MENU
klinika

"Ju mund të hapni dyqanet, por pyetja është..."

BBC/ Paralajmërimi i Dr Doom: 10 vjet depresion dhe borxhe

23.05.2020 - 14:51

Ekonomisti Nouriel Roubini ka paralajmëruar një rënie të zgjatur dhe rimëkëmbje të ngadaltë nga koronavirusi. Me nofkën Dr Doom për parashikimet e tij të zymta, Profesori Roubini tha se ka disa punë që thjesht nuk do të kthehen pas kësaj krize.

Edhe nëse ekonomia globale rimëkëmbet këtë vit nga ndikimi i koronavirusit, do të jetë “anemike”. Ai paralajmëroi për recesion “të paparë”. Profesori Roubini parashikoi krizën financiare në 2008 para shumë të tjerëve.

“Gjatë krizës financiare globale u deshën rreth tre vjet derisa prodhimi ra ndjeshëm,” i tha ai programit të BBC-së në Talking Asia nga shtëpia e tij në New York.

“Kësaj radhe nuk kaluan tre vjet, madje as tre muaj. Në tre javë pati një rënie të çdo përbërësi.

Ekstreme!

Profesori Roubini gjithashtu tha se çdo rikuperim do të jetë në formën e asaj që ekonomistët e quajnë një “U”, apo edhe “diçka më afër një L” – atë që ai e quan një “Depresion i Madh”.

Një rikuperim në formë U do të thotë që rritja do të bjerë dhe poshtë, dhe pastaj do të vie vetëm pas një periudhe të zgjatur të ngadaltë ose pa rritje. Një rimëkëmbje në formë L është edhe më drastike – duke rënë ndjeshëm dhe duke qëndruar atje për një periudhë të zgjatur kohe.

Kjo për shkak të shumë vendeve të punës kanë humbur në të dy vendet e pasura dhe të varfra si rezultat i bllokimeve masive për të luftuar virusin. “Këto punë që janë zhdukur do të kthehen vetëm pjesërisht, me paga më të ulëta, pa përfitime, me kohë të pjesshme,” tha ai.

“Do të ketë edhe më shumë pasiguri të vendeve të punës dhe të ardhurave dhe pagave për një person mesatar pune.”
Kërcim mbrapa?

Paralajmërimi i tij vjen pasi numri i rasteve të koronavirusëve në nivelin global arrin pesë milion, me shumë vende që shohin një valë të dytë të infeksioneve dhe po përpiqen të rihapin ekonomitë e tyre – një faktor kryesor nëse rritja ekonomike mund të kthehet shpejt.

“Ju mund të hapni dyqanet, por pyetja është nëse ata do të kthehen,” thotë ai. “Shumica e qendrave tregtare në Kinë janë ende bosh. Gjysma e fluturimeve nuk janë atje. Dyqanet gjermane janë të hapura, por kush dëshiron të shkojë dhe të blejë dyqan?”

Azia në zhvillim edhe pse do të ketë rritje më të mirë se “ekonomitë e tjera të përparuara”.
Por do të ketë një ndarje më të madhe midis SHBA dhe Kinës, dhe shumë vende aziatike do të detyrohen të zgjedhin midis dy superfuqive.

“Secili prej tyre do t’i thotë botës tjetër, ose ju jeni me ne ose kundër nesh,” thotë ai. “Ose ju përdorni sistemet e mia AI, 5G, teknologjitë e mia, robotikën time. Ose po përdorni një nga rivalët e mi. Prandaj do të ketë një botë më të ndarë”.

Monikeri i profesorit Roubini i Dr Doom u fitua pasi ai ishte i famshëm dhe vazhdimisht negativ në perspektivat e ekonomisë globale – edhe kur SHBA hynë në një dekadë yjore të kthimeve të tregut të aksioneve.

Kur u pyetën nëse mbajtja e një pozicioni negativ për kaq kohë do të thoshte që në ndonjë moment ai me siguri do të kishte të drejtë, ai më tha se preferon emrin Dr Realist, te Dr Doom.

“Kur të gjithë thanë se Kina do të kishte një ulje të vështirë në 2015, unë thashë se do të jetë me gunga,” më tha ai. “Unë në fakt kam qenë më optimist sesa ishte Wall Street. Njerëzit që thonë se unë jam një orë e thyer që është e drejtë dy herë në ditë nuk më kanë ndjekur.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga BBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


BBC/ Gjendja e bizneseve në Kinë

“Fabrika e botës” e mbyllur me kyç