MENU
klinika

Pritshmëritë e projektit dhe ndikimi ekonomik

RT/ Port i ri që lidh rrugën detare të Arktikut Rus me Azinë

24.05.2020 - 15:11

Rreth 5 milion dollarë janë investuar në ndërtimin e një porti gjatë gjithë vitit të ujërave të thella pranë Indigës, një zgjidhje në bregdetin e Detit Baren të Rusisë, sipas Ushtruesit të Detyrës së Guvernatorit të Rajonit Arkhangelsk, Alexander Tsybulsky.

Ai u tha gazetarëve se eksplorimi dhe puna gjeologjike tashmë janë përfunduar në këtë zonë. Ndërtimi pritet të fillojë vitin e ardhshëm dhe të përfundojë në 2025. Investimet në projekt mund të kalojnë 300 miliardë dollarë (mbi 4 miliardë dollarë).

Qendra e re do të ketë kapacitetin për të trajtuar 80-200 milion ton ngarkesë në vit, që merret me transportin nga Kazakistani, Kirgistani, Japonia dhe Kina. Porti i ri do të merret kryesisht me dërgesat e qymyrit të koksit, drurit, plehrave, produkteve kimike dhe letrës.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

Tsybulsky pret një nxitje të madhe ekonomike nëse hekurudha e re e lidhur me Arktikun, Belkomur, është e lidhur me portin e Indigës. “Ne do të jemi në gjendje të trajtojmë shumicën e mallrave të eksportit, i cili tani dërgohet përmes Shën Petersburg, dhe në këtë mënyrë të ofrojmë kushte ekonomike që investitorët tanë të jenë në gjendje të zhvillohen këtu më aktivisht dhe të mos humbin para për transportin”, tha ai. “Nga ana tjetër, ne do të forcojmë ekonominë, përfshirë atë të Itinerarit të Detit Verior”.

“Ne mund të krijojmë korridorin e transportit të Rrugës së Azisë – Detit Verior. Kur të kombinohen, këto dy projekte – ndërtimi i një porti në Indigë dhe hekurudhorit Belkomur – do të ofrojnë bazën e nevojshme ekonomike, të cilës i munguan veçmas, “tha guvernatori në detyrë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN