MENU
klinika

"Më fal është fjala më e vështirë"

BE duhet t’i kërkojë falje Hungarisë?!

28.05.2020 - 12:29

Evropa merr frymë përsëri. Duket se ditët më të errëta të valës së parë të pandemisë Covid-19 po marrin fund.

Hungaria gjithashtu ka përfunduar me sukses fazën e parë të luftës kundër koronavirusit. Ne kemi arritur deri më tani të parandalojmë pandeminë të arrijë përmasa tragjike të ngjashme me disa shtete anëtare.

Kjo ka qenë e mundur sepse qeveria hungareze ndërmori të gjitha masat e nevojshme në kohën e duhur dhe u ndihmua nga sakrifica dhe disiplina e shtetasve hungarezë. Një gjendje rreziku u shpall shtatë ditë pasi infeksioni i parë u konfirmua në Hungari.

Ngjarjet publike u pezulluan në ditën e shtatë dhe shkollat ​​u mbyllën në ditën e dymbëdhjetë pas rastit të parë të koronavirusit në Hungari.

Gjendja e rrezikut, e deklaruar nga qeveria më 11 mars dhe e konfirmuar nga parlamenti përmes Aktit të saj të 30 Marsit, siguroi një kornizë ligjore që lejonte një reagim të shpejtë dhe efektiv.

Pa gjendjen e rrezikut, asnjë nga masat e nevojshme nuk mund të ishte marrë me kohë dhe disa nga masat që shpëtuan jetë nuk mund të ishin marrë fare. Ndërkohë që situata pandemike po stabilizohet, fillon një fazë e re në përpjekjet tona mbrojtëse. Kufizimet e lëvizjes do të hiqen gradualisht.

Disa ngjarje publike tani mund të mbahen me distancim të kujdesshëm shoqëror. Ekonomia dhe tregtia gradualisht mund të rinisin me masat paraprake të nevojshme. Shkollave do t’u jepet më shumë fleksibilitet për të organizuar konsultime personale në grupe të vogla nëse është e nevojshme.

Hapja është duke marrë parasysh fazat, duke marrë parasysh specifikat rajonale: Budapesti, kryeqyteti zakonisht ndjek masat e miratuara në pjesën tjetër të vendit me një vonesë dy javore.

Struktura e jashtëzakonshme e qeverisjes e zgjedhur nga Hungaria i shërbeu qëllimit të saj. Më 26 maj, qeveria dorëzoi një projektligj në parlament që kërkon përfundimin e gjendjes së rrezikut dhe shfuqizon ligjin e 30 marsit të vitit 2020.

“Histeria”

Hungaria është përballur me një fushatë politike të pashembullt, të koordinuar dhe histerike për muaj me radhë në lidhje me gjendjen e rrezikut. Të mos harrojmë se qeveria hungareze u sulmua gjatë periudhës më të vështirë në luftën kundër pandemisë, dhe sulmet vinin në dyshim masat që ajo kishte marrë dhe dëmtuan legjitimitetin e vendimeve të tij.

Lajmet e rreme se parlamenti hungarez ishte mbyllur u bë viral dhe madje as Kryetari i Asamblesë Kombëtare nuk mund të bindte se ishte ndryshe.Papritur, ishte në Hungari, ku të drejtat themelore ishin në rrezik dhe jo në vendet ku u pezullua zbatimi i Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

Çuditërisht, ishte gjendja e rrezikut hungarez, që u portretizua si një situatë ekstra-kushtetuese.

Masat e jashtëzakonshme në Hungari nuk janë unike në një krahasim evropian, me përjashtim të të qenit të vetmit që japin avantazhe shtesë për parlamentin në krahasim me kornizën kushtetuese.

Për të mbështetur këtë pretendim, ne kemi përgatitur një analizë të plotë krahasuese ndërkombëtare, të cilën ia kemi dorëzuar Komisionit.

Parlamenti Evropian organizoi një debat plenar mbi përputhshmërinë e masave të jashtëzakonshme të marra nga Hungaria në lidhje me pandeminë COVID-19 me standardet evropiane.

Sigurisht, fillimisht Hungaria nuk ishte e ftuar.

Vetëm me iniciativën time dhe pas kërkesave të mia të përsëritura, Presidenti i Parlamentit Evropian mori vendimin e veçantë për të ftuar kryeministrin, edhe pse dihej që ai nuk mund të merrte pjesë.

Si mund ta quajë një institucion veten parlament, ku nuk është e qartë të dëgjosh palën tjetër?

Me paraqitjen e projektligjit që shfuqizon aktin që zgjat gjendjen e rrezikut, duhet të jetë e qartë për të gjithë se masat e marra nën gjendjen e rrezikut nuk janë vetëm të nevojshme, proporcionale dhe të suksesshme, por edhe të përkohshme, dhe gjithmonë kanë qenë të destinuara si të tilla.

Hungaria do të jetë ndër vendet e para anëtare të BE-së që do të ndërpresë rendin special ligjor.

Në një botë ideale, Hungarisë do t’i kërkohej falje. Por të gjithë e dimë që “Më fal” duket se është fjala më e vështirë.

Judit Varga është ministre e drejtësisë në qeverinë e Viktor Orban në Budapest.

Përkthyer dhe përshtatur nga EU Observer/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Fushata e Guy Verhofstadt kundër Orban

“Orban do të shkatërrojë Evropën”