MENU
klinika

Nga Bloomberg

Shëndeti i popullit s’ka qenë kurrë prioritet!

19.05.2020 - 15:26

Nga vetëm një pjesë e vogël e rasteve Covid-19 në fillim të marsit, Rusia tani ka më shumë se 290,000 prej tyre.

Pak qeveri kanë arritur një sukses në administrimin e epidemisë. Megjithatë, përhapja e shpejtë e sëmundjes ka ekspozuar një sistem shëndetësor rus që po vuan nga financimi i dobët, reforma jo të plota që lënë pas dore pjesën më të madhe të vendit, dhe një përpjekje e gabuar për të zëvendësuar importet e ilaçeve dhe pajisjeve mjekësore me prodhimin vendor.

Një regjim autoritar që nuk i pëlqen lajmet e këqija dhe që nxit dezinformimin nuk ka ndihmuar aspak.

Historia ka shumë rëndësi. Gjatë periudhës sovjetike, kujdesi shëndetësor ishte falas për të gjithë, por nuk ishte kurrë prioritet.

Me paratë e naftës, Putini u përpoq për reformimin e sistemit. Një seri programesh ndër vite përcaktohen për të lehtësuar sigurimin, shtimin e mjekëve të kujdesit parësor dhe përmirësimin e pagave dhe trajnimeve. Me zvogëlimin e popullatës së Rusisë që filloi të shqetësojë Putinin nacionalist, u përqendrua në përmirësimin e shëndetit neonatal dhe në uljen e vdekjeve, kryesisht duke trajtuar sëmundjet kardiovaskulare, abuzimin me alkoolin dhe pirjen e duhanit.

Asnjë nga këto nuk ishte e arsyeshme, argumenton Judy Twigg, një profesor në Universitetin Virginia Commonwealth i cili studion reformën shëndetësore pas sovjetike. Shkalla e vdekshmërisë u përmirësua. Fatkeqësisht, siç vë në dukje Twigg, shumë nga reformat nuk u realizuan ashtu siç ishte planifikuar.

Sipas një analize të Bloomberg për vitin 2018, Rusia ka akoma një nga sistemet shëndetësore më joefikase në botë. Vetëm SHBA, Azerbajxhani dhe Bullgaria janë më keq.

Kriza e koronavirusit është një kujtesë e kostos njerëzore të atyre gabimeve të së kaluarës.

Gjithashtu, qeveria e mbylli shpejt kufirin me Kinën në janar, por ishte shumë më e ngadaltë për të vlerësuar rrezikun Brenda vendit.

Sistemi mjekësor u pengua gjithashtu; shumë pacientë shkuan direkt në spital.

Dështimi më i madh i reformave të Putinit mund të jetë ai që kemi parë deri tani: neglizhencën e rajoneve të Rusisë.

Ka shenja shprese. Regjimi i testimit të Rusisë është përmirësuar ndjeshëm. Shifrat e saj zyrtare nuk janë të vërteta, por Moska pësoi vdekje 18% më shumë sesa normale muajin e kaluar, një masë që konsiderohet më e saktë.

Megjithatë, e ardhmja duket e zymtë. Recesioni i Rusisë këtë vit do të jetë më i keqi nga fundi i periudhës Sovjetike, pasi masat përkojnë me krizën e çmimeve të naftës.

Investimet në shëndetin e rusëve të zakonshëm nuk ka të ngjarë të jenë prioritet.

Përkthyer dhe përshtatur nga Bloomberg/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Komisionari për Zgjerimin i Bashkimit Evropian, Varhelyi

“BE-ja nuk po bën garë me ndihmat për Ballkanin”