MENU
klinika

Mësojini dhe mos i harroni...

10 gjëra që prindërit duhet të dinë patjetër për vaksinat e gripit

26.05.2020 - 17:55

Çdo vit, gripi sëmurë me miliona, shtron në spital qindra mijëra dhe vret dhjetëra mijëra njerëz . Kjo nuk është ftohja  e zakonshme.

Ndërsa është veçanërisht e rrezikshme për këdo që ka tashmë një problem shëndetësor (siç është sistemi i dobësuar imunitar, ose problemet me zemrën ose mushkëritë), ai gjithashtu mund të jetë i rrezikshëm për njerëzit e shëndetshëm.

Përveç  mungesës së shkollës ose punës, ekziston problemi shumë i vërtetë që gripi është shumë ngjitës – dhe ju mund të jeni ngjitës para se të kuptoni se keni grip. Kjo do të thotë që ju mund ta përhapni atë te të tjerët, disa prej të cilëve mund të sëmuren më shumë. Imunizimi u ndihmon të mbani të gjithë të sigurt: nuk ka të bëjë vetëm me ju, por bëhet fjalë për të gjithë rreth jush. Kjo është veçanërisht e vërtetë për fëmijët, të cilët nuk janë gjithmonë të shkëlqyeshëm për të larë duart dhe kanë tendencën të prekin shumë gjëra dhe njerëzit përreth tyre.

Këtu janë disa gjëra që të gjithë prindërit duhet të dinë për vaksinën e gripit:

  1. është  mënyra më e mirë për të parandaluar gripin. Larja e duarve është thelbësore, dhe qëndrimi larg nga njerëzit e sëmurë ndihmon, por ne nuk mund t’i lajmë  duart çdo sekondë dhe nuk mund të dimë gjithmonë se kush është i sëmurë. Është  e vërtetë që vaksina nuk është 100% efektive (efektiviteti ndryshon nga viti) por është rasti më i mirë nëse nuk doni të sëmureni.
  2. Ju dhe fëmijët duhet ta bëni më herët. Sezoni i gripit zgjat  afërsisht nga shtatori deri në mars. Sa më shpejt ta merrni atë, aq më shpejt ju mbroheni. Është  më mirë ta bësh atë përpara fundit të tetorit. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse fëmija është i vogël  dhe nuk e ka pasur më parë, sepse nuk ka akoma imunitet të zhvilluar.
  3. Fëmijët që janë më pak se nëntë vjeç dhe e bëjnë atë për herë të parë kanë nevojë për dy doza, një muaj larg njera tjetrës . Kështu që fillimi është edhe më i rëndësishëm për ta. Nëse fëmija  është më i vogël se nëntë vjeç dhe ka marrë vetëm një dozë sezonin e kaluar, do t’ju duhen dy doza këtë sezon.
  4. Njerëzit me alergji ndaj vezëve mund të bëjnë vaksinën e gripit. Nëse alergjia është e rëndë, duhet të bisedoni me mjekun j, pasi në ato raste rekomandohet që njerëzit të monitorohen dhe të kenë ilaçe për të trajtuar një reaksion alergjik në gatishmëri, por nuk ka gjasa që të ndodhë ndonjë gjë.
  5. Ka shumë pak njerëz që nuk duhet të bëjnë vaksinën ndaj gripit. Fëmijët më pak se gjashtë muajsh ose që kishin një reaksion të qartë alergjik ndaj vaksinës së gripit janë të vetmit që nuk munden. Ata që kanë një histori të Sindromës Guillain-Barre duhet të flasin me mjekun, por kjo është e rrallë. Nëse një fëmijë është dukshëm i sëmurë, ndonjëherë do ta shtyjmë qëllimin, por fëmijët me një sëmundje të lehtë si një i ftohtë, mund të vaksinohen pa problem.
  6. Ka disa njerëz që me të vërtetë kanë nevojë për një vaksinë  gripi. Kjo përfshin foshnjat, të cilët janë në rrezik më të madh të komplikimeve, si dhe fëmijët me astmë, sëmundje të tjera të mushkërive, probleme të zemrës, sisteme të dobësuara imunitare ose sëmundje të tjera kronike. Ju duhet të telefononi mjekun  menjëherë për ta vaksinuar nëse fëmija është në një nga këto grupe.
  7. Nuk ka më version të vaksinës më sprucim në formë llaku. Më vjen keq. Nuk funksionoi shumë mirë. Kjo do të thotë një gjilpërë për të gjithë. Por ka shumë mënyra për të lehtësuar dhimbjen e gjilpërës, kështu që bisedoni me mjekun .
  8. Ju nuk duhet të shqetësoheni për thimerosal. Thimerosal është një konservues që është përdorur për të parandaluar ndotjen në vaksina. Disa njerëz janë shqetësuar se mund të lidhet me autizmin, por ai është studiuar me kujdes dhe nuk ka asnjë provë faktike se kjo është e vërtetë. Nuk ka thimerosal në vaksinat që ne u japim në mënyrë rutinore fëmijëve. Ekzistojnë disa formulime të vaksinës së gripit që përmbajnë një sasi të vogël të thimerosal, por ka edhe formulime pa konservues në dispozicion. Sido që të jetë, fëmija është i sigurt. Bisedoni me mjekun nëse keni pyetje në lidhje me këtë.
  9. Ju nuk mund ta merrni  gripin nga vaksina . Virusi në vaksinë është i aktivizuar. Si me çdo vaksinë, mund të ketë efekte anësore; më të zakonshmet janë dhimbja në vendin e injektimit ose ethe. Por nuk mund t’ju japë grip.
  10. Në shumë shtete, fëmijët më të rritur mund të marrin vaksinën  në farmaci. Është e këshillueshme që vaksina të bëhët në pediatri, në mënyrë që të ketë një procesverbal të saj dhe mjeku të mund ti përgjigjet  çdo pyetje që keni.