MENU
klinika

'A është normale kjo?'

“Kam vënë re që me plakjen shenjat në trup më janë shtuar”

08.05.2020 - 19:08

Nëse vëreni më shumë shenja të zeza dhe blu në trupin tuaj, ka shumë të ngjarë që nuk është një problem i lëkurës ose i gjakut. Ndryshimet që lidhen me moshën në lëkurën dhe enët e gjakut themelore mund t’ju bëjnë më të prirur për tu mavijosur dhe për shfaqjen e shenjave.

Një mavijosje ndodh kur dëmtohet ose thyhen enët e vogla të gjakut, të quajtura kapilarë, të cilat më pas rrjedhin gjak nën sipërfaqen e lëkurës , duke krijuar atë shenjë të njohur të zezë dhe blu.

Ju jeni më të prirur për tu mavijosur ndërsa plakeni, sepse lëkura dhe kapilarët  bëhen më të brishtë. Ju gjithashtu mund të keni më pak yndyrë nën lëkurë për të vepruar si mbështetëse mbrojtëse. Pika të zakonshme për nxirje  të moshës janë krahët, këmbët dhe duart.

Ndërsa plakja mund të ndikojë në rrezikun e mavijosjes, sigurisht që nuk është faktori i vetëm që mund t’ju bëjë më të prirur ndaj shenjave të zeza dhe blu. Faktorë të tjerë përfshijnë gjininë – gratë kanë tendencë të nxihen më lehtë sesa burrat – dhe ilaçe të caktuara, duke përfshirë agjentë antiplomatikë, antikoagulantë (më së shpeshti njihen si hollues të gjakut), kortikosteroide, antibiotikë të caktuar, madje edhe disa shtesa, siç janë xhinko biloba.

Ndërsa mund të jetë normale të keni më shumë nxirje ndërsa plakeni, ka raste kur mund të sinjalizojë një problem themelor shëndetësor. Pra, nëse nxirja është e shpeshtë, e rëndë ose shqetësuese për ndonjë arsye, është gjithmonë një ide e mirë ta diskutoni atë me mjekun .