MENU
klinika

Ja kur duhet të shqetësoheni

A është e rrezikshme gjakderdhja në hundë?

18.05.2020 - 19:00

Gjakderdhjet  e hundës janë të zakonshme. Mund të jenë të frikshme, por ato rrallë tregojnë për një problem serioz mjekësor.

Hundra përmban shumë enë gjaku, të cilat ndodhen afër sipërfaqes në pjesën e përparme dhe në pjesën e pasme të hundës. Ata janë shumë të brishtë dhe rrjedh gjak lehtë. Gjakderdhjet e hundës janë të zakonshme tek të rriturit dhe fëmijët midis moshës 3 dhe 10 vjeç.

Ekzistojnë dy lloje të hundëve. Në hundën e përparme ,ndodh kur enët e gjakut në pjesën e përparme të hundës cahen dhe rrjedh gjak. Në pjësën e pasme të hundës ,ndodh në pjesën e pasme ose në pjesën më të thellë të hundës. Në Gjakderdhjet e pjesës së pasme mund të jenë të rrezikshme.

Shkaqet

Ka shumë shkaqe të gjakderdhjeve , por rrallë serioze. Nëse keni gjakderdhje të shpeshta, mund të keni një problem më serioz.

Ajri i thatë është shkaku më i zakonshëm . Të jetuarit në një klimë të thatë dhe duke përdorur një sistem ngrohje qendrore mund të thajë membranat e hundës, të cilat janë inde brenda hundës. Kjo thatësi shkakton kore brenda hundës. Muret mund të kruhen ose të acarohen. Nëse hunda është gërvishtur ose dëmtuar , mund të rrjedh gjak. Marrja e antihistaminikave dhe dekompestuesve për alergji, ftohje ose probleme të sinusit gjithashtu mund të thajë membranat e hundës dhe të shkaktojnë gjakderdhje. Fryrja e shpeshtë e hundës është një tjetër shkak .

Shkaqe të tjera të zakonshme përfshijnë:

 • objekt i huaj i mbëtur në hundë
 • ngacmuesit kimikë
 • reaksion alergjik
 • dëmtimi i hundës
 • teshtima e përsëritur
 • ajri i ftohte
 • infeksion i sipërm respirator
 • doza të mëdha të aspirinës
 • tension i lartë
 • çrregullime të gjakderdhjes
 • çrregullime të koagulimit të gjakut
 • kancer

Shumica e gjakderdhje të hundës nuk kërkojnë kujdes mjekësor. Sidoqoftë, duhet të kërkoni kujdes mjekësor nëse zgjat më shumë se 20 minuta, ose nëse ndodh pas një dëmtimi. Kjo mund të jetë një shenjë e një rrjedhje të pasme, e cila është më serioze. Lëndimet që mund të shkaktojnë hundë përfshijnë një rënie, një aksident automobilistik ose një grusht në fytyrë. Lidhjet e hundës që ndodhin pas një dëmtimi mund të tregojnë një hundë të thyer, frakturë të kafkës ose gjakderdhje të brendshme.

Nëse kërkoni kujdes mjekësor për hundën, mjeku do të bëjë një ekzaminim fizik për të përcaktuar një shkak. Ata do të kontrollojnë për shenjat e një objekti të huaj, gjithashtu do të bëjnë pyetje në lidhje me historinë mjekësore dhe medikamentet aktuale.

Tregoni mjekut për çdo simptomë tjetër që keni dhe dëmtime të fundit. Nuk ka asnjë provë të vetme për të përcaktuar shkakun e gjakderdhjes së hundës. Sidoqoftë, mjeku  mund të përdorë teste diagnostikuese për të gjetur shkakun. Këto teste përfshijnë:

 • Numërimi  i plotë i qelizave të gjakut (CBC), i cili është një test gjaku për të kontrolluar çrregullimet e gjakut
 • Koha e pjesshme e tromboplastinës (PTT), e cila është një test gjaku që kontrollon se sa kohë kërkon që gjaku  të mpikset
 • Endoskopia  e hundës
 • Skanimi CT i hundës
 • Rreze X e fytyrës dhe hundës

Trajtimi do të ndryshojë në varësi të llojit dhe shkakut të gjakderdhjes

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ndalon frymëmarrja në gjumë?

Gërhitja/ Si të shpëtosh nga ajo