MENU
klinika

Ky mund te jëtë shkaku

Keni ndjesi shpimi gjilpërash në dorë apo probleme me ekuilibrin?

22.05.2020 - 18:25

Stenoza kurrizore është një ngushtim i hapësirave brenda shtyllës kurrizore, e cila mund të bëjë presion mbi nervat që udhëtojnë nëpër shtyllën kurrizore. Stenoza kurrizore ndodh më shpesh në pjesën e poshtme të shpinës dhe qafës.

Disa njerëz me stenozë kurrizore mund të mos kenë simptoma. Të tjerët mund të pësojnë dhimbje, ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje dhe dobësi të muskujve. Simptomat mund të përkeqësohen me kalimin e kohës.

Llojet e stenozës kurrizore

Llojet e stenozës kurrizore klasifikohen sipas vendit ku ndodh në shtyllë kurrizore gjendja. Është  e mundur që të ketë më shumë se një lloj. Dy llojet kryesore të stenozës kurrizore janë:

 1. Stenoza e qafës. Në këtë gjendje, ngushtimi ndodh në pjesën e shtyllës kurrizore në qafë.
 2. Stenoza lumbale. Në këtë gjendje, ngushtimi ndodh në pjesën e shtyllës kurrizore në pjesën e poshtme. Theshtë forma më e zakonshme e stenozës kurrizore.

Simptomat

Shumë njerëz kanë prova të stenozës kurrizore në skanimin MRI ose CT, por mund të mos kenë simptoma. Kur ato ndodhin, ato shpesh fillojnë gradualisht dhe përkeqësohen me kalimin e kohës. Simptomat ndryshojnë në varësi të vendndodhjes së stenozës dhe cilat nerva preken.

 • Në qafë
 • Ndjesi  shpimi gjilpërash në një dorë, krah apo këmbë
 • Dobësi në dorë, krah  apo këmbë
 • Probleme me ecjen dhe ekuilibrin
 • Dhimbje qafe
 • Në raste të rënda, mosfunksionim i zorrëve ose fshikëzës (urgjencë urinare dhe mosmbajtje)
 • Në pjesën e prapme të poshtme (kurrizore)
 • Dhimbje ose ngërçe në njërën ose të dy këmbët kur qëndroni për periudha të gjata kohe ose kur ecni, gjë që zakonisht lehtësohet kur përkuleni përpara ose uleni
 • Dhimbje shpine

Kur duhet të shkoni tek një mjek?

Këshillohuni me mjekun nëse keni ndonjë nga simptomat e listuara.

 • Shtylla kurrizore fillon nga qafa deri në shpinën e ulët. Kockat e shtyllës kurrizore formojnë një kanal kurrizor, i cili mbron palcën kurrizore (nervat).
 • Disa njerëz lindin me një kanal të vogël kurrizor. Por shumica e stenozave kurrizore ndodhin kur diçka bën që të ngushtojë hapësirën e hapur brenda shtyllës kurrizore. Shkaqet e stenozës kurrizore mund të përfshijnë:
 • Rritja e kockave. Dëmtimi nga osteoartriti në kockat kurrizore mund të shkaktojë formimin e nxitjeve të kockave, të cilat mund të rriten në kanalin kurrizor. Sëmundja  Paget, një sëmundje e eshtrave që zakonisht prek të rriturit, gjithashtu mund të shkaktojë rritje të eshtrave në shpinë.
 • Disqe hernike. Jastëkët e butë që veprojnë si amortizues midis rruazave tuaja kanë tendencë të thahen me moshën. Carjet në pjesën e jashtme të një disku mund të lejojnë që pak nga materiali i butë i brendshëm të shpëtojnë dhe të shtypin në palcën kurrizore ose nervat.
 • Ligamentet e trasha. Telat e ashpër që ndihmojnë në mbajtjen e eshtrave të shtyllës kurrizore mund të bëhen të forta dhe të trashen me kalimin e kohës. Këto ligamente të trasha mund të fryhen në kanalin kurrizor.
 • Tumoreve. Rritje anormale mund të formohen brenda palcës kurrizore, brenda membranave që mbulojnë palcën kurrizore ose në hapësirën midis palcës kurrizore dhe rruazave. Këto janë të rralla dhe të identifikueshme në imazhet e shtyllës kurrizore me një MRI ose CT.
 • Lëndimet kurrizore. Aksidentet automobilistike dhe traumat e tjera mund të shkaktojnë zhvendosje ose fraktura të një ose më shumë rruazave. Kocka e zhvendosur nga një frakturë kurrizore mund të dëmtojë përmbajtjen e kanalit kurrizor. Enjtja e indeve aty pranë menjëherë pas operacionit të shpinës gjithashtu mund të bëjë presion në palcën kurrizore ose nervat.

Faktoret e rrezikut

Shumica e njerëzve me stenozë kurrizore janë mbi moshën 50 vjeç. Megjithëse ndryshimet degjenerative mund të shkaktojnë stenozë kurrizore tek njerëzit më të rinj, shkaqet e tjera duhet të merren parasysh. Këto përfshijnë traumë, deformim kongjenital të shtyllës kurrizore siç është skolioza, dhe një sëmundje gjenetike që ndikon në zhvillimin e kockave dhe muskujve në të gjithë trupin. Imazhet kurrizore mund të dallojnë këto shkaqe.

Komplikimet

 • Rrallë, stenoza e rëndë kurrizore e patrajtuar mund të përparojë dhe të shkaktojë këto pasoja të përhershme:
 • Mpirje
 • Dobësi
 • Problemet e ekuilibrit
 • Paralizë