MENU
klinika

Lëvizja dhe koordinimi

Çfarë mund të bëjë i pavarur një fëmijë 2-3 vjeç?

28.05.2020 - 13:52

Rreth moshës 2-3 vjeç, fëmija do të duket se është vazhdimisht në lëvizje – duke vrapuar, duke shkelmuar, ngjitur, duke u hedhur. Hapësira e vëmendjes, e cila nuk ishte kurrë veçanërisht e gjatë, tani mund të duket edhe më e shkurtër. Provoni të filloni një lojë me të dhe ai menjëherë do të ndryshojë në një tjetër.

Nisuni në një drejtim dhe ai shpejt do të shmanget në një tjetër. Kjo rrjedhë energjie një vjeçare midis moshave dy dhe tre vjeç sigurisht që do t’ju mbajë në lëvizje. Por kini kujdes – niveli i aktivitetit do të forcojë trupin dhe do të zhvillojë koordinimin e tij.

Në muajt në vazhdim, vrapimi i fëmijës do të bëhet më i butë dhe më i koordinuar. Ai do të mësojë gjithashtu të godasë dhe drejtojë lëvizjen e një topi, të ecë lart e poshtë ndërsa qëndron në këmbë, dhe të ulet vetë me siguri në një karrige të përmasave të fëmijëve. Me një ndihmë të vogël, ai madje do të jetë në gjendje të qëndrojë në njërën këmbë. Shikoni shëtitjen e fëmijës  dhe do të vini re se si e ka lënë mënjanë veshjen e ngurtë, me këmbë të mbështetura plotësisht në tokë  . Në këtë proces, ai është bërë shumë më i aftë në manovrimin e trupit , i aftë të ecë prapa dhe të kthejë qoshet që nuk janë shumë të mprehta. Ai gjithashtu mund të bëjë gjëra të tjera ndërsa lëviz, të tilla si përdorimi i duarve, bisedimeve dhe shikimit përreth.

kolana e librave

Mos u shqetësoni për gjetjen e aktiviteteve që do të ndihmojnë fëmijën të zhvillojë aftësitë motorike. Ai ndoshta do të jetë në gjendje ta bëjë këtë vetë. Kur të jeni në gjendje të bashkoheni në argëtim, mbani në mend se fëmijët në këtë moshë i duan lojrat gazmore , duke u rrotulluar në dyshekë, duke zbritur në rrëshqitëse  të vogla dhe duke u ngjitur (me ndihmë) në një lartësi të vogël. Sa më shumë vrapim dhe ngjitje në lojëra , aq më mire është për të.

Nëse mundeni, veçoni kohë specifike gjatë ditës kur ai mund të dalë jashtë për të vrapuar, luajtur dhe eksploruar. Kjo do të ndihmojë në minimizimin e konsumit në pjesën e brendshme të shtëpisë, si dhe në nervat tuaja. Është  gjithashtu më e sigurt për të që të vrapojë në natyrë sesa të përplaset në mure dhe mobilje brenda. Ndërsa është jashtë, le ta përdorë oborrin, sheshin e lojërave  ose parkun – cilado që është më e disponueshme dhe e sigurt për të. Por jini të vetëdijshëm që duke qenë se vetëkontrolli dhe gjykimi i tij mbetet mjaft larg aftësive të tij motorike, ju duhet të qëndroni vigjilent dhe të mbani sigurinë dhe parandalimin e dëmtimit në çdo kohë.