MENU
klinika

Studim i ri

A ka ndonjë lidhje midis alkoolit dhe kancerit të lëkurës?

29.05.2020 - 15:22

Pacientët e anashkalojnë  gjithmonë kur mund të rekomandoni një aktivitet rekreativ të këndshëm, përmirësues të shëndetit. Vrapi , është  “receta” e preferuar gjatë shtatzënisë ! Sidoqoftë, më shpesh, aktivitetet e këndshme nuk janë ato që janë më të mirat për shëndetin e një personi. Por një dermatolog që specializohet në kancerin e lëkurës, në përgjithësi është bartës i lajmeve të këqija kur u thotë pacientëve të mos marrin kurrë një rreze tjetër.

Këtë nëntor, alkooli erdhi në qendër të vëmendjes. Komiteti për Parandalimin e Kancerit të Shoqatës Amerikane të Onkologjisë Klinike rekomandoi minimizimin e pirjes së alkoolit, pasi mendohet se është një “faktor rreziku i modifikueshëm për kancerin”. Alkooli vlerësohet të jetë përgjegjës për 3.5% të të gjitha vdekjeve nga kanceri në Shtetet e Bashkuara.

A ndikon alkooli në rrezikun e kancerit të lëkurës?

Përgjigja e shpejtë është se alkooli mund të shoqërohet me kancer të lëkurës.

Disa studime janë përpjekur t’i përgjigjen kësaj pyetjeje me rezultate të ndryshme. Sidoqoftë, dy meta-analiza, të cilat ndërthurin rezultate nga një numër studimesh të tjera, zbuluan se marrja e alkoolit shoqërohej me zhvillimin e karcinomës së qelizave bazale dhe karcinomës qelizore skuamoze (dy llojet më të zakonshme të kancerit të lëkurës) dhe melanomës. Një nga studimet zbuloi se rreziku i karcinomës bazale të qelizave u rrit me 7% dhe karcinoma e qelizave skuamoze u rrit me 11% për çdo rritje prej 10 gramë të marrjes së alkoolit në formë të distiluar (ose një birrë standarde ose një gotë të vogël vere) secila ditë. Një studim tjetër zbuloi një rritje prej 20% të melanomës në pirësit (krahasuar me ata që nuk pinë alkool ose vetëm pinë herë pas here) dhe një rritje të rrezikut bazuar në sasinë e konsumit të alkoolit, me një rritje prej 55% të rrezikut për ata që pinë 50- gramë alkool (ose pesë birra!) në ditë.

kolana e librave

kancer ne lekure
kancer ne lekure

Si mund të shkaktojë alkooli kancerin e lëkurës?

Drita ultravjollcë shkakton mutacione në ADN dhe zakonisht trupi iriparon këto ndryshime. Sidoqoftë, një nga nënproduktet e prodhuara kur trupi metabolizon alkoolin mund të ndërhyjë në riparimin e ADN-së, e cila përfundimisht mund të çojë në kancer. Alkooli gjithashtu shkakton formimin e diçkaje të quajtur oksigjen reaktiv, i cili gjithashtu ka aftësinë të dëmtojë ADN-në. Ekzistojnë mekanizma të tjerë të propozuar, përfshirë rritjen e ndjeshmërisë së dikujt ndaj dëmtimit nga drita ultravjollcë dhe shtypjen e sistemit imunitar të një personi. Disa studime kanë treguar që konsumi i verës së bardhë kishte një lidhje më të fortë me formimin e kancerit të lëkurës, që mund të jetë për shkak të niveleve më të ulëta të antioksidantëve në verën e bardhë. Por, para se të ndryshoni plotësisht praktikat tuaja sociale, është e rëndësishme të njihni disa kufizime në këto studime. E para është se drita ultravjollcë është faktori kryesor që rrit karcinomën e qelizave bazale dhe karcinomën qelizore skuamoze, dhe konsumi i alkoolit është shoqëruar me sjellje që rrisin rrezikun e një personi për tu djegur nga dielli. Pra, nuk është e qartë nëse alkooli është shkaku i kancerit të lëkurës . Për më tepër, ekzistojnë faktorë të tjerë të matshëm që nuk u llogaritën në këto studime.

Çfarë duhet të bëni?

Shoqata Amerikane e Kancerit rekomandon kufizimin e konsumit të alkoolit në një pije në ditë për gratë dhe dy pije në ditë për burrat. Por është e rëndësishme të merret në konsideratë rreziku themelor për zhvillimin e kancerit të lëkurës dhe të kuptoni se si modifikimet e stilit të jetesës po ndikojnë në shëndetin tuaj përmes faktorëve të tillë si zakonet e ekspozimit të diellit dhe madje edhe përkatësinë etnike (rreziku i jetës i një Kaukazit për melanoma është 1 në 44, ndërsa një afrikan rreziku  është vetëm 1 në 1,100).