MENU
klinika

Studimi zbulon simptomat post-pandemike

Pasojat e koronavirusit te operatorët e sistemit shëndetësor

31.05.2020 - 08:27

Pandemia rëndon mbi shëndetin mendor të mjekëve dhe infermierëve të përfshirë në linjën e parë të emergjencës koronavirus.

“E kishte nxjerrë një analizë në Kinë, mbi operatorët shëndetësorë në Wuhan, dhe tani e konfirmon hetimi”, shpjegoi Rodolfo Rossi, psikiatër italian dhe kërkues në Universitetin Tor Vergata në Romë, autor i studimit të publikuar në “Jama”.

Hetimi, i pari i këtij lloji i realizuar në Itali, tregon se mjekët dhe infermierët e linjës së parë kundër Covid-19 janë ekspozuar në nivele të larta në evente stresuese dhe në rreth 50% të rasteve kanë simptoma post-traumatike të lidhura me stresin, depresionin, ankthin dhe pagjumësinë.

Studimi, i kryer nga Universiteti i L’Aquila në bashkëpunim me Universitetin e Romës Tor Vergata, përfshinte gjithsej 1379 punonjës shëndetësorë që përfunduan një pyetësor ad hoc. Pas vlerësimit të përgjigjeve, 681 operatorë (49.38%) treguan simptoma ‘spiun’ të stresit post-traumatik; 341 (24.73%) të depresionit; 273 (19.80%) të ankthit; 114 (8.27%) pagjumësi dhe 302 (21.90%) stres.

Pyetësori, drejtuar posaçërisht për profesionistët e kujdesit shëndetësor, u shpërnda në internet në të gjitha rrjetet sociale. Periudha e hetimit korrespondonte me ditët që i paraprinë pikut në Itali, ditë kur shërbimi shëndetësor ishte nën presion. “Ne gjithashtu ekzaminuam karakteristikat e punës së operatorëve, d.m.th., nëse ato ishin në rreshtin e parë ose të dytë. U zbuluan lidhje të qarta mes simptomave dhe faktit të punës në vijën e parë, nëse kishin një koleg të infektuar ose të vdekur dhe të rinj e gra”, shpjegon ai Rossi. Përveç kësaj, ekspozimi ndaj infeksionit është shoqëruar me një rrezik të rritur të depresionit.

“Duket qartë se goditja ka ndodhur. Për më tepër, stresi post-traumatik ndodh menjëherë, por gjithashtu ka një valë të gjatë në gjashtë muaj. Ne do të monitorojmë situatën me një përcjellje tashmë në muajt e ardhshëm, për të vlerësuar evolucionin e kushteve të punonjësve shëndetësorë ”, përfundon Rossi.