MENU
klinika

Ja cilat pyetje duhet të bëni

Mjeku ju rekomandon këto ilaçe për dhimbje?!

23.05.2020 - 12:03

Nëse mjeku ju përshkruan qetësues kundër opioideve si hidrokodoni, oksikodoni, kodeina ose morfina, ekzistojnë një numër pyetjesh që duhet të bëni, këshillon Administrata e Ushqimit dhe e Barnave e Sh.B.A (FDA).

Opioidet mund të përdoren për të trajtuar disa lloje të dhimbjes akute dhe kronike, por mund të sjellin disa efekte anësore serioze, më së shumti varësi. Nëse ju rekomandojnë  opioide, FDA thotë që duhet të pyesni: Pse më duhet ky ilaç? A është i drejtë për mua? A ka ilaçe për dhimbje joopioide që mund të marr në vend të këtij?

Nëse mjeku  mendon se një opioid me recetë është mënyra më e mirë për të menaxhuar dhimbjen, pyesni: të përshkruhet doza më e ulët dhe sasia më e vogël që ju nevojitet; si të zvogëloni rrezikun e efekteve anësore të mundshme; kur dhe si të ndalohet ose zvogëlohet përdorimi i tij; dhe kur të kuptoni se sa mirë po funksionon. Merrni opioidet saktësisht siç përshkruhet nga mjeku. Nëse keni ende dhimbje, telefononi urgjencën. Mos merrni një dozë shtesë të opioideve. Mësoni të identifikoni efektet anësore serioze – të tilla si përgjumja e tepërt ose dëshirimi i më shumë medikamenteve – kështu që ju dhe familja  do të dini kur të telefononi një mjek ose të shkoni në spital. Pyesni farmacistin  nëse receta e opioideve vjen me një Udhëzues për ilaçe (fletë pune që vijnë me shumë ilaçe pa recetë) që mund t’ju ofrojë më shumë informacion.

Tregojini mjekut nëse keni pasur probleme me keqpërdorimin e substancave ose varësinë nga droga ose alkooli, ose një histori të pirjes së duhanit, ose nëse dikush në familjen tuaj ka pasur probleme me keqpërdorimin e substancave, alkoolizmin ose varësinë nga droga. Ju gjithashtu duhet ta informoni për të gjitha ilaçet e tjera që merrni, veçanërisht ato të përshkruara për të trajtuar ankthin, problemet e gjumit ose krizat . Edhe ilaçet që merrni vetëm herë pas here mund të ndërveprojnë me ilaçet opioide.

Nëse keni të rinj në shtëpi, FDA rekomandon ruajtjen e ilaçeve opioide në një kuti të sigurt . Një dozë aksidentale e një opiumi të destinuar për një të rritur mund të shkaktojë një mbidozë fatale tek një fëmijë. 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mesazhi i fortë që Rocky Balboa i dha djalit

‘Derisa të besosh te vetja, nuk ke për të pasur një jetë’