MENU
klinika

Pas pandemisë gjithçka do të jetë ndryshe

Largimi i Italisë nga BE, më keq se Brexit?!

20.05.2020 - 16:12

Largimi i Italisë nga BE do të ishte më keq se Brexit, paralajmëroi lideri i Partisë Popullore Evropiane Manfred Weber.

Sidoqoftë, Weber paralajmëroi gjithashtu Italinë dhe Spanjën se ata nuk mund të prisnin një çek bosh tani që ata kërkojnë të riparojnë dëmet e shkaktuara nga koronavirusi në ekonomitë e tyre. Kriza ka ekspozuar përçarje të thella midis vendeve në veri dhe jug të bllokut, dhe pakënaqësi në rritje midis italianëve për një mungesë të perceptuar të ndihmës nga Brukseli.

Weber pranoi se BE kishte përgjegjësi për të ofruar ndihmë. Ai tha: “Ne duhet ta ndihmojmë Italinë financiarisht, e cila është veçanërisht e prekur nga koronavirusi.

“Një Italexit do të ishte edhe më keq se Brexit: do të ishte fundi i BE-së. Dhe Evropa nuk mund të lejojë përsëri këtë gjë”, tha ai.

Në lidhje me provat që tregojnë zhgënjimin  me BE-në në Itali, një studim i publikuar muajin e kaluar tregoi që gati 50 përqind mbështesin një Italexit , Weber shtoi: “Sot, vetëm 27 përqind e italianëve thonë se kanë besim në BE. “Ne duhet ta ndihmojmë Romën të ndryshojë këtë prirje duke u dhënë të rinjve në vendet jugore të kontinentit njohjen, vetëbesimin dhe të ardhmen”. Ai shtoi: “Më në fund duhet të jemi të gatshëm për të lënë mënjanë egoizmin kombëtar”.

Sidoqoftë, dukej se kishte kufij në altruizmin e Weber, duke e bërë të qartë se ai do të dëshironte të dinte se ku po shpenzoheshin paratë e shpëtimit.

Ai tha: “Unë po e sqaroj se vendet si Italia ose Spanja nuk duhet të përdorin ndihmën miliardë dollarë nga fondi i rindërtimit për të luftuar pasojat e krizës në mënyrë që të plotësojnë boshllëqet e tyre buxhetore ose të paguajnë pensionet. “Ne kemi nevojë për kontrolle të rrepta për tu siguruar që paratë të shpenzohen siç duhet”, tha ai,

Gjermania dhe Franca dje zbuluan një propozim për një fond rindërtimi, me anë të të cilit grante do t’u ofrohen vendeve anëtare evropiane dhe rajoneve të prekura më shumë nga kriza e koronavirusit, ndërsa Komisioni Evropian do të paraqesë propozimin e vet për një fond të ngjashëm të Rimëkëmbjes me 27 maj.

Weber tha se ishte e rëndësishme që fondet e tilla “të kontrollohen dhe aprovohen nga Parlamenti Evropian”. Ai gjithashtu tha që Gjykata Evropiane e Auditorëve dhe Komisioni Evropian “duhet të kenë mundësinë e verifikimit të drejtpërdrejtë” për sa i përket shpenzimit të parave.

Duke folur javën e kaluar, miliarderi George-Soros, arkivi-eurofili, shprehu frikën e tij për Italexit. Ai i tha Augsburger Allgemeine: “Italianët kanë qenë gjithmonë tepër evropianë. Populistët si Matteo Salvini që duan të largohen nga BE tani kanë shumë ndikim atje. Kjo gjithashtu për shkak se italianët thjesht mbetën vetëm në krizën e refugjatëve dhe tani edhe në krizën e koronavirusit”.

“Por, çfarë do të ishte Evropa pa Italinë?”, tha Soros.

Përkthyer dhe përshtatur nga Express UK/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Flet këshilltari i lartë qeveritar

Italia mund të largohet nga BE…