MENU
klinika

Si mund t’i parandalojmë

Dhimbje koke nga përdorimi i tepërt i ilaçeve qetësuese?

31.05.2020 - 13:59

Dhimbje koke të kthyera, të njohura edhe si dhimbje koke të tepërta të përdorimit të ilaçeve, shkaktohen nga përdorimi i shpeshtë ose i tepërt i ilaçeve për lehtësimin e dhimbjeve dhe / ose antimigrenë për të trajtuar sulmet e dhimbjes së kokës që tashmë janë në proces. (Vini re se këto nuk janë të njëjta me ilaçet profilaktike orale ose parandaluese, të cilat duhet të merren çdo ditë.) Me fjalë të tjera, të njëjtat ilaçe që fillimisht lehtësojnë dhimbjen e kokës, mund të shkaktojnë vetë dhimbje koke pasuese, nëse ato përdoren shumë shpesh. Dhimbjet e kokës nga  përdorimi i ilaçeve mund të jenë shumë të forta.

Për tu diagnostikuar me dhimbje koke të ilaçeve të tepërta, një person duhet të përjetojë dhimbje koke më shumë se 15 ditë në muaj për të paktën tre muaj ndërsa merr ilaçe lehtësuese dhe / ose antimigrenë. Përveç dhimbjes së kokës, simptoma të tjera mund të përfshijnë nauze, të vjella, ndjeshmëri ndaj dritës, ndjeshmëri ndaj tingullit, nervozizëm, vështirësi në përqëndrim, pagjumësi, shqetësim dhe kapsllëk.

Dhimbje koke mbi përdorimin e medikamenteve është një çrregullim i zakonshëm i dhimbjes së kokës. Përafërsisht një deri në dy nga çdo 100 njerëz ka përjetuar dhimbje koke të shkaktuar nga ilaçet në vitin e kaluar. Kjo dhimbje koke është më e zakonshme tek gratë, dhe tek njerëzit me gjendje kronike të dhimbjes dhe që kanë depresion dhe ankth.

Migraine Headache Medications, Symptoms, Causes, Treatment

Ilaçet, pastaj dhimbja e kokës për përdorimin e tepruar të ilaçeve: një cikël i kthyeshëm.

Qetësuesit e dhimbjes ose medikamentet antimigrenë mund të ndalojnë sulmin e dhimbjes së kokës kur merren sipas nevojës për të lehtësuar dhimbjen e kokës. Por nëse një person me një çrregullim parësor të dhimbjes së kokës, të tilla si migrenë ose dhimbje koke të tipit tension, i merr këto ilaçe që lehtësojnë dhimbjen e kokës më shumë se dy deri në tre ditë në javë, ato mund të shkaktojnë dhimbje koke të tepruar.

Një larmi ilaçesh mund të çojnë në dhimbje koke të kthyera. Për shembull, personat me migrenë që marrin ilaçe për qetësimin e dhimbjeve të tepërta, siç janë acetaminofeni (Tylenol), ibuprofen (Advil, Motrin), ose naprokseni (Aleve) në më shumë se 15 ditë në muaj, janë në rrezik për dhimbje koke të tepruar . Kështu janë njerëzit që marrin ilaçe të kombinuara si Excedrin, i cili përmban kafeinë, aspirinë dhe acetaminofen; personat që marrin ilaçe të kombinuara që përmbajnë butalbitalin barbiturat; dhe ata që marrin triptans, përfshirë sumatriptan (Imitrex), ose opioide, nëse marrin këto ilaçe në më shumë se 10 ditë në muaj. Në fakt, ilaçet që përmbajnë butalbital dhe opioide janë treguar se rrisin rrezikun e migrenës së një personi që përparon nga episodi (që ndodh nga zero në 14 ditë në muaj) në kronike (që ndodh 15 ose më shumë ditë në muaj).

Është  interesante që të njëjtat ilaçe për qetësimin e dhimbjeve të marra për kushte të tjera, siç janë dhimbja e shpinës, dhimbja në qafë ose artriti, zakonisht nuk shkaktojnë dhimbje koke  të ilaçeve te njerëzit pa ndonjë çrregullim parësor të kokës.

Nortriptyline: Side Effects, Dosage, Uses, and More

Trajtimi i dhimbjeve të kokës

kolana e librave

Dhimbjet e kokës mbi përdorimin e ilaçeve zakonisht ndalojnë kur një person ndalon marrjen e ilaçeve për dhimbje koke. Mund të jetë e vështirë në fillim, sepse pasi të keni ndaluar mjekimin, dhimbja e kokës ka të ngjarë të përkeqësohet sesa të përmirësohet. Por ilaçet që parandalojnë dhimbjen e kokës, dhe terapitë jomedikale të tilla si shmangia e shkaktimit të dhimbjeve të kokës, mund të ndihmojnë pacientët në tërheqjeje nga ilaçet.

Disa ilaçe për dhimbje koke mund të ndërpriten papritmas, ndërsa të tjerët mund të kenë nevojë të fshihen ngadalë. Për shembull, pas përdorimit afatgjatë, opioidët dhe ilaçet që përmbajnë butalbital nuk duhet të ndalen papritmas. Bërja e kësaj mund të çojë në simptoma të tilla si djersitje, lëkundje, vjellje, diarre, dhimbje trupi, ankth, nervozizëm ose hundë me erë të keqe. Ndërprerja e menjëhershme e butalbitalit mund të rezultojë në kriza. Disa njerëz mund të përfitojnë nga ndërprerja e këtyre ilaçeve në një mjedis spitalor. Nëse jeni duke marrë opioide ose ilaçe që përmbajnë butalbital, bisedoni me mjekun përpara se ti ndërprisni.

Si mund t’i parandaloj dhimbjet e kokës?

Hapat e mëposhtëm mund të ndihmojnë në largimin e dhimbjeve të kokës.

Kufizoni përdorimin e çdo ilaçi për dhimbje koke të marrë sipas nevojës për të lehtësuar dhimbjen në jo më shumë se dy deri në tre ditë në javë (ose më pak se 10 ditë në muaj).

Kontaktoni mjekun nëse keni nevojë për të marrë ilaçe për dhimbje koke më shumë se dy ditë në javë.

Kontaktoni mjekun nëse keni dhimbje koke më shumë se katër ditë në muaj. Ju mund të duhet të merrni ilaçe parandaluese të dhimbjes së kokës.

Shmangni përdorimin e ilaçeve që përmbajnë butalbital ose opioide.

Kontrolloni dhe shmangni gjithçka që ju shkakton dhimbje koke. Nxitësit e zakonshëm përfshijnë dehidratimin, urinë, mungesën e gjumit, stresin ,ushqime dhe pije të caktuara.