MENU
klinika

Shkarkohen 1000 filma në 1 sekondë

Australia “kap” momentin/ Regjistron shpejtësinë më të madhe të internetit

22.05.2020 - 15:59

Studiuesit në Australi pretendojnë se kanë regjistruar shpejtësinë më të shpejtë të të dhënave në internet.

Një ekip nga universitetet Monash, Swinburne dhe RMIT regjistroi një shpejtësi të të dhënave prej 44.2 terabitëve për sekondë (Tbps). Me atë shpejtësi, përdoruesit mund të shkarkojnë më shumë se 1.000 filma me definicion të lartë në më pak se një sekondë.

Sipas Ofcom, shpejtësia mesatare e brezit të gjerë në Mbretërinë e Bashkuar aktualisht është rreth 64 megabit për sekondë (Mbps), një pjesë e asaj e regjistruar në studimin e fundit. Australia qëndron në mes të renditjes globale për shpejtësinë e internetit, dhe lidhjet e ngadalta janë një burim i rregullt i ankesave nga përdoruesit.

Studiuesit thanë që ata arritën shpejtësinë e re të rekordit duke përdorur një pajisje që zëvendëson rreth 80 lazer që gjenden në disa pajisje ekzistuese të telekomit, me një pjesë të vetme të pajisjeve të njohura si një ‘mikro-krehër’.

Mikro-krehja u vendos dhe u testua jashtë laboratorit duke përdorur infrastrukturën ekzistuese, të ngjashme me atë të përdorur nga Rrjeti Kombëtar i Broadband Australian (NBN) i Australisë.Rezultati ishte sasia më e lartë e të dhënave të prodhuara ndonjëherë nga një çip optik i vetëm, të cilat përdoren në sistemet moderne të brezit optik me fibra optike në të gjithë botën.

Ekipi Australian shpresojnë se gjetjet e tyre ofrojnë një vështrim se si mund të duken lidhjet e internetit në të ardhmen.