MENU
klinika

Sërish probleme për BE-në

Pengohet plani i Merkel-Macron/ 4 vende kundërshtojnë fondin

24.05.2020 - 13:25

Shtetet anëtare të BE-së kanë kundërshtuar zyrtarisht një plan francez-gjerman për një fond të rimëkëmbjes së koronavirusit prej 448biliardë 500 (500biliardë €) që do të lëshonte grante.

Presidenti francez Emmanuel Macron dhe kancelarja gjermane Angela Merkel bënë propozimin e befasishëm të hënën për krijimin e një fondi që do të ofronte grante për rajone dhe sektorë të Bashkimit Evropian të goditur më shumë nga pandemia.

Dy vendet më të mëdha të BE-së, marrëveshjet e të cilave zakonisht hapin rrugën për marrëveshje më të gjera të BE-së, propozuan që Komisioni Evropian të huazojë paratë në emër të gjithë BE-së.

Këto para më pas do të shpenzoheshin si një shtesë e buxhetit të BE-së në periudhën 2021-2027 që tashmë është afër një trilion euro për atë periudhë.

Sidoqoftë, ideja e granteve është kundërshtuar nga katër vendet e BE-së i cili përfshin Austrinë, Suedinë, Danimarkën dhe Hollandën, që sugjeruan hua në vend.

Të katër vendet në përgjithësi kundërshtojnë shpenzimet e mëdha dhe kanë frikë se propozimi do të çojë në një përvetësim të borxhit të shteteve anëtare.

Presidenti francez Emmanuel Macron, tha për skemën: “Ky është një ndryshim i vërtetë në filozofi. Unë besoj se ky është një transformim shumë i madh dhe Bashkimi Evropian dhe tregu i vetëm duhet të mbeten koherent”, thanë të katër vendet.

Vendet shkruan një dokument me dy faqe, i cili rendiste parimet që fondi donte të respektonte fondit.

kolana e librave

Dokumenti thoshte se Komisioni parashikon që vendet anëtare do të pësojnë një “tkurrje ekonomike të pashembullt në vitin 2020, me vetëm një rimëkëmbje të pjesshme në 2021”.

Të katër vendet thanë në dokument: “Fondet shtesë për BE-në, pavarësisht se si financohen, do të krijojnë edhe më shumë probleme për buxhetet kombëtare.”

Kancelari austriak Sebastian Kurz tha se vendi i tij do të paraqiste një plan tjetër së bashku me Hollandën, Danimarkën dhe Suedinë që do të bazohej në kredi, jo grante, që do të shmangte huazimin e përbashkët.

Duke folur dje, ai shtoi: “Duhet të ketë një kompromis në fund të ditës. Ne duam të ndihmojmë, duam të tregojmë solidaritet, por jemi gjithashtu të përkushtuar për njerëzit e vendit tonë.”

Kurz shtoi se nevojitet një reagim i fortë evropian dhe ndihma duhet të vijë shpejt.

Kundërshtimi do të thotë që idetë franceze dhe gjermane mund të pengohen.

Komisioni Evropian do të paraqesë propozimin e tij për një fond rimëkëmbjeje të lidhur me buxhetin e ardhshëm afatgjatë të BE-së më 27 maj dhe tha se ai mirëpriti iniciativën nga Franca dhe Gjermania.

Përkthyer dhe përshtatur nga Express UK/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN