MENU
klinika

Mendohuni njëherë

A ka nevojë fëmija tuaj të heqi bajamet?

29.05.2020 - 15:49

Tonsilektomitë (heqja e bajameve) janë një nga operacionet më të zakonshme të bëra tek fëmijët – por vendimi për ta bërë nuk duhet të merret lehtë.

Në vitin 1965, kishte rreth një milion tonsilektomi (me ose pa adenoidektomi, një operacion që bëhet shpesh në të njëjtën kohë) që kryhej te fëmijët më të vegjël se 15 vjeç. Deri në vitin 2006 ai numër kishte rënë përgjysmë dhe deri në vitin 2010 përsëri kishte ngelur i njejtë.

Pse hiqen? Epo, ndërlikimet janë të zakonshme. Në fakt, një në pesë fëmijë që kanë një tonsilektomi ka një ndërlikim. Më e zakonshme është vështirësia në frymëmarrje, e cila mund të prekë 1 në 10. Gjakderdhja prek 1 në 20 dhe mund të ndodhë ditë pas operacionit, pasi një fëmijë ka shkuar në shtëpi. Ndërsa ndërlikimet janë të shërueshme dhe vdekja është shumë e rrallë, është qartë një operacion që duhet të bëhet vetëm kur është me të vërtetë e nevojshme. Ekzistojnë dy arsye kryesore për të bërë një tonsilektomi, por asnjëra nuk është e zezë dhe e bardhë. Cdo  pacient dhe secila situatë është e ndryshme. Është  e rëndësishme të kuptoni zonën gri (ka shumë) në mënyrë që të merrni vendimin më të mirë.

Arsyeja e parë: obstruksion

Tonsilet (dhe adenoids) mund të rriten dhe të bëhen mjaft të mëdha për të bllokuar rrugët e ajrit, duke e bërë të vështirë për të marrë frymë. Kjo mund të jetë veçanërisht e dukshme kur një person shtrihet në shtrat ose gjatë gjumit, kur graviteti i çon bajamet në rrugët e ajrit. Kjo çon në një gjendje të quajtur apnea obstruktive e gjumit (OSA), e cila mund të jetë serioze dhe të çojë në probleme shëndetësore dhe të sjelljes te fëmijët.

Gërhitja gjatë gjumit nuk është e mjaftueshme për të diagnostikuar OSA. “Apnea” do të thotë që personi në të vërtetë ndalon frymëmarrjen – prandaj ajo që prindërit duhet të dëgjojnë nuk është vetëm gërhitje , por pushimin e frymëmarrjes. Mund të tingëllojë si një zhurmë mbytëse e ndjekur nga heshtja. Prindërit, fëmijët e të cilëve vuajnë nga kjo, shpesh e shohin veten duke u ngritur gjatë natës për të rregulluar pozicionin e fëmijës së tyre në shtrat.

Ndonjëherë historia është aq e qartë dhe bajamet aq të mëdha, sa që vendimi për të bërë operacion është i drejtpërdrejtë, dhe operacioni është shumë i dobishëm. Por shpesh nuk është aq e qartë, veçanërisht kur bajamet (ose adenoidet) nuk janë aq të mëdha. Kur nuk është e qartë, shumë shpesh mjeku do të urdhërojë një studim të gjumit, i quajtur polysomnogram (PSG). Gjatë këtij studimi, fëmija monitorohet gjatë gjumit për të marrë një kuptim më të mirë të asaj që po ndodh.

kolana e librave

Këto studime janë shumë të dobishme, por ato nuk janë perfekte. Jo vetëm që janë një masë e vetëm një nate, e cila mund ose nuk mund të jetë tipike, por jo gjithmonë parashikojnë nëse një fëmijë do të ketë apo jo problemet shëndetësore dhe të sjelljes për të cilat shqetësohemi, apo nëse do të përmirësohet pas operacionit . Kjo mund të jetë veçanërisht e vërtetë kur një fëmijë është mbipeshë, pasi mbipesha mund të shkaktojë ose përkeqësojë apnean, dhe apnea mund ose nuk mund të bëhet më e mirë me një tonifikim. Gjithashtu, PSG-të janë të shtrenjta dhe jo gjithmonë të disponueshme. Kjo është arsyeja pse mjekët ndryshojnë në atë se sa shpesh ata porosisin PSG dhe si i përdorin rezultatet. Ekzistojnë mënyra të tjera për të menaxhuar OSA përveç operacionit, duke përfshirë makinat e vazhdueshme pozitive të presionit të ajrit (CPAP) dhe pajisjet e tjera, medikamentet dhe pozicionimin. Kur nuk është e qartë se nevojitet një tonsilektomi, kur prindërit preferojnë të mos e bëjnë atë, ose ka arsye të tjera për të mos e bërë atë (si problemet e njohura të gjakderdhjes ose problemet e tjera mjekësore që e bëjnë operacionin të rrezikshëm), këto masa të tjera mund të provohen.

Një arsye tjetër për të hequr bajamet: infeksion i përsëritur

Fëmijët të cilët preken rëndë nga infeksione të përsëritura të fytit (më shumë se shtatë episode në një vit, pesë në secilin nga dy vjet, ose tre në secilin nga tre vjet) mund të ndihmohen nga një tonsilektomi. Sidoqoftë, thjesht të kesh një dhimbje të fytit nuk llogaritet. Për të përmbushur kriteret, duhet të ketë ethe, nyjet limfatike të zgjeruara, qelb në bajamet, ose një kulturë pozitive të rrjedhjes – dhe fëmija duhet të shikohet dhe të gjitha detajet të konfirmohen dhe dokumentohen.

Female pediatrician checking child’s throath

Në rastet kur fëmijët janë prekur rëndë, bajamet mund të zvogëlojë numrin e infeksioneve – por kur kjo është studiuar, fëmijët që nuk marrin tonsilektomi kanë më pak infeksione me kalimin e kohës. Kjo është e rëndësishmja: në çdo mënyrë, fëmijët bëhen më mirë.

Marrja e një vendimi në lidhje me tonsilektominë

Kështu që nëse po mendoni se fëmija mund të ketë nevojë për një tonsilektomi, ose nëse mjeku ka sugjeruar një të tillë , bisedoni me kujdes me mjekun . Bëni shumë pyetje. Kaloni ca kohë duke kuptuar rreziqet dhe përfitimet. Është  padyshim e vërtetë që për disa fëmijë tonsilektomia bën një ndryshim të madh, veçanërisht për ata me pengesë – por për shumë të tjerë, thjesht duke i dhënë asaj pak kohë, mbase me disa ilaçe ose trajtime të tjera, mund të bëjë edhe ndryshimin e dëshiruar.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN