgjigje ndaj ciklit hormonal të një femre. Për të çuar përpara punën e Taratula dhe ekipit të tij në provat klinike njerëzore, duhet të bëhen studime te kafshët që zhvillojnë endometriozën në një mënyrë të ngjashme me njerëzit (siç janë makakët). Por Taratula mbetet me shpresë se teknika e tyre një ditë mund të ndihmojë në trajtimin e kësaj sëmundje shkatërruese.

“Ne besojmë se strategjia jonë e zhvilluar përfundimisht mund të zhvendosë modelin aktual për zbulimin dhe trajtimin e endometriozës,” tha Taratula.