MENU
klinika

Ja çfarë konstatuan mjekët

Pse gratë e moshuara zhvillojnë infeksione të traktit urinar?

22.05.2020 - 16:56

Shumë gra të moshuara luftojnë me infeksione të traktit urinar UTI, dhe studiuesit tani mendojnë se e dinë pse.

Një arsye e fortë është sepse muret e fshikëzës mund të pushtohen nga disa lloje të baktereve, zbuloi një studim i fundit. Infeksionet e traktit urinar (UTI) janë ndër llojet më të zakonshme të infeksioneve bakteriale tek gratë, që përbëjnë gati 25% të të gjitha infeksioneve. Shkalla e përsëritjes së UTI mund të shkojë nga 16% -36% tek gratë më të reja deri në 55% në gratë pas menopauzës.

Studiuesit në Universitetin e Teksasit Jugperëndimor (UTSË) në Dallas kanë analizuar bakteret në biopsitë e fshikëzës nga 14 gra pas menopauzës me UTI të përsëritura. Hetuesit zbuluan se në këta pacientë, disa lloje të baktereve mund të futen brenda zonës sipërfaqësore të fshikëzës. Diversiteti bakterial, rezistenca ndaj antibiotikëve dhe reagimi imunitar të gjithë luajnë role domethënëse në UTI të përsëritura, sipas shkencëtarëve. “Gjetjet tona paraqesin një hap në të kuptuarit e UTI-ve [përsëritëse] në gratë pas menopauzës,” tha autori i lartë i studimit Kim Orth në një njoftim universitar për lajmet. Orth është një profesor i biologjisë molekulare dhe biokimisë në UTSË.

cift i moshuar qe duken te rinj

“Do të duhet të përdorim metoda të ndryshme nga antibiotikët për të trajtuar këtë sëmundje, pasi tani vëzhgojmë lloje të ndryshme të baktereve në murin e fshikëzës së këtyre pacientëve”, shtoi Orth. UTI është arsyeja më e zakonshme për recetat e antibiotikëve në të moshuarit. Shkalla e lartë e UTI-ve ka një ndikim të rëndësishëm shoqëror, dhe trajtimi kushton miliarda dollarë në vit, vunë në dukje autorët e studimit.

UTI e përsëritur “zvogëlon cilësinë e jetës, vendos një barrë të konsiderueshme në sistemin e kujdesit shëndetësor dhe kontribuon në rezistencën antimikrobike,” tha Orth. Faktorë të tjerë që besohet se kontribuojnë në nivele më të larta të UTI në gratë pas menopauzës përfshijnë prolapsin e organit të legenit, diabeti, mungesa e estrogjenit, humbja e Lactobacilli në vaginë dhe nivele më të larta të E. coli në indet përreth uretrës, sipas studiuesve.

Raporti është botuar në Journal of Molecular Biology.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN