MENU
klinika

Kosovë

Pandemia mund t’i “falimentojë” këto biznese

11.05.2020 - 10:16

Sektori i gastronomisë llogaritet të jetë sektori që ka pësuar më së shumti humbje financiare që nga 13 marsi i këtij viti, kur edhe nisën së zbatuari masat emergjente për parandalimin e koronavirusit të ri.

Segmentet më të dëmtuara të këtij sektori janë restorantet, hotelet, baret dhe klubet e natës/diskotekat, si dhe sallat e dasmave, që nuk kanë alternativa tjera të të bërit biznes. Kurse edhe tash pas lehtësimit të masave kufizuese e vetmja formë e lejuar e një pjese të veprimtarisë është ofrimi i ushqimeve përmes shpërndarjes.

Disa dyqane hapin dyert

Organizatat joqeveritare në Kosovë thonë se humbjet llogariten të jenë të konsiderueshme për sektorin direkt, por edhe për sektorët e tjerë, që në ndonjë mënyrë janë të ndërlidhur me këtë sektor.

Instituti për Ekonomi të Tregut të Lirë, (IETL) i themeluar nga Oda Ekonomike e Kosovës, ka publikuar rezultatet e një hulumtimi në këtë sektor, para, gjatë dhe pas pandemisë.

Mbi 97 për qind e bizneseve të gastronomisë u mbyllën

Drejtoresha ekzekutive në këtë Institut, Besa Zogaj-Gashi, në një bisedë për radion “Evropa e Lirë” thotë se gjatë kohës së masave emergjente nga të gjitha bizneset e anketuara, vetëm 2,3 për qind kanë zhvilluar veprimtarinë përmes shpërndarjes së ushqimit me një qarkullim simbolik monetar, kurse pjesa tjetër kanë deklaruar se gjatë këtyre muajve qarkullimi i tyre mujore ka pasur rënie në 100 për qind.

“Nëse e krahasojmë qarkullimin mesatar mujor me vitin e kaluar (2019), rreth 16,1 për qind e respodentëve u deklaruan se kanë pasur qarkullim mesatarisht 10.000 deri në 15.000 euro, ndërsa 13,8 për qind e tyre prej 15.000 – 20.000 euro. Kurse rezultatet e hulumtimit flasin se 67,3 për qind e anketuarve kanë pohuar se qarkullimi i tyre mujor ka pasur rënie 100 për qind”, thotë Zogaj-Gashi.

Sfida e rimëkëmbjes ekonomike pas pandemisë

Me një situatë të tillë është përballur edhe kafeneja “Babel Café” në qendër të Prishtinës, e cila para pandemisë ka pasur të punësuar dhjetë punëtorë. Pronari i kafenesë Shpat Hashani më herët ka thënë për radion “Evropa e Lirë” se humbjet mujore janë me mijëra euro.

“Humbjet mujore janë me mijëra euro. Dëmi është shumë i madh, sepse me qarkullim ditor ne mbulojmë shërbimet komunale, punëtorët dhe të gjitha shpenzimet tjera. Rezervat janë shumë të vogla, pasi gjithsecili biznes dëshiron të bëjë renovime të ndryshme. Ne së fundmi kemi bërë një renovim shumë të madh në lokal. Po mundohemi të mbijetojmë, por e vështirë është edhe mbijetesa”, ka thënë Hashani.

Gjatë kësaj kohe, sipas hulumtimit, pronarët kanë ndërprerë edhe investimet, kurse nuk kanë arritur të përfundojnë obligimet edhe ndaj furnitorëve, si dhe këstet e kredive në bankat komerciale në Kosovë.

Shumica e këtyre bizneseve janë me qira

Shumica e bizneseve, thotë Besa Zogaj-Gashi, veprimtarinë e tyre e ushtrojnë në objekte me qira, që paraqitet problem shtesë në mundësinë e pagesës së tyre.

Të gjitha këto probleme, sipas saj, në disa raste mund të falimentojnë bizneset.

“Duke u bazuar në rezultatet e hulumtimit, situata e krijuar nga pandemia sipas 75,90 për qind e bizneseve të anketuara në sektorin ‘HoReCa’ (hotele, restorant dhe ofrues i shërbimeve) në Kosovë do të detyrohen të shkojnë në falimentim nëse situata epidemiologjike dhe masat përcjellëse, sidomos distanca sociale, do të na përcjellë tutje në muajt e ardhshëm përgjatë vitit 2020”, shtoi ajo.

Distancimi fizik “i tremb” bizneset

Për evituar një situatë të tillë shoqata e gastronomëve të Kosovës kërkon ndihmë nga Qeveria e Kosovës.

Veton Zuka, nënkryetar në këtë shoqatë, thotë për radion “Evropa e Lirë” se Qeveria e Kosovës duhet të gjejë forma lehtësuese, kryesisht në kredi bankare për këtë sektor, pasi llogaritet se është më i godituri nga pandemia. Ai ndërkaq shprehet se edhe në fazën tjetër të lehtësimit të masave ky sektor do të punojë me gjysmën e kapacitetit, për shkak të hapësirës në mes të tavolinave.

“Kërkesat e gastronomëve janë që të gjejnë mënyra për lehtësim në obligimet e qirasë dhe kësteve të kredive ndaj bankave. Këstet e kredisë që duhet të paguhen mundësisht të krijohet një greis periudhë njëvjeçare dhe interesin e kësaj periudhe ta garantojë shteti. Fillimisht këto janë kërkesat, sepse derisa të rifillohet zhvillimi i veprimtarive nuk dihet shuma e humbjeve financiare. Pastaj edhe me masat e reja parashihet që puna të zhvillohet përgjysmë”, thotë Zuka.

Instituti për Ekonomi të Tregut të Lirë (IETL) i ka rekomanduar Qeverisë së Kosovës të vazhdojë masat për lirime nga tatimet dhe subvencione për punëtorë, të ketë subvencione të drejtpërdrejta me kritere me të lehta për kualifikim, si dhe subvencionim të qirasë edhe në muajt e ardhshëm për qiramarrësit.

Punëtorët që do të përfitojnë nga Pakoja Emergjente e Qeverisë

Ndryshe, Qeveria në detyrë e Kosovës përmes Pakos Emergjente Fiskale për sektorin privat ka paguar punëtorët e bizneseve, të cilët nuk kanë punuar për shkak të masave emergjente, por edhe 50 për qind të qirasë. Kurse tashmë ka filluar përgatitja e Pakos së Rimëkëmbjes Ekonomike, në bazë të cilës do të ndihmohen bizneset përmes kredive, me normë të ulët të interesit.

Në sektorin e gastronomisë, sipas të dhënave të Agjencisë se Statistikave të Kosovës për vitin 2018, rezultojnë se punojnë rreth 14.000 qytetarë në 3.683 biznese të regjistruara.