MENU
klinika

Studimi i ri

Vitamina D ndihmon në shërimin e frakturave të legenit

06.04.2020 - 22:13

Pas një legeni të thyer, të moshuarit që kanë mjaftueshëm vitaminë D kanë shanse më të mira për të ecur, zbulon një studim i ri.

Studimi sugjeron që nivele të ulëta të vitaminës D mund të kufizojnë ecjen, sipas studiuesit Sue Shapses, një profesor i shkencave ushqyese në Universitetin Rutgers në Neë Brunsëick, N.J.

Gati 300 pacientë që i nënshtroheshin riparimit të frakturës së legenit u vlerësuan pas operacionit për sa i përket lëvizjes dhe niveleve të vitaminës D. Ata që kishin nivele më të larta të vitaminës D kishin nivele më të larta të ecjes 30 ditë pas operacionit, sipas studimit. Gjendja e dobët ushqyese shoqërohej me nivele më të ulëta të lëvizshmërisë. Por nuk kishte asnjë lidhje midis niveleve të vitaminës D dhe niveleve të vdekjes. Studimi gjeti vetëm lidhje midis vitaminës D dhe lëvizshmërisë, dhe nuk mund të vërtetonte shkakun dhe efektin.

kolana e librave

Shapses rekomandon të moshuarit të marrin vitaminën D çdo ditë për të parandaluar mungesën. Vitamina D është e rëndësishme për shëndetin e kockave. Vitamina D është në ushqime të tilla si produkte të qumështit, drithëra të fortifikuar dhe lëngje, zarzavate të errëta, me gjethe dhe peshk yndyror. Është gjithashtu në pilula vitaminash. Trupi gjithashtu bën vitaminë D kur jeni i ekspozuar ndaj diellit.

“Një hap tjetër i rëndësishëm është të mësuarit se si vitamina D ndikon në lëvizje,” tha Shapses në një njoftim për lajmet Rutgers. “Për shembull, nuk është e qartë nëse mungesa e rëndë e vitaminës D shoqërohet me efekte të drejtpërdrejta në muskuj, njohje dhe / ose sisteme të tjera të organeve.” Një legen i thyer është ndër dëmtimet më të rënda të rënies dhe është i vështirë për tu rikuperuar. Shumë njerëz nuk janë në gjendje të jetojnë vetë më pas. Më shumë se 300,000 të moshuar amerikanë janë shtruar në spital për vithe të thyer çdo vit dhe rënie që  shkaktojnë më shumë se 95% të këtyre frakturave, sipas Qendrave të Sh.B.A-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Raporti u botua kohët e fundit në American Journal of Clinical Nutrition.