MENU
klinika

Zbulojeni!

Pse flokët fillojnë të thinjen?

29.05.2020 - 15:30

Ndodh që të shikon foto të disa viteve më përpara dhe vini re një ndryshim të veçantë: dikur kishit vetëm flokë kafe të errët, tani ka shumë më gri se kafe. Duket se stresi mund t’i kthejë flokët e çdo personi gri. Por a është “stresi” me të vërtetë fajtor? Dhe pse flokët bëhen gri, edhe për ata prej nesh që nuk kanë punë aq stresuese?

Stresi nuk i kthen flokët gri. Në fakt, flokët nuk “kthehen” fare gri. Sapo një gjëndër e flokëve prodhon flokë, vendoset dhe ngjyra. Nëse një fije floku e vetme fillon me ngjyrë kafe (ose të kuqe ose të zezë ose flokëverdhë), kurrë nuk do të kthehet në gri. Folikulat e flokëve prodhojnë më pak ngjyrë ndërsa plaken, kështu që kur flokët kalojnë në ciklin e tyre natyral të vdekjes dhe të rigjenerohen, ka më shumë të ngjarë të rriten që në fillim gri pas moshës 35 vjeç. Gjenetika mund të luajë një rol kur fillon kjo.

Ndërsa jeni nën stres nuk mund t’i ktheni flokët  gri, stresi mund të shkaktojë një gjendje të zakonshme të quajtur telogen effluvium, e cila bën që flokët të bien rreth tre herë më shpejt se normalja. Flokët rriten përsëri, kështu që gjendja nuk shkakton shqetësim. Por nëse jeni në moshë mesatare dhe flokët tuaj po bien dhe rigjenerohen më shpejt për shkak të stresit, është e mundur që flokët që rriten të jenë gri në vend të ngjyrës së tij origjinale.

kolana e librave

Sëmundjet që shkaktojnë flokë gri

Shumica dërrmuese e njerëzve me flokë gri kanë ngjyrosje të lidhura me moshën. Sidoqoftë, ndonjëherë flokët gri tregojnë një sëmundje, veçanërisht nëse shfaqet në një moshë veçanërisht të re. Problemet shëndetësore që mund të heraldohen nga flokët gri përfshijnë:

  • mungesa e vitaminës B12
  • neurofibromatoza (e quajtur edhe sëmundja e Von Recklinghausen): ky grup sëmundjesh të trashëguara bën që tumorët të rriten përgjatë nervave dhe zhvillimit jonormal të kockave dhe lëkurës.
  • skleroza tuberoze: një gjendje jo e zakonshme, e trashëguar që shkakton tumore beninje në organe të shumta (përfshirë trurin, zemrën, veshkat, sytë, mushkëritë dhe lëkurën).
  • sëmundja e tiroides
  • vitiligo: kjo gjendje bën që melanocitet (qelizat në bazën e folikulave të flokëve që prodhojnë ngjyrën) të humbasin ose shkatërrohen – mbase sepse sistemi imunitar “keqësohet” dhe sulmon kokën më shumë sesa një infeksion.
  • alopecia areata: një çrregullim në të cilin copëzat e flokëve mund të humbasin papritmas, sidomos flokët me ngjyrë (jo gri). Kjo mund të çojë në ngjyrosje “brenda natës” sepse flokët gri ose të bardhë të pranishëm më parë befas bëhen më të dukshme. Kur rritja e flokëve rifillon, mund të jetë e bardhë ose gri, por flokët me ngjyrë mund të kthehen përfundimisht.

Kur dhe sa  flokët tuaj do të kthehen në gri ndikohen kryesisht nga gjenet që trashëgoni nga prindërit . Megjithëse stresi mund të luajë një rol në proces, do të ishte më e dobishme t’i drejtoheni gjeneratave të kaluara sesa nivelet e tanishme të stresit për t’ju ndihmuar të parashikoni se kur ose nëse do të keni flokë gri .