MENU
klinika

"Platforma rajonale e bashkëpunimit"

Është koha që BE të tregohet e përgjegjshme!

17.05.2020 - 16:42

Krijimi i një shtrese të plotë të qeverisjes rajonale në ekonominë botërore do t’i mundësonte BE-së të luante një rol udhëheqës në formimin e një qeverisjeje globale të rigjeneruar që është më e aftë për t’u marrë me sfidat që prekin ekonominë botërore.

Për sa i përket gjeoekonomisë së BE-së, krijimi i një shtrese rajonale të bashkëpunimit midis aranzhmaneve integruese do të lehtësonte presionet me të cilat përballet BE-ja në një paradigmë dypolare botërore, e karakterizuar nga dominimi i SHBA dhe Kina.

Një platformë e tillë bashkëpunimi ndërmjet institucioneve rajonale mund të krijojë linja të reja diplomatike dhe të komunikimit të biznesit, si dhe të krijojë vende të reja për ndërmjetësimin e mosmarrëveshjeve dhe bashkëpunimit ekonomik. Do të sigurojë mundësi më të mëdha për BE-në në ndjekjen e projekteve ndër-rajonalë dhe mega-rajonalë përmes partneritetit transatlantik ose integrimit dhe lidhjes euroaziane me BRI të Kinës dhe nismave të tjera kontinentale në Euroazi.

Shfaqja e një platforme rajonale në qeverisjen globale gjithashtu do të sigurojë një vend të rëndësishëm për adresimin e sfidave të tilla globale si ndryshimi i klimës dhe ngrohja globale.

Në veçanti, “Marrëveshja e Gjelbër” e përparuar nga BE si një përgjigje ndaj sfidave mjedisore mund të promovohet në mënyrë efektive përmes platformës rajonale jo vetëm brenda Evropës dhe Euroazisë, por në të gjithë globin.

Ndërtimi i një platforme rajonale për blloqet e integrimit dhe institucionet e tyre do të informojë projektet e integrimit në të gjithë kontinentet për vlerat dhe qasjet inovative për integrimin dhe zbutjen e copëzimit të nivelit të vendit në ndërtimin e konsensusit mbi çështjet kryesore globale siç është mjedisi.

Mekanika e krijimit të një platforme për rregullimet rajonale mund të përfshijë bashkëpunim midis institucioneve rajonale me organizatat përkatëse globale me mbështetje aktive që vijnë nga G20.

Prandaj, marrëveshjet e integrimit rajonal mund të forcojnë bashkëpunimin e tyre me OBT, bankat e zhvillimit rajonal do të rritin bashkëpunimin me Bankën Botërore, ndërsa RFA-të do të forcojnë më tej koordinimin e tyre me FMN.

Këto linja bashkëpunimi mund të vihen nën një ombrellë të një R20, ose Rajonal 20, brenda kornizës së G20.

BE, si forca udhëheqëse në të tre fushat e bashkëpunimit, mund të kryejë një rol koordinues në bashkëpunim të ngushtë me të gjitha institucionet ndërkombëtare dhe G20.

Ashpërsia e sfidave me të cilat përballet bashkësia globale sot ka nevojë për një përgjigje shumë më të koordinuar dhe më të guximshme që kërkon udhëheqje dhe angazhim për avancimin e qëllimeve të zhvillimit të përfshirjes dhe qëndrueshmërisë në të gjithë globin.

Integrimi rajonal evropian dhe periudha e Pax Europae në dekadat që pasuan Luftën e Dytë Botërore ishin kritike për të siguruar prosperitetin dhe stabilitetin në Evropë.

Tani mund të ketë ardhur koha sërish për atë mision të virtytshëm të rajonalizmit në nivelin global.

Përkthyer dhe përshtatur nga New Europe/ Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Presidentja e Ke-së: Duhen investuar shumë miliarda

“Evropa ka nevojë për një Plan Marshall”

Komisionari për Zgjerimin i Bashkimit Evropian, Varhelyi

“BE-ja nuk po bën garë me ndihmat për Ballkanin”