MENU
klinika

Po zgjedhjet?

Maqedonia e Veriut vazhdon gjendjen e jashtëzakonshme

16.05.2020 - 12:07

Këshilli i Sigurisë Kombëtare i Maqedonisë së Veriut ka vendosur vazhdimin e gjendjes së jashtëzakonshme edhe për dy javë.

Gjendja e jashtëzakonshme në këtë vend po zgjat tani e dy muaj për shkak të pandemisë së koronavirusit dhe është dashur të skadojë më 17 maj.

“Do të jenë të mjaftueshme [dy javë] për të zbatuar masat ekonomike dhe për të përfunduar luftën në mbrojtje të shëndetit të qytetarëve. Arsyeja e këtij vendimi është nevoja për të zbatuar masa ekonomike dhe sociale, për të zbutur pasojat e pandemisë”, ka deklaruar presidenti i shtetit, Stevo Pendarovski, i cili drejton Këshillin e Sigurisë Kombëtare.

Vendimit të presidentit i ka paraprirë kërkesa e qeverisë për zgjatje të gjendjes së jashtëzakonshme për 30 ditë, por Pedarovski ka pranuar vazhdimin e saj për vetëm 14 ditë. Ai ka thënë se vendimi për kohëzgjatjen e gjendjes së jashtëzakonshme nuk ka lidhje me datën e zgjedhjeve.

Por, vendimi i tij dikton caktimin e kësaj date, pasi, sipas ligjeve në fuqi, menjëherë pas përfundimit të gjendjes së jashtëzakonshme vazhdojnë afatet për mbajtjen e zgjedhjeve që ishin ndërprerë që nga shpallja e gjendjes së jashtëzakonshme më 17 mars.

Njëzetedy ditë pas përfundimit të gjendjes së jashtëzakonshme më 30 maj, duhet të mbahen zgjedhjet. Në bazë të parashikimeve, ato duhet të mbahen më 21 qershor, por për këtë duhet të vendosin liderët e partive në një takim te presidenti javën e ardhshme.

Maqedonia e Veriut, këtë javë, ka nisur me lehtësimin e masave kundër koronavirusit, duke rihapur qendrat tregtare dhe biznese tjera.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kur do të zhvillohet mbledhja e radhës e KE?

Koronavirusi shtyn edhe çeljen e negociatave