MENU
klinika

Nga EU Observer

Greqia duhet të marrë atë që meriton!

19.05.2020 - 14:47

Ndërsa kriza ekonomike e 2008 dominoi titujt e lajmeve nga fundi i vitit 2007 e tutje, disa vende, përfshirë Greqinë, pësuan ulje drastike të shpenzimeve të sektorit të shëndetit publik.

Vendet e FMN-së mbeten 3.9 herë më të prirura të bëjnë shkurtime të kujdesit shëndetësor sesa vendet e tjera.

Që kur u zbatuan masat shtrënguese të Greqisë për vitin 2008, vendi pa një tkurrje 20 përqind në prodhimin ekonomik, një ulje 50 përqind të buxhetit të shëndetit, 40 përqind ulje të shpenzimeve spitalore, dhe mbyllje të klinikave komunale dhe shkurtime të punonjësve të shëndetit publik.

Sidoqoftë, përgjigja nga Greqia për COVID-19 është shembullore dhe tregon shumë për ndikimin dhe rëndësinë e një lidershipi gjithëpërfshirës, ​​të shkathët dhe të planeve të reagimit.

Tre sukseset kryesore greke

Së pari, Dr. Sotiris Tsiodras, një patolog dhe specialist i sëmundjes me qendër në Athinë, paralajmëroi shpejt udhëheqësit për pandeminë dhe shpejt pas kësaj u ngarkua me detyrë të ndihmonte për të mbikëqyrur raportet e përditshme të përgjigjes Covid-19.

Së dyti, përgjigja e Greqisë demonstroi unitet midis drejtuesve të saj. Përpjekja bashkëpunuese e Tsiodras së bashku me drejtuesit kombëtar Nikos Hardalias, Kyriakos Mitsotakis dhe Vassilis Kikilias ka ndihmuar shumë.

Së treti, vendi ishte i standardizuar në zbatimin e pasojave për shkelësit e  masave.

Vendi veproi shpejt për të filluar anulimin e tubimeve të mëdha, duke përfshirë festimet e karnavaleve në 20 shkurt. Dënime të rrepta dhe të ashpra, përfshirë gjobat prej 150 €, u dhanë individëve që nuk ndoqën masat, duke arritur kulmin me rreth 4.25 milion € nga gjobat e mbledhura.

Megjithë shqetësimin për një reagim efikas të shëndetit publik, duke marrë parasysh masat shtrënguese drakoniane, Greqia ka pasur sukses të dukshëm në kontrollimin e përhapjes së koronavirusit të ri.

Në dritën e shkallës së ulët të testimit, përqindja e vogël e vdekjeve tregon ende ndikimin e distancimit ekstrem shoqëror.

Më 4 maj, Greqia prezantoi përpjekjet e rihapjes së plotë për qytetarët.

Restorantet dhe hotelet pritet të rihapen më 1 qershor, dhe vendi është vendosur të rihapet për turistët në 1 korrik, me kusht që epidemia globale të tregojë shenja të uljes së rasteve.

Në një intervistë të fundit, kryeministri Mitsotakis tha se ai është i hapur për turistët, nëse një plan evropian duhet të jetë “i rreptë dhe i zbatueshëm” siç duhet, duke përfshirë testimin para udhëtimit dhe ose një antitrup ose test PCR pas mbërritjes.

Duke pasur parasysh ndikimin e turizmit në ekonominë e Greqisë përveç kostos së testimit në një shkallë të tillë, plani i Greqisë është i admirueshëm.

Turizmi ka qenë shumë i rëndësishëm për rikuperimin nga vendi pas krizës së vitit 2008, me mbi 20 përqind të PBB-së që vjen nga turizmi.

Do të mbetet po aq thelbësore, nëse jo më shumë, për rikuperimin pas Covid-19, por turizmi pritet të bjerë në mënyrë dramatike, ndoshta me 10 përqind të PBB-së.

Këtë vit, megjithatë, përpjekjet nuk do të kenë të bëjnë vetëm me ekologjinë lokale, por edhe shëndetin e qytetarëve dhe turistëve.

Greece suspends all schools due to coronavirus fears

Greqia ka një mundësi këtu të mbetet udhëheqësi i përgjigjes së koronavirusit të Evropës.

Në të njëjtën kohë, Greqia do të duhet të jetë proaktive në vendosjen e standardeve për turistët nga e gjithë BE, si dhe nga SHBA dhe kombet e tjera.

Ata do të duhet të identifikojnë masat e kontrollit për turistët të cilëve u lejohet hyrja me vizë nga brenda BE-së dhe njëkohësisht, të ndërgjegjësohen, dhe të reflektojne, nëse besojnë në masat e testimit që po kryhen në vende të tjera aktualisht.

Për më tepër, praktika mjekësore gjithashtu mund të ndryshojë dhe të kërkojë trajnim të vazhdueshëm të ofruesve të kujdesit shëndetësor që mund të thirren nga vendet e tjera të BE për administrimin e përgjigjeve.

Përparimet e fundit teknologjike me qëllime përtej kujdesit shëndetësor kanë mbështetur gjithashtu përparimin e rajonit duke përfshirë edhe qasjen e tij ndaj kujdesit shëndetësor.

Në Horizon 2020, programi i BE-së për kërkime dhe zhvillim teknologjik, Greqia u rendit brenda shtatë vendeve të para për kërkimin dhe zhvillimin e teknologjisë.

Greqia duhet të dalë si një udhëheqëse në BE për përgjigjen e tyre të shpejtë.

Qeveria e vendit ka qenë transparente në komunikimin e planeve dhe procedurave, duke rezultuar në një vlerësim të miratimit prej 86 përqind dhe rritjes së besimit ndaj qeverisë.

Për më tepër, shpërndarja e qeverisë prej 800 € për punonjësit e mërzitur ishte e rëndësishme për thellimin e këtij besimi.

Banorët janë të gatshëm të presin për rihapjen sesa të rezistojnë ndaj masave të sigurisë dhe të protestojnë ndaj mbylljeve për shkeljen e lirisë së tyre individuale.

Merita duhet t’i jepet pa kushte një vendi që ka qenë i suksesshëm në menaxhimin e pandemisë COVID-19, dhe është vlerësuar si tejkalim i pritshmërive.

Përgjigja e tyre tregon forcën dhe potencialin e tyre për udhëheqje në mënyrën e tyre.

Përkthyer dhe përshtatur nga EU Observer/ Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Parandalimi mbi përhapjen

Covid-19/ Greqia kufizon lëvizjet