MENU
klinika

Merrini seriozisht

10 shenja që dhimbja e stomakut mund të jetë diçka serioze

29.05.2020 - 15:58

Dhibjet e stomakut janë jashtëzakonisht të zakonshme . Shumicën e rasteve ato nuk janë aspak serioze. Shumica janë vetëm nga një problem i butë në stomak, ose nga ndonjë kapsllëk, ose nga uria . Por një dhimbje në stomak nganjëherë mund të jetë shenjë e një problemi më serioz.

Një dhimbje stomaku shqetëson mjekët kur…

Dhimbja është e rëndë  dhe jashtëzakonisht e pakëndshme. Çdo dhimbje e fortë kërkon një këshillim te mjeku, pavarësisht nëse vjen dhe shkon.

Ka gjak në jashtëqitje. Shumicën e kohës, ne shohim gjak në jashtëqitje me kapsllëk, i cili zakonisht nuk është serioz dhe mund të mjekohet lehtë. Por një dhimbje e keqe në stomak me gjak në jashtëqitje mund të jetë një shenjë e një infeksioni serioz, sëmundjes inflamatore të zorrëve ose një problemi tjetër të zorrëve. Kështu që, çdo herë që keni dhimbje stomaku dhe gjak në jashtëqitje, shkoni tek mjeku që të jeni të sigurt.

Villni  gjak. Ashtu si me gjakun në jashtëqitje, kjo nuk është gjithmonë një shenjë e diçkaje serioze. Ka njerëz që vjellin shumë, ndonjëherë edhe me gjak, por mund të jetë gjak që rrjedh  nga një dhëmb i humbur ose ndonjë problem tjetër i gojës . Por si me gjakun në jashtëqitje, çdo dhimbje në stomak me gjak të vjella kërkon një konsultë te mjeku.

Të  vjella jeshile. Të vjellat jeshile mund të jenë një shenjë e një bllokimi në zorrë. Ndonjëherë njerëzit vjellin disa materiale me ngjyrë të verdhë,  por dhimbja në stomak dhe të vjellat jeshile nuk duhet të injorohen kurrë.

Keni kruarje , dukeni të zbehtë, keni marramendje ose ënjtje të fytyrës. Anafilaksia, lloji më serioz i reaksionit alergjik, mund të shkaktojë dhimbje në stomak, shpesh me të vjella. Për këtë, duhet të urgjencën . Nëse keni një alergji të njohur dhe keni epinefrin në shtëpi, merreni atë ndërsa prisni që të arrijë ambulanca.

Dhimbja e stomakut është në anën e djathtë të barkut. Këtu është shtojca. Në fillim, dhimbja e stomakut e apendiksit është zakonisht rreth kërthizës , por më pas ajo shkon në atë që ne mjekët e quajmë “kuadrati i poshtëm i duhur”. Kapsllëku mund të shkaktojë dhimbje  dhe vajzat gjatë menstruacioneve mund të kenë dhimbje  kur ovulojnë, por nuk duhet ngatërruar me apendeksitin. Pra, çdo dhimbje në atë pjesë të barkut duhet të kontrollohet.

Keni  ethe dhe kollë të keqe. Pneumonia ndonjëherë mund të shkaktojë dhimbje stomaku. Tani, shumë viruse mund të shkaktojnë dhimbje stomaku së bashku me një kollë, por nëse kolla është veçanërisht e keqe, ose dhimbja e stomakut përkeqësohet, ose ju  duket se po merrni frymë shpejt ose ndryshe ndryshe, telefononi mjekun.

Keni  dhembje ndërsa urinoni. Ndonjëherë dhimbja e stomakut mund të jetë një shenjë e një infeksioni të traktit urinar.

Keni  ethe të lartë ose jeni shumë më i “fjetur” se zakonisht. Dhimbjet e stomakut mund të shihen në infeksione të rënda – dhe të qenit shumë i përgjumur kur keni dhimbje mund të jetë një shenjë jo vetëm e infeksionit, por e presionit të ulët të gjakut ose humbjes së gjakut. Ethet e larta dhe përgjumja shtesë gjithmonë duhet të kontrollohen, por veçanërisht nëse ka një dhimbje stomaku .

Po  humbisni  peshë. Nuk është e pazakontë që të humbisni një peshë të vogël nga të vjellat ose diarreja. Zakonisht fitoni atë përsëri pasi të ndjeheni më mirë. Por nëse kur keni  dhimbje barku po humbisni në mënyrë të qëndrueshme – për shembull, rrobat nuk përshtaten më – duhet të kontrolloheni plotësisht nga mjeku.

Çfarë  duhet të bëni nëse asnjë nga këto  më sipër nuk është e vërtetë

Kjo nuk do të thotë se çdo dhimbje në stomak tjetër është në rregull – por nëse asnjë nga këto më sipër nuk është e vërtetë, ka më pak të ngjarë të jetë diçka serioze. Provoni prehje, lëngje dhe një dietë të butë (ose fibra shtesë në dietë nëse keni kapsllëk). Nëse nuk po përmirësoheni , veçanërisht nëse keni të vjella ose diarre që nuk po përmirësohet, telefononi mjekun . Nëse keni dhimbje barku të përsëritura, është jashtëzakonisht e dobishme të mbani një ditar të stomakut, së bashku me detaje të gjërave si ato që hëngrët atë ditë, si ishin jashtëqitjet , etj. Ky informacion mund të cojë në një rrugë të gjatë drejt ndihmës së mjekut të kuptojë se çfarë po ndodh dhe si të ndihmojë.