MENU
klinika

Mësoni çfarë janë

Ju shfaqen njolla të errëta në palosjet e trupit dhe rrudhat?

22.05.2020 - 18:50

Acanthosis nigricans është një gjendje e lëkurës e karakterizuar nga zona me njolla të errëta në palosjet e trupit dhe rrudhat. Lëkura e prekur mund të trashet. Më shpesh, nigricans acanthosis ndikojnë në sqetull, ijë dhe qafë.

Ndryshimet e lëkurës së acanthosis nigricans ndodhin zakonisht tek njerëzit që janë obezë ose kanë diabet. Fëmijët që zhvillojnë gjendjen janë në rrezik më të madh të zhvillimit të diabetit tip 2. Rrallë, acanthosis nigricans mund të jetë një shenjë paralajmëruese e një tumori kanceroz në një organ të brendshëm, siç është stomaku ose mëlçia.

Asnjë trajtim specifik nuk është në dispozicion për acanthosis nigricans. Trajtimi i kushteve themelore mund të rivendosë një pjesë të ngjyrës dhe strukturës normale në zonat e prekura të lëkurës.

kolana e librave

Simptomat

Ndryshimet e lëkurës janë shenjat e vetme të acanthosis nigricans. Ju do të vini re lëkurë të errët, të trashe, në palosjet dhe rrudhat e trupit – zakonisht në sqetull, ijë dhe pjesën e prapme të qafës. Ndryshimet e lëkurës zakonisht shfaqen ngadalë. Lëkura e prekur mund të ketë edhe erë ose kruajtje.

Këshillohuni me mjekun nëse vëreni ndryshime në lëkurën – veçanërisht nëse ndryshimet shfaqen papritmas. Ju mund të keni një gjendje themelore që ka nevojë për trajtim.

Shkaqet

Acanthosis nigricans është shoqëruar me:

  1. Rezistenca ndaj insulinës. Shumica e njerëzve që kanë nigricans acanthosis janë bërë gjithashtu rezistente ndaj insulinës. Insulina është një hormon i sekretuar nga pankreasi që lejon trupin  të përpunojë sheqerin. Rezistenca ndaj insulinës është ajo që përfundimisht shkakton diabetin e tipit 2.
  2. Çrregullime  hormonale. Acanthosis nigricans shpesh ndodh në njerëz që kanë çrregullime të tilla si ciste në vezore, tiroide nën veprimi ose probleme me gjëndrat mbiveshkore.
  3. Disa barna dhe shtesa. Niacina me dozë të lartë, pilulat e kontrollit të lindjes, prednisoni dhe kortikosteroidet e tjera mund të shkaktojnë nigricans akanthozë.
  4. Kancer. Acanthosis nigricans gjithashtu ndonjëherë ndodh me limfoma ose kur një tumor kanceroz fillon të rritet në një organ të brendshëm, siç është stomaku, zorra e trashë ose mëlçia.

Faktoret e rrezikut

Faktorët e rrezikut të acanthosis nigricans përfshijnë:

  • Mbipeshë . Sa më i rëndë të jeni, aq më i lartë rreziku për akanthozë nigricans.
  • Histori familjare. Disa lloje të nigricans acanthosis duket se janë të trashëgueshme.
  • Komplikimet
  • Njerëzit që kanë nigricans acanthosis kanë shumë më shumë gjasa të zhvillojnë diabet të tipit 2.